Anul 1918 și diversele sale abordări cinematografice, în dezbatere la British Library

oct. 26th, 2018 | By | Category: Postcard

Seria de evenimente organizate de Institutul Cultural Român din Londra în colaborare cu prestigioasa British Library continuă, după un foarte bine primit eveniment dedicat laureatei Premiului Nobel Herta Müller în toamna anului trecut, cu conferința internațională “1918: A New Europe on Film”, în cadrul căreia România este reprezentată de Andrea Virginás, conferențiar universitar la Departamentul de Media al Universității Sapienția din Cluj-Napoca.

Evenimentul, derulat pe toată durata zilei de 27 octombrie 2018, reunește profesori și cercetători din șase țări europene care vor dezbate teme precum reprezentările identității naționale și a formării statelor naționale de după 1918 în film.Conferința este organizată în parteneriat cu profesoarele Dina Iordanova de la University of St Andrews și Ewa Mazierska de la University of Central Lancashire, cu susținerea Institutului Cultural Român, a Institutului Finlandez, Institutului Turc, Ambasadei Letoniei și Societății Britanico-Croate.

Printre participanți se mai numără importanți reprezentanți din domeniu ai câtorva centre universitare de renume din Marea Britanie, cum ar fi Peter Hames (Universitatea din Staffordshire), Jan Culik (Universitatea din Glasgow), Philip Cavendish și Uilleam Blacker (UCL School of Slavonic and East European Studies), Pietari Kääpä (Universitatea din Warwick) și Dorota Ostrowska (Universitatea Birbeck), precum și invitați de pe continentul european: Nikica Gilic (Universitatea din Zagreb), Nezih Erdogan (Universitatea Sehir din Istanbul), Irina Novikova (Universitatea Letoniei din Riga) și Zane Balčus (Muzeul filmului din Riga).

Andrea Virginás este conferențiar universitar în Departamentul de Media al Universității Sapienţia din Cluj-Napoca, unde predă cursuri de teoria comunicării, naratologie, teoria filmului, istoria filmului clasic și genuri filmice contemporane. Este licențiată în filologie a Universității Babeș-Bolyai (2000), cu studii de maghiară și engleză, are studii masterale în teoria culturii și a literaturii (Universitatea Babeș-Bolyai, 2001) și studii de gen (Central European University, Ungaria & New York State University, 2002) și este doctor în studii literare și culturale (Universitatea Debrecen, Ungaria, 2008). A fost profesor invitat la universități din România, Ungaria și Irlanda și are la activ peste 50 de prezentări la conferințe internaționale, precum și articole, capitole de cărți și volume în limbile maghiară și în engleză.

Pentru mai multe detalii despre acest eveniment și despre întreg programul ICR Londra, vă invităm să vizitați www.icr-london.co.uk şi https://www.facebook.com/ICRLondon/.

 

Număr de vizualizări :677


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro