spot_img

George Banu, aniversat de Academia Română la împlinirea a 75 de ani

Marţi, 23 octombrie 2018, ora 12.00,  în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“ al Bibliotecii Academiei Române, Academia Română organizează sesiune aniversară omagială dedicată teatrologului George Banu, membru de onoare al Academiei Române, cu prilejul împlinirii vârstei de 75 de ani.

Reputatul om de teatru, cu o prestigioasă carieră internațională, va fi elogiat de acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, acad. Eugen Simion, preşedintele Secţiei de filologie şi literatură, acad. Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române și preşedintele Secţiei de arte, arhitectură şi audiovizual, şi profesorul Mircea Martin, membru corespondent al Academiei Române.
Cuvântul de mulțumire al profesorului George Banu va fi adresat în cadrul unei prelegeri cu tema „Teatrul, îl caut peste tot“, o profesiune de credință transformată în constantă existențială vreme de peste 50 de ani.
În cadrul acestui eveniment va avea loc lansarea antologiei „Pagini alese“, trei volume de „Eseuri“, „Studii“ și „Mărturii“, apărute la Editura Nemira.
Născut pe 22 iunie 1943, la Buzău, George Banu și-a făcut debutul în România, la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale“ din București, unde a fost asistent vreme de 4 ani, între 1969-1973. Își va continua însă cariera universitară la Paris, unde se stabilește în 1973, și o va desăvârși până la cel mai înalt grad, acela de profesor de clasă excepțională la Institutul de Studii Teatrale Paris III Sorbonne Nouvelle.

A debutat editorial tot în România, cu articole  de  critică  teatrală  publicate în revistele  „Contemporanul“,  „Secolul  XX“, „România literară“, „Tribuna“. La scurtă vreme după instalarea în Franța va deveni membru al colegiului de redacție al revistei „Travail théâtral“ (1976-1982) și colaborator la revistele „Les Nouvelles littéraires“, „Cahiers de l᾽Est“, „Art Press“ ș.a. Actualmente conduce revista „Alternatives theatrales“ și colecția „Le Temps du théâtre“ la Editura Actes-Sud.

George Banu a scris zeci de cărți de teatrologie, eseuri și studii dedicate cu deosebire regiei moderne și reprezentanților săi celor mai de seamă la nivel mondial. „Arta teatrului“ (1975, în colab.), „La formation du comédien“ (1981, în colab.), „Bertolt Brecht ou le petit contre le grand“ (1981), „Mémoires du Théâtre“ (1987), „Le Rouge et Or: une poétique du théâtre à l᾽italienne“ (1989), „Peter Brook: de «Timon d᾽Athènes» à «La Tempête» ou le metteur en scène et le cercle“ (1991), „Antoine Vitez: la fièvre des idées“ (1994, în colab.), „Avec Brecht“ (1999), „Les cités du théâtre d᾽art: de Stanislavski à Strehler“ (2000), „Livada de vişini, teatrul nostru. Jurnal de spectator“ (2000), „L᾽espace théâtral“ (2002), „Exercices d’accompagnement. D᾽Antoine Vitez à Sarah Bernhardt“ (2002), Ultimul sfert de secol teatral: O panoramă subiectivă“ (2004), „Les Répétitions. De Stanislavski à aujourd᾽hui“ (2005), „Shakespeare, le Monde est une scène. Métaphores et pratiques théâtrales“ (2009), „Les Voyages du comédien“ (2012) sunt numai câteva titluri dintr-o operă impresionantă, publicată la cele mai mari edituri pariziene şi tradusă în numeroase limbi.

George Banu este de asemenea una dintre cele mai implicate personalități în viața culturală și teatrală europeană: a fost preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (1994-2001); este fondator și director artistic al Academiei Experimentale de Teatru, iar din 1995 membru de onoare al Fundației Culturale Române. Este membru în juriul a numeroase festivaluri internaţionale de teatru.

În 2005 a primit titlul Doctor honoris causa din partea Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iași (2005), apoi a fost distins cu același titlu de Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti (2006), Universitatea din Târgu Mureș (2012) și Universitatea Tesalonic (2014).

Pentru excepționala sa carieră a primit recunoașterea atât a statului român, cât și a celui francez: Președinția României i-a acordat Ordinul Național „Steaua României“ în grad de Comandor (2002), iar în Franța a fost distins cu Ordinul Artelor şi Literelor al Republicii Franceze (2005) și cu Ordinul „Mérite National“ ( 2009). Este deținător al multor premii, precum Premiul UNITER (2006), Premiul special al Festivalului „Shakespeare“ (Craiova, 2012), Marele Premiu al Academiei Franceze (2014).

George Banu a fost ales cetățean de onoare al orașelor São Paolo și Milano și al orașului său natal, Buzău.

În martie 2013 Academia Română l-a ales membru de onoare.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508