spot_img

Congresul ENCATC 2018, la final

Cea de-a 26-a ediție a congresului ENCATC 2018 a ajuns la final. Desfășurat pentru prima oară în România, la București, în intervalul 26 – 29 septembrie, acest eveniment a fost centrat în jurul temei patrimoniului cultural european și a purtat titlul „Beyond EYCH 2018. What is the Cultural Horizon? Opening up perspective to face ongoing transformations”.

Organizat cu o periodicitate anuală, congresul a adus împreună profesioniști ai sectorului cultural din 28 de țări, membri ai rețelei europene de management cultural și politici culturale ENCATC pentru a discuta transformările culturale cu impact major asupra modului de înțelegere și abordare a domeniului managementului și politicilor culturale și pentru a înțelege și determina direcțiile viitoare în domeniul educației, cercetării academice și formării culturale.

Profesori universitari, cercetători, manageri culturali, artiști, creatori de tendințe și politici culturale, doctoranzi și studenți, într-un cuvânt – profesioniști din sectorul cultural din lumea întreagă – au participat pe toată durata congresului la sesiuni de informare, sesiuni de cercetare și educație, forumuri de cercetare, dezbateri, studii de caz și tururi culturale.

Prima zi a debutat cu Forumul Anual al Membrilor rețelei, în sala Symposium a Bibliotecii Naționale. Tema dezbătută a fost: „Reimagining European cultural heritage: the past, ongoing transformations and the(ir) future – whose European cultural heritage?”. A luat cuvântul doamna Anne Krebs, de la Departamentul de Cercetare și Colecții a Muzeului Luvru, din Franța. În paralel a avut loc în Aula Ministerului Culturii și Identității Naționale Forumul Tinerilor Cercetători, în prezența profesorilor-cercetători Richard Maloney (SUA), Ian King (UK) și Alan Salzenstein (SUA). În cea de-a doua parte a Forumului Anual al Membrilor a avut loc o prezentare a „Compendium of Cultural Policies and Trends in Europe” pentru a oferi o perspectivă asupra tendințelor și transformărilor culturale actuale în Europa și nu numai. Au luat, pe rând, cuvântul membrii Consiliului de conducere al Asociației: Kimmo Aulake, Consilier Ministerial (Finlanda), Carmen Croitoru, Director General Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (România) și Jean-Cédric Delvainquière, Cercetător la Ministerul Culturii (Franța), Andreas Wiesand – membrul fondator al Compendium (Eric Arts), Marielle Hendricks – Boekmann Foundation, Ama Villaroya – președintele rețelei cercetătorilor în Cultură (ECURES). Elementul care a dat un plus de greutate după-amiezei a fost discursul „New renaissance and imaginaries for citizens” susținut de Paul Dujardin, CEO și Director Artistic al „Centre for Fine Arts – BOZAR”, Belgia.

Seara a fost rezervată evenimentului festiv de Deschidere Oficială a Congresului ENCATC găzduit în sala Atrium a Bibliotecii Naționale a României, în prezența Secretarului de Stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale, Răzvan Rab, a Consilierului prezidențial, Departamentul Cultură, Culte și Centenar, Sergiu Nistor, a Președintei ENCATC, Francesca Imperiale, a profesorului și istoricului de artă, Claire Giraud-Labalte și a gazdei evenimentului, conf.univ.dr. Carmen Croitoru, Director General INCFC. Accentul serii a fost momentul înmânării diplomei care atestă Înaltul Patronaj al Președintelui României.

„Suntem onorați că acest eveniment co-organizat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală în premieră în România – a primit Înaltul Patronaj al Președintelui României. Această distincție oferită institutului nostru vorbește despre atenția pe care Președintele României o acordă culturii și profesionalismului în domeniul managementului cultural și al politicilor culturale internaționale și dă măsura performanței noastre, ca instituție, cu atât mai mult acum, în 2018, an în care România celebrează Anul European al Patrimoniului Cultural și Centenarul Marii Uniri” afirmă conf. univ. dr. Carmen CROITORU, Director general INCFC.

Dimineața celei de-a doua zile a congresului a fost dedicată vizitelor de studiu la Muzeul Național de Artă Contemporană, hub-ul creativ NodMakerspace și laboratorul experimental al UNATC – CINETic. Vizitele au fost continuate cu mese rotunde pentru analize și concluzii. Sesiunile științifice din 27 septembrie s-au încheiat cu prelegerea cunoscutului teoretician, profesorul Jean-Louis Fabiani, membru al „Institute for Advanced Study” din cadrul Universității Princeton (SUA) și profesor la Central European University de la Budapesta, care a vorbit pe tema: „Beyond cultural wars. Is the idea of a common culture still worth it in fractured times?” în cadrul sesiunii „Opening Perspectives”.

A doua seară a congresului a fost rezervată evenimentului de decernare a Premiului pentru Cercetare ENCATC 2018, acordat tinerilor cercetători debutanți. Câștigătoarea premiului dintre cele trei nominalizări care atestă excelența academică a fost: Alba Victoria Zamarbide Urdaniz, pentru doctoratul său intitulat:  „Redefinirea rolului «zonelor-tampon» în administrarea teritoriilor istorice. Discrepanțele dintre concepte teoretice și interpretări practice ale «zonelor-tampon» în siturile de patrimoniu cultural mondial din Est și din Vest”, obținut la Universitatea Wesada din Japonia. Prezentările celor trei tinere cercetătoare au fost urmate de un discurs al Rectorului Universității București, prof. univ. dr. Mircea Dumitru, care a apreciat nivelul excepțional al cercetărilor precum și metodologiile utilizate. Trofeul – o lucrare originală de artă realizată de artistul român Nicolae Stoica – a fost înmânat câștigătoarei de europarlamentarul Mircea Diaconu, vicepreședintele Comisiei pentru Cultură și Educație.

Ziua a 3-a a avut un ritm la fel de alert pentru participanții la congresul ENCATC. Programul a inclus două sesiuni de Cercetare & Educație (Research & Training), care au oferit cercetătorilor din toată lumea un cadrul de discuție interdisciplinar pentru lucrările lor, dar și o expoziție de postere (Poster Session) pe teme dintre cele mai diverse, de la patrimoniul cultural imaterial, la noi modele de business, aplicații de realitate virtuală pentru patrimoniul cultural sau dezvoltarea publicului. În orarul după-amiezei a fost inclusă și o specială în care toți participanții au făcut schimb de publicații editate și scrise de ei.

Ultima seară a congresului ENCATC 2018 a fost dedicată “Torței Patrimoniului Cultural și Religios”, o inițiativă lansată de fundația Future for Religious Heritage (FRH), menită să adune mărturii (scrisori, întâmplări sau fotografii) ale unor momente reprezentative legate de patrimoniul religios. Această celebrare a diversității culturale și religioase din cadrul Congresului ENCATC, s-a desfășurat la Ateneul Român. Au luat parte reprezentanți de rang înalt ai șase dintre cultele religioase din România: Pr.Florin Șerbănescu, Consilier la Patriarhia Română a BOR, Dl. Aurel Vainer, Președintele Federației Comunităților Evreiești din România, Dl. Iusuf Muurat, Muftiul Cultului Musulman din România, Dl. Andrei Pinte, Pastor al Bisericii Evanghelice din Sibiu, Dl. Dávid Gyerö, Episcop Vicar la Episcopatul Unitarian din Cluj-Napoca,  Ministrul Culturii, domnul George Ivașcu, Directorul British Council, domnul Nigel Belingham, Directorul Rețelei Naționale a Muzeelor din România, domnul Virgil Nițulescu. Ceremonia a fost condusă de doamna Lilian Grootswagers, membru al Consiliului “Future for Religious Heritage” și a doamnei Carmen Croitoru, Director General INCFC – organizatorul român al congresului ENCATC 2018. Evenimentul Torței Patrimoniului și Culturii atrage atenția Europei asupra importanței conservării patrimoniului cultural și religios.

Ceremonia Torței Patrimoniului Cultural și Religios a fost un moment special de celebrare a diversității culturale la Congresul ENCATC, eveniment care vorbește despre valorile comune ale patrimoniului european și dorește astfel să contribuie la creșterea gradului de conștientizare publică a importanței conservării patrimoniului cultural și religios – acest simbol al unității pe care s-a clădit Europa. „Torţa patrimoniului şi culturii”, iniţiativă lansată de Future for Religious Heritage (FRH) cu sediul la Bruxelles îşi propune să contribuie la cunoaşterea, înţelegerea importanţei şi conservarea generosului patrimoniu european religios. Inspirat de torţa olimpică de la Atena, evenimentul este o inițiativă desfășurată în întreaga Europă, la care au fost invitați să participe, rând pe rând, miniștrii ai culturii din statele membre UE, alături de distinşi membri ai comunităţii internaţionale (artişti, oameni de ştiinţă, politicieni, cercetători).

Partenerii congresului: Congresul este o inițiativă a ENCATC, realizată în parteneriat cu Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală – INCFC, găzduit de Biblioteca Națională a României și Ministerul Culturii și Identității Naționale, cu sprijinul Institutului Național al Patrimoniului, Muzeul Național de Artă Contemporană, Centrul Internațional pentru Cercetare și Educație În Tehnologii Creative Inovative al UNATC – CINETic, Nod Makerspace și Filarmonica ”George Enescu”. Congresul este co-finanțat prin programul Creative Europe al Uniunii Europene și se află sub tutela Anului European al Patrimoniului Cultural.

Notă pentru jurnaliști:

Pentru mai multe informații despre Congresul ENCATC 2018 și ceremonia Torței Patrimoniului Cultural:

http://blogs.encatc.org/encatccongress/

INCFC

Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală este singurul institut național care are ca obiective studierea, cercetarea și furnizarea de date statistice pentru domeniul culturii, precum și formarea continuă. De-a lungul ultimilor ani, specialiștii institutului au realizat peste 70 de studii și cercetări statistice, au participat la 31 de conferințe naționale și internaționale, au instruit peste 6000 de beneficiari provenind din aproximativ 700 de instituții de cultură și au evaluat peste 4000 de candidați în cadrul sesiunilor de evaluare a diverselor competențe.

ENCATC

ENCATC este cea mai importantă rețea europeană de management cultural și educație pentru politici culturale. Este o organizație independentă de membri din peste 100 de instituții academice și organizații culturale din peste 40 de țări. Rețeaua ENCATC a fost fondată în 1992 pentru a reprezenta, consilia și promova educația pentru management și politici culturale, pentru a profesionaliza sectorul cultural și pentru a crea o platformă de discuții și schimburi la nivel european și internațional. ENCATC este cofinanțat de programul Uniunii Europene „Creative Europe”.

FRH – Future for Religious Heritage:

Fondat în 2008, FRH este singura rețea europeană dedicată locurilor istorice de venerație, care-i aduce împreună pe cei care contribuie la protejarea patrimoniului religios din Europa. Organizație non-profit și non-religioasă, FRH este mândră să reprezinte aproape 150 de membri din Europa și nu numai. www.frh-europe.org

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508