spot_img

Concert excepțional Alexandru Tomescu alături de Orchestra Simfonică Prezidențială din Ankara

Vineri, 16 noiembrie 2018, ora 20.00, în sala de concerte a Orchestrei Simfonice Prezidențiale Ankara, Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul organizează un concert extraordinar susținut de unul dintre violoniștii de marcă ai României, Alexandru Tomescu, în acompaniamentul Orchestrei Prezidențiale Ankara, sub bagheta dirijorului Bujor Hoinic. Evenimentul se desfășoară în contextul marcării unui secol de unitate românească, dar și   sub auspiciile aniversării a 140 de relații diplomatice între România și Turcia.  Evenimentul de la Ankara va debuta cu vernisajul expoziției George Enescu – decenii de nemurire, care prezintă, în aproximativ 20 de panouri, imagini semnificative ale ascensiunii personalității polivalente a lui George Enescu, violonistul, pianistul, compozitorul, dirijorul și profesorul, unul dintre cei mai mari compozitori ai secolului XX în teatrul muzical contemporan.

Alexandru Tomescu Photoshoot for Automobile Bavaria / BMW M4 Gran Coupe

Seara va continua cu extraordinarul concert, unde invitatul special va fi violonistul Alexandru Tomescu, cel care a câştigat în anul 2007 dreptul de a cânta la faimoasa şi valoroasa vioară Stradivarius Elder-Voicu 1702.

De atunci, Alexandru Tomescu a realizat numeroase proiecte, turnee în ţară și colaborări cu alţi muzicieni, astfel încât sunetul viorii să poată fi ascultat de toţi românii.

Alexandru Tomescu a dovedit că poate îmblânzi orice formă de muzică, mai ales după proiectul „Paganini – înger sau demon”, care a demonstrat că poate schimba percepţia asupra muzicii clasice în România.

După o mai mult decât fructuoasă carieră realizată în Europa și în lume, presărată cu succese în săli precum Théâtre des Champs Elysées – Paris, Carnegie Hall – New York sau Metropolitan Arts Centre – Tokio, sub bagheta unor Maeştri precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach, Alexandru Tomescu a revenit în România, unde s-a implicat în organizarea unor turnee naţionale de muzică clasică, realizate exclusiv din fonduri private. A înţeles că neconvenţionalul, ca îmbinare între profesionalism şi inovaţie este cheia pentru a atinge publicul larg, drept pentru care a devenit protagonistul unor evenimente–pilot în lumea muzicală românească: a cântat pe Stradivarius într-o staţie de metrou, pentru a dovedi că există o însemnată receptivitate pentru muzica de calitate; a cântat într-o pădure pentru a milita împotriva exploatării iraţionale a domeniului forestier. A cântat în faţa unei case în ruine, pentru a stopa distrugerea clădirilor aflate în Patrimoniul Naţional. A cântat cu scopul adunării de fonduri pentru Asociaţia Nevăzătorilor din România sau pentru protezarea auditivă a copiilor cu deficienţe de auz. Este printre primii artişti care şi-au făcut o misiune clară din a purta mesajul muzicii clasice în oraşe româneşti în care nu există filarmonici. Este suficient ca numele său să apară pe un afiş pentru ca biletele să se epuizeze cu zile întregi înainte.

Alexandru Tomescu nu se rezumă doar la a cânta în faţa publicului său, ci cultivă un dialog intens cu acesta, fie de pe scenă, explicând ce cântă, fie prin interviurile pe care le acordă. Angajamentul pe care şi l-a asumat în momentul în care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, în 2007 a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument. După o serie aproape neîntreruptă de concerte desfăşurate în România și în lume, numele violonistului și al viorii sale au devenit sinonime perfecte.

Violonistul are un repertoriu bogat, rafinat și divers: Alexandr Glazunov, Antonin Dvořák,  Antonio Vivaldi, Astor Piazzolla, Bela Bartok, Camille Saint-Saëns, Dmitri Sostakovici,  Doru Popovici, Felix Mendelssohn – Bartholdy, Henri Vieuxtemps, Henryk Wieniawski, Johann Sebastian Bach, Johannes Brahms, Ludwig van Beethoven, Max Bruch, Niccolò Paganini,  Piotr Ilici Ceaikovski, Robert Schumann, Wolfgang Amadeus Mozart etc.

Bujor Hoinic este recunoscut pe mai multe planuri în sfera muzicală: compozitor, dirijor, pianist şi profesor. Şi-a început activitatea profesională ca dirijor la Opera de Stat din Timişoara, oraşul său natal unde a activat între anii 1973-1984. A obţinut apoi un contract la Opera din Ankara, continuu prelungit (începând cu 1984), unde i s-au încredinţat în diferite perioade mai multe mandate de director artistic. Paralel a activat ca profesor de compoziţie la cele două conservatoare din capitala Turciei. Preocupările în domeniul compoziţiei s-au evidenţiat încă din perioada studenţiei la Conservatorul „Ciprian Porumbescu“ din Bucureşti. Pentru orchestră a scris Pavana (1971), Preludiu, Coral şi Fugă (1974), Interludiu pentru orchestră de coarde (1975) şi baletul în 5 tablouri Dacia Felix. Tot în ţară a mai compus câteva coruri şi liedurile. În Turcia a compus Patimile martirilor requiem pentru solişti, cor mixt şi orchestră (1980), Angora, poem vocal-simfonic pentru cor de femei şi orchestră, ambele prezentate în primă audiţie absolută la Timişoara. Tot la Ankara a mai compus liedurile: Veste amară (1994), Cântecul soldatului (1994) şi Mama martirului (2006) versuri de Zeki Çalar în limba turcă.

Orchestrală simfonică prezidențială este cel mai important ansamblu simfonic prezidențial din Republica Turcia și, totodată, una dintre primele orchestre simfonice din lume.

Începând cu 2015, orchestra a fost invitată să cânte în diferite spații din Germania, Austria, Bulgaria, România, Iugoslavia, Rusia, Italia, Franța, Elveția, Iran, Irak, Liban, Suedia, Norvegia, Finlanda, Spania, Polonia, Cipru, Cehoslovacia, Coreea de Sud, Japonia, SUA și Anglia.

Programul serii de la Ankara va cuprinde următorele:

  1. CapoianuConcertul pentru vioară și orchestră

George EnescuRapsodia No.2

C.R. ReyAndante & Alegro pentru vioară solo și orchestră de coarde

Ferit TüzünTürk Capricio.

 

Concertul de la Ankara se va bucura de faimoasa şi valoroasa vioară Stradivarius Elder-Voicu 1702, unul dintre cel mai bine conservate instrumente marca Stradivarius şi inclus în catalogul „Antonio Stradivari.  Dincolo de excepționalitatea instrumentului, pe scenă va cânta un remarcabil artist român a cărui carieră este foarte bine cunoscută la nivel național și internațional.

Partenerii ICR Istanbul în derularea acestui eveniment major sunt: Ambasada României la Ankara, Orchestra Simfonică Prezidențială din Ankara și Muzeul Național „George Enescu”

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508