Eveniment cultural prilejuit de aniversarea a 10 ani de activitate la București a Cytogenomic Medical Laboratory

oct. 9th, 2018 | By | Category: Postcard

Cytogenomic Medical Laboratory, care oferă o  viziune pentru medicina modernă în care diagnosticarea rapidă și precisă devine accesibilă pacienților români prin secvențiere genetică de ultimă generație, aniversează 10 ani de activitate prin omagierea unei personalități marcante a vieții medicale din București, dr. Constantin Caracaș, fondatorul Spitalului Filantropia. Sâmbătă, 29 septembrie 2018, Cytogenomic Medical Laboratory, în calitate de sponsor, a organizat un eveniment pentru lansarea cărții ”Topografia Țării Românești, scrisă de dr. Constantin Caracaș (1773–1828) și reeditată recent la Editura Omonia, sub îngrijirea Prof. dr. Georgeta Filitti. Implicarea Cytogenomic în acest proiect cultural este firească  și vine din împărtășirea de valori comune cu cel care a întemeiat spitalul Filantropia la începutul anilor 1800, dr. Caracaș: umanism, empatie, excelență. Astăzi, Cytogenomic Medical Laboratory își asumă misiunea de a face medicina de viitor accesibilă tuturor românilor.

Motivația din spatele acestui efort de sponsorizare a editării lucrării Topografia Țării  Românești este una de ordin afectiv, dna. Danae Stambouli, fondator al Cytogenomic Medical Laboratory, fiind om al diasporei, la fel ca și dr. Constantin Caracaș, ambii provenind din Grecia și dedicându-se sistemului medical românesc, fiecare într-o epocă diferită. . Dr. Caracaș oferă în cartea sa detalii prețioase despre modul de viață al românilor de la vremea respectivă, cu aspecte de dietă și mediu. El creează reguli și răspunderi pentru fiecare membru al spitalului, introduce vaccinarea, iar importanța acestor lucruri se resimte și astăzi. Răspunderea față de binele fiecărui om este fundamentală pentru meserie, fapt subliniat de  dna. Danae Stambouli în Cuvântul-înainte al cărții: „…înțeleg prea bine nevoia de vindecare a bolnavului și mă lupt din răsputeri împreună cu el zi de zi, dat fiind cã activez în spațiul sănătății și în special în domeniul științei dedicate studiului pietrei de temelie a organismului uman, ADN.”

Cytogenomic Medical Laboratory (www.cytogenomic.ro ) a dezvoltat de-a lungul timpului parteneriate în cadrul sistemului medical de stat și privat și vine în susținerea procesului de diagnosticare al pacienților prin implicarea de teste genetice care aduc la lumină sursa reală a bolilor și permite stabilirea de tratament care să țintească cauza și nu simptomul. Până în prezent, Cytogenomic a adus în premieră în România tehnologii care permit teste de diagnostic prenatal și post-/neo-natal. Pacienții beneficiază de o înțelegere clară, în urma efectuării de teste citogenomice, a anomaliilor cromozomiale care duc la o fertilizare eșuată, pierdere fetală, moarte perinatală, malformații congenitale, probleme de creștere, retard mental și subfertilitate. Bebelușii pot fi testați astăzi pentru 51 de afecțiuni metabolice prin screening neo-natal extins. Tehnologia nouă din cadrul laboratorului și specializarea echipei permit din acest moment diagnosticarea a peste 5.000 de boli printr-un singur test genomic. Secvențierea întregului exom (Whole Exome Sequencing) este vârf de lance în genetica mondială și acum disponibilă pentru pacienții români doar prin laboratorul Cytogenomic. De asemenea, oncogenetica permite o evaluare a riscului pentru cancer ovarian, de sân, precum și alte forme, prin screening țintit pentru 26 de gene asociate cancerului ereditar. Începând din cel de-al 10-lea an, Cytogenomic se deschide către toate celelalte specialități medicale, printr-o investiție unică în România.

Investițiile în specializare și tehnologie sunt expresia promisiunii Cytogenomic Medical Laboratory de a susține pe termen lung eforturile și performanța sistemului medical românesc. Echipa Cytogenomic Medical Laboratory este formată din specialiști de top în domeniu, iar 5 dintre cei mai buni geneticieni sunt parte din echipă din prima zi. Cu toții beneficiază de formare continuă, participă la  cursuri de specializare în afara țării sau în cadrul laboratorului, cu traineri internaționali. Echipa Cytogenomic Medical Laboratory este motivată științific pentru a rămâne 100% dedicată cunoașterii avansate și dinamicii din domeniu.

Evenimentul din 29 septembrie a  adunat  medici specialiști cu care Cytogenomic Medical Laboratory colaborează în strânsă legătură, dar și personalități din zona culturală sau invitați din Grecia care apreciază o astfel de ediție jubiliară proaspăt ieșită din tipar: 245 de ani de la nașterea, 190 de la moartea doctorului C. Caracaș, 205 ani de funcționare neîntreruptă a spitalului Filantropia.

La evenimentul de lansare a cărții dr. C.Caracaș  au luat cuvântul:

Prof. dr. Georgeta Filitti, istoric,  care semnează îngrijirea de ediție, studiul introductiv și notele suplimentare

Prof.Dr.Gheorghe Peltecu, Spitalul Filantropia

Excelența Sa, Dl. Vassilis Papadopoulos, Ambasador al Republicii Elene înRomânia

Dr. Danae Stambouli, Cytogenomic Medical Laboratory, sponsor

OMONIA, fondată în 1991 la București, este singura casă editorială din România și din Europa de Sud-Est dedicată exclusiv promovării culturii grecești, elenismului din România și relațiilor româno-elene și româno-cipriote. Editura încearcă să aducă în atenția publicului cititor român creații spirituale de vârf ale Greciei moderne și Ciprului.

Număr de vizualizări :1182


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro