spot_img

Expoziție retrospectivă de pictură și grafică „Nicu Russu – Arta nemuritoare”,la ICR Tel Aviv

În perioada 15 octombrie – 2 noiembrie 2018, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv va găzdui expoziția de pictură și grafică „Nicu Russu – Arta nemuritoare”, semnată de regretatul artist român Nicu Russu. Expoziția va cuprinde o serie de lucrări incluzând picturi în ulei, ilustrații de carte și reviste, cărți pentru copii, coperți de carte, benzi desenate, reclame.

Vernisajul expoziției „Nicu Russu –  Arta nemuritoare” va avea loc în data de 17 octombrie, de la ora 18:00, la sediul ICR Tel Aviv, în prezența lui Dodo Niță, critic de artă și președintele Asociației Bedefililor din România și cel mai important critic, respectiv istoric român din domeniul benzilor desenate. Dodo Niță este și co-autor al albumului Nicu Russu – un artist desăvârşit cu suflet magic, apărut la Editura Paideia, care readuce în atenţia publicului viaţa şi opera marelui grafician, cu speranţa ca, la 40 de ani de la dispariţia sa, el să revină  în circuitul marilor valori artistice ale României. De asemenea, la vernisaj va participa artistul israelian de origine română, Shlomo Katz.

Graficianul Nicu Russu a debutat în ianuarie 1970. Ca un adevărat  workaholic, publica săptămânal câte o planşă de benzi desenate şi lunar coperţi şi ilustraţii de carte şi reviste. El s-a făcut imediat  remarcat de cititori, deoarece avea un stil grafic original, puternic, bine conturat încă de la început, bazat pe haşuri la benzile desenate în alb-negru şi pe o feerie de culori la coperţi şi ilustraţii.

Între 1970-1975 Nicu Russu a ilustrat 12 volume de poezie, proză scurtă sau romane, semnate de Victor Tulbure, Ion Aramă, Emil Vasiliad, Ștefan Tita, Niculae Crânguleanu sau Călin Gruia (cele mai multe). Dar cartea care a marcat în epocă două generaţii de cititori (a avut două ediţii, în 1971 şi 1980) este minunatul volum Haiavatha, căpetenia Pieilor Roşii, „după legendele Pieilor Roşii culese de H.W.Longfellow”. Aici Nicu Russu a dat  măsura talentului său, ilustrând volumul cu numeroase desene expresive, atât în alb negru cât şi în culori.

În aceeaşi perioadă, Nicu Russu a semnat cinci din cele zece albume de benzi desenate  publicate în colecţia tematică (de altfel, singura din vremea socialismului) a Editurii Stadion: Neamul Şoimăreştilor, după romanul lui Mihail Sadoveanu, Cincizeci de bătrâne, după nuvela lui Ernest Hemingway, Căpitan la 15 ani, după romanul lui Jules Verne, Tarzan, două volume, după Edgar Rice Burroughs. Albumele aveau câte 32 de pagini, fiind tipărite în alb negru şi cu inserţii de culoare, cu excepţia celor două volume din Tarzan, care au apărut în întregime în culori (minunat pictate de Nicu Russu). În colecţia respectivă au mai fost publicate benzi desenate de Puiu Manu, Sandu Florea şi D. D. Iormeanu, dar ea a început şi s-a încheiat cu câte un album desenat de Nicu Russu.

În fine, tot în acei ani, graficianul a mai semnat desenele la cinci benzi desenate apărute în serial, în ritm de o planşă pe număr, în revista „Cutezătorii”: Diamantele Negre, scenariu Aurel Weiss; Megalozoon, scenariu  Vasile Manuceanu; Omul radar, scenariu  Horia Aramă; Dunărea fierbinte, scenariu Ion Aramă; Acţiunea „V”, scenariu Mihai Stoian.

1932, 11 iunie – Se naște la Cernăuți, Regatul României, Niculae Russu.

1952 – Se angajează la Editura Scânteia, secția grafică; vreme de peste 10 ani lucrează grafică de ziar, caricaturi, grafică publicitară, machete de calendare, afișe.

1965 – Lucrează la Ministerul Agriculturii și Alimentației, secția de grafică.

1966 – Semnează caricaturi în revista de satiră și umor „Urzica”.

1969 – Deschide prima sa expoziție de pictură, împreună cu Mioara Rogozeanu.

1970 – Publică ilustrații în revistele „Arici Pogonici” și „Luminița” și benzi desenate în revista „Cutezătorii”. Semnează coperta și ilustrațiile volumului Măriuca de Călin Gruia.

1971 – Desenează 11 coperți pentru broșurile din Colecția de Povestiri științifico-fantastice. Ilustrează 6 cărți, semnează alte benzi desenate în „Cutezătorii” și numeroase ilustrații pentru „Arici Pogonici”. Desenează coperta albumului Basarab I, benzi desenate de Mihai Sînzianu, scenariu Dumitru M. Ion, Editura Ion Creangă.

1972 – Publică la Editura Stadion albumele de benzi desenate Neamul Șoimăreștilor și Cincizeci de bătrâne. Desenează 12 coperți pentru broșurile din Colecția de Povestiri științifico-fantastice și 2 la cărți apărute la Editura Ion Creangă. Colaborează cu ilustrații la Almanahul Vacanței, Editura Militară, redactor-responsabil Victor Tulbure.

1973 – Publică la Editura Stadion albumele de benzi desenate Căpitan la 15 ani și Tarzan, volumul I. Desenează 3 coperți pentru broșurile din Colecția de Povestiri științifico-fantastice și 4 de cărți.

1974 – Publică la Editura Stadion albumul de benzi desenate Tarzan, volumul II. Semnează 5 coperți de cărți.

1975 – Acțiunea „V”, sc. Mihai Stoian, este ultimul serial BD pe care îl semnează în revista „Cutezătorii”. Deschide o nouă expoziție personală.

1977 –  Într-un moment de deznădejde, Nicu Russu se sinucide.

1977 – Ultima expoziție personală a lui Nicu Russu este una postumă, la Galeria Căminul Artei.


Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508