”Arunc-o pe soră-mea din tren!” de Stelian Țurlea, la ediția a doua

oct. 15th, 2018 | By | Category: Agenda de carte

Editura Crime Scene Press a publicat ediția a doua a unei cărți de succes apărute în urmă cu aproape zece ani – ”Arunc-o pe soră-mea din tren!” de Stelian Țurlea. Un fel de basm postmodern, cu reporteri, avocați, anchete, investigații și conflicte de familie. Ileana și Ilona sunt două surori la cuțite, iar tensiunea dintre ele generează suspansul care te face să citești cartea pe nerăsuflate.

La finalul acestei ediții sunt adunate, într-un calup intitulat ”Repere critice”, cam toate cronicile la carte. Aflăm, astfel, că Stelian Țurlea (scria Alex Ștefănescu) ”nu numai că parafrazează titlul unui film, dar preia și subiectul unei povestiri celebre, cu aerul că se amuză. Este vorba de o povestire de Ion Creangă (prezent, după cum se vede, mereu în memoria noastră culturală), Fata babei și a moșneagului. În roman, <<fata moșneagului>> este Ileana, realizatoare TV, fiica din prima căsnicie a unui bărbat recăsătorit cu o femeie care, și ea, are o fiică dintr-o căsnicie anterioară, Ilona, de profesie avocat, distribuită de autor în rolul de <<fata babei>>. Ileana este bună, Ilona este rea. Ileana luptă, cu mijloacele profesiei de reporter, pentru a-i apăra pe copiii dintr-un orfelinat, care riscă să rămână pe drumuri. Ilona, la rândul ei, îi susține pe escrocii hotărați să obțină, cu acte false, clădirea în care funcționează orfelinatul. Conflictul ar fi simplist dacă ar fi luat de romancier în serios, dar el îl folosește doar ca pretext pentru a oferi cititorilor un spectacol narativ voios și cuceritor, un joc de-a drama care cuprinde și puțină dramă, dar rămâne totuși în esență un joc.” Sau opinia lui Dan C. Mihăilescu: ”De foarte demult nu m-a mai scos din fire un personaj așa de al dracului ca scorpia asta veninoasă de Ilona (<<fata babei>>, cum ar veni), <<the bad girl>>, avocata arogantă, arghirofilă, obraznică, invazivă, carieristă fără scrupule, care-și vampirizează părinții și sora în numele tupeului atoatecălcător de conștiințe, aducător de otravă, pustiire și incendii sufletești. Abia dacă am apucat să mă înduioșez câteva secunde și să mă atașez de Ileana, <<fata cea bună a moșului>> (un moș, adică un tată, cam egoist, laș, evaziv și comprehensiv la modul resemnării vinovate), reporter Tv prețuit, frumos, harnic și drept, care ține partea nefericiților, nedreptățiților ș,.a.m.d.” În sfârșit, Tudor Călin Zarojanu: ”Travestiul e fără cusur, mi-a fost frică să nu scârțâie pe undeva, dar nu. În al doilea rând – în sfârșit! – o carte dominată de dialog și de acțiune, într-o literatură obsedată de introspecție psihanalitică și filosofie (de doi bani, deseori). Asta o face să fie o carte vie.”

Născut în 1946, Stelian Ţurlea este autor a douăzeci și patru de romane, un volum de povestiri, unsprezece cărţi de publicistică, nouă cărţi pentru copii şi două traduceri. A îngrijit şase albume.

Număr de vizualizări :1006


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro