Ziua Dramaturgiei Maghiare și întâlnire cu scriitorul András Forgách

sept. 20th, 2018 | By | Category: Eveniment

Data de 21 septembrie, Ziua Dramaturgiei Maghiare, va fi marcată cu prima premieră a stagiunii 2018/2019 la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara – „Mică neînțelegere cosmică”, regia Csábi Anna. După spectacol, publicul va fi invitat la o discuție cu scriitorul maghiar András Forgách, moderată de criticul de teatru Judit Simon din Oradea. Spectacolul se bazează pe volumul de povestiri „Eram 12 femei” de András Forgách, încă netradus în România. Prin monologurile a patru femei, ni se descoperă o lume a realismului magic în care dragostea dintre două persoane se poate întâmpla în cele mai neobișnuite circumstanțe.

Patru povestiri: „Baie cu spumă”, „Cățelul cu aspect de pasăre, care își iubește patria”, „Mică neînțelegere cosmică” și „A douăsprezecea” au fost alese de tânăra actriță și regizoare Csábi Anna pentru al doilea spectacol regizat de ea la Teatrul Maghiar din Timișoara. Alături de ea, rolurile vor fi interpretate de Lőrincz Rita și Borbély B. Emília, precum și Tankó Erika, fostă membră a trupei, care revine din Budapesta special pentru această comedie. Universul vizual a fost creat de Albert Alpar, iar muzica este compusă de Constantin Coada.

Ziua Dramaturgiei Maghiare marchează anual ziua în care a avut loc premiera spectacolului „Tragedia omului” de Madách Imre, 21 septembrie 1883. După spectacol, publicul va rămâne în sala Studio pentru întâlnirea cu autorul textului, András Forgách. Născut la Budapesta în 1952, Forgách este scriitor de proză și teatru, dar și traducător, mai ales de Shakespeare și Beaumarchais în maghiară. Cele mai importante cărți scrise de el sunt: „Zehuze”, „Cheia”, „Cel care nu este”. Spectacolul și discuția vor beneficia de traducere în română.

A doua reprezentație este programată pentru 22 septembrie, ora 19, în debutul primei ediții a Nopții Albe la Teatru – un eveniment prin care Teatrul Maghiar invită timișorenii la un tur ghidat graduit în culisele teatrului și concursuri cu premii.

Biletele pentru premieră și spectacolul de sâmbătă pot fi cumpărate de la Casa de bilete (str. Alba Iulia nr.2) după ora 16:00 sau prin www.biletmaster.ro.

Număr de vizualizări :651


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro