spot_img

„Până hăt de carte!” a ajuns la biblioteca din comuna Românești, cu peste 300 de cărți

Sâmbătă, 20 octombrie 2018, proiectul ”Până hăt de carte! a ajuns în comuna Românești din jud. Iași. Donația de carte a fost realizată de echipa Senatorului USR Dan Lungu și a însumat 346 de cărți.

”Vizitele implică și o radiografiere a stării culturii în mediul rural: Dintr-o  strategie culturală județeană, care din păcate la Iași nu există, nu poate lipsi revitalizarea căminelor culturale, instituții care mereu au fost foarte importante, dar care după ’90 se află în criză de conținut și de misiune socială. (Dan Lungu, Senator USR Iași)

Biblioteca din Românești este coordonată de Anca Apetroaiei: „Sunt de 26 de ani la bibliotecă, din ‘92 fac naveta din Podul Iloaiei. Sunt profesorii de la școală și vin cu ei. Pe vremuri, mergeam pe jos, sau cu căruța de la dispensar. Iarna mergeam cu sania, ne mai răsturnam. Am amintiri frumoase!”. Despre bibliotecă, Anca Apetroaiei spune că aceasta o sa fie mutată: „ (…) dar să termine de reabilitat acolo, în noul loc. La noi la Românești populația e tare îmbătrânită”.

În cadrul vizitei, Senatorul USR Iași, Dan Lungu s-a întâlnit și cu un grup de elevi și cadre didactice din Românești, cu care a povestit despre cum erau vremurile când mergea, ca elev, la biblioteca din Botoșani: Biblioteca era mai mică acolo unde mergeam eu, era biblioteca școlii, o școală de cartier. Dar adesea mergeam la biblioteca mare din oraș. La acea școală de cartier am  avut o profesoară de română  excepțională. Am avut șansa unor profesori buni de-a lungul vremii. Profesorii contează enorm. Indiferent în ce școală ești, cât de mică  sau cât de mare, profesorii sunt esențiali.


Împreună cu reprezentanții autorităților locale, s-a discutat despre problemele culturii din mediul rural, prioritare pentru senatorul Dan Lungu: În orice comună în care merg, vreau să văd ce e cu biblioteca, care este starea căminului cultural și ce se poate face. Apoi, mă mai interesează dacă există și funcționează asociații culturale. Eu cred că o viață culturală sănătoasă în România nu poate fi făcută fără o strategie culturală, cu o componentă special dedicată  mediului rural, cu finanțarea de rigoare. Este ușor să ceri performanțe, dar fără să dai bani, e foarte greu să obții rezultate. Dintr-o strategie culturală județeană, care din păcate la Iași nu există, nu poate lipsi revitalizarea căminelor culturale, instituții care mereu au fost foarte importante, dar care după ’90 se află în criză de conținut și de misiune socială. Există și câteva exemple de cămine care s-au reinventat, e drept, însă sunt excepții. Fără cămine culturale funcționale și fără o rețea de asociații culturale vii, viața culturală din mediul rural cade doar pe umerii școlii, însă aceasta are prioritar altă misiune. Din nefericire, Consiliul Județean e orb la problemele vieții culturale de la sate, ori el ar trebui să fie primul care să se preocupe și să caute soluții.

DESPRE ROMÂNEȘTI

Românești este o comună din județul Iași și este formată din satele Avântu, Românești (reședința) și Ursoaia. Recensământul populației din 2011 relevă faptul că în comuna Românești se înregistrează 1.908 locuitori, un număr în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistrau 2.015 locuitori.

DESPRE INIȚIATIVĂ

Proiectul Până hăt de carte! s-a născut în urma conștientizării problemelor cu care ne confruntăm în materie de consum cultural rural.

Lansare campanie: martie 2017

Durată: continuă

Cărți primite în urma lansării apelului: peste 10.000

Biblioteci care au beneficiat deja de donații: 15

Acoperire: Bibliotecile rurale din județul Iași

Lista donațiilor de carte realizate prin inițiativa Până hăt de carte!

 1. Răducăneni – 390
 2. Probota – 410
 3. Erbiceni – 250
 4. Andrieșeni – 240
 5. Ciortești – 237
 6. Gorban – 270
 7. Moșna – 223
 8. Cotnari – 320
 9. Sinești – 405

10.  Grajduri – 500

11.  Popești – 417

12.  Deleni – 455

13.  Dumești – 478

14.  Dobrovăț – 533

15.  Românești – 346

DONATE PÂNĂ ACUM: 5. 249 de CĂRȚI

Județul Iași înregistra 180.000 de cititori activi în 2012, însă, în 2016 cifra totală a coborât la 161.011 cititori activi. Majoritatea comunelor înregistrează între 300 și 600 de cititori anual, dar nu puține sunt comunele unde în bibliotecă intră un cititor la trei zile, luând în calcul și populația școlară. La nivelul județului Iași, majoritatea cărților intrate în bibliotecile rurale nu provin din achiziții, cum ar fi normal, ci din donații.

Campania Până hăt de carte! e un răspuns punctual la această problemă.

UNDE POȚI DONA CĂRȚI PENTRU BIBLIOTECILE RURALE IEȘENE

Locații partenere:

 • Biroul Parlamentar: Str. Grigore Ureche, nr. 3, bloc Walter Mărăcineanu, mezanin;
 • Retro Cafe: Str. Lascăr Catargi, nr. 50;
 • Meru: Bld. Carol I, nr. 3;
 • Acaju: Str. Sf. Sava, nr. 15;
 • Cafeneaua Noastră: Str. Sf. Lazăr, nr. 30.

Totodată, cei care vor să doneze şi se află în imposibilitatea de a ajunge la punctele de colectare mai sus menționate, pot apela 0725. 321 313 și o echipă de voluntari se va deplasa la domiciliu pentru a le prelua. ”- www.senatordanlungu.ro


Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508