spot_img

Turneul CentenArt s-a încheiat cu o conferință-eveniment a academicianului Eugen Simion

Vineri, 14 septembrie 2018, ora 12:00, la Colegiul Național ”Iulia Hașdeu, în cadrul Festivalului Capitalelor Națiunilor Centenare (FCNC, 10-17 septembrie 2018), a avut loc ultimul eveniment prilejuit de ”Turneul CentenArt”, un program cultural, literar și de educaţie culturală care pune în dialog personalități din Capitalele Centenare cu liceenii bucureşteni.  Invitat: academicianul Eugen Simion. Din partea liceului au participat doamna directoare Carmen Almășan  și doamnele profesoare de limba și literatura română Dorica Nicolae, Nicoleta Simionescu, Anca Petrache și Mihaela Bal. Coordonatorul și moderatorul ”Turneului CentenArt” este scriitorul Dan Mircea Cipariu. AgențiadeCarte.ro este partenerul media al programului. ”Suntem foarte onorați de faptul că un proiect atât de generos se desfășoară în școala noastră, este vorba de Festivalul Capitalelor Națiunilor Centenare. Suntem cuprinși în acest proiect, din care fac parte foarte puține unități de învățământ. Suntem extrem de onorați și de faptul că îl avem ca invitat pe domnul academician Eugen Simion. Alături de dânsul se află și un fost elev al liceului nostru, domnul Dan Mircea Cipariu, scriitor.”, a declarat doamna directoare Carmen Almășan în deschiderea evenimentului.

”Ca să fac o bună comunicare cu bunii mei profesori din acest liceu, am să vă spun că sunt emoționat și chiar emoționant pentru că asta mi-a adus aminte de un profesor al meu, domnul profesor Ion Mierlă, profesor de geografie, coautor de manual de clasa a XII-a, înainte de 1989. Acesta a scos-o pe o colegă de-a mea la tablă și i-a spus: domnișoară, aveți emoții?, iar colega mea puțin fâstâcită i-a spus nu, tovărașe profesor. Atunci domnul Mierlă a spus: domnișoară, numai boul nu are emoții. Așa că, prefer să nu fiu un bou și să am emoții, cu atât mai mult cu cât sunt în această sală care odinioară era Sala Amfiteatru. Suntem în ultima secvență a proiectului Turneul CentenArt, în cadrul Festivalului Capitalelor Națiunilor Centenare. Un festival pe care Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române, Teatrul de Comedie și Teatrul Dramaturgilor Români îl oferă comunității noastre. Cei care mă cunosc probabil au fost mirați să mă vadă astăzi cu papion, dar acest veșmânt nou al meu are o explicație. Întâmplarea, fiica vitregă a destinului, cum ar fi spus Caragiale, face ca organizatorul acestui festival, criticul de teatru și universitarul, Ioan Cristescu, să fie născut pe 7 septembrie, să fi absolvit acest liceu, Iulia Hașdeu, același lucru pe care îl pot spune și despre mine. Pe 7 septembrie, domnul profesor Eugen Simion ne-a dăruit fiecăruia dintre noi câte un papion și m-am gândit că e un bun prilej să port acest papion.

Vreau să le mulțumesc profesoarelor care s-au îngrijit să ne vedem față către față, chip către chip, doamna directoare Carmen Almășan  și doamnele profesoare de limba și literatura română Dorica Nicolae, Nicoleta Simionescu, Anca Petrache și Mihaela Bal. În cadrul acestui turneu am ales patru licee reprezentative pentru spațiul educațional bucureștean. Am început marți, la Liceul Pedagogic Ortodox ”Anastasia Popescu”, avându-i invitați pe Ioan Groșan și Ioana Crăciunescu, miercuri am fost la Școala Centrală unde au fost invitați Adam Puslojić și Ioana Crăciunescu, ieri la Colegiul Național Bilingv ”George Coșbuc”, au fost Gabriela Adameșteanu și prof.univ.dr. Silviu Angelescu. Astăzi avem bucuria să îl avem invitat pe domnul academician Eugen Simion, poate cea mai importantă și exponențială personalitate a culturii române de astăzi, atunci când vorbim despre două trăsături importante, despre spiritul identitar și despre literatura română vie. Am ales să vină domnul profesor în fața voastră și din două motive care țin de biografie și de nostalgie. În 1989, un poet, Lucian Avramescu, care conducea Suplimentul Literar al Scânteii Tineretului, ne-a făcut atunci o mare surpriză, tot în această sală, l-a invitat pe Alexandru Piru, un mare profesor. Și m-am gândit cum să răsplătesc eu această amintire memorabilă. Domnul profesor Eugen Simion are o relație indirectă specială cu acest liceu, soția domniei sale a fost ani de zile profesoară aici, iar fiica domnului profesor, Mihaela Constantinescu, mi-a fost profesoară de engleză.

Nu există lucrare importantă de lexicografie literară, de istorie literară, de dicționar literar care să nu cuprindă o referință legată de scrierile domnului profesor Eugen Simion. Domnul profesor a oferit culturii române un studiu extraordinar, Dimineața Poeților,  care îmi amintește de o carte fundamentală pentru știință, Le matin des magiciens, cartea domnului Profesor Simion vorbind despre primii magicieni ai literaturii  și ai stilisticii române. Domnul Profesor a dus până la capăt un vis  de mai bine de 70 de ani al lui Constantin Noica, acela de a fi prezentate, într-un volum special, manuscrisele eminesciene, 38 de volume. Probabil că știți că a fost coleg de clasă, la Ploiești, cu Nichita Stănescu și cel mai interesant e faptul că în aceeași clasă au mai fost doi colegi care au fost aleși academicieni.

Avem un mare privilegiu să îl avem invitat pe domnul profesor Eugen Simion. Domnia sa lasă culturii române câteva instrumente formidabile. Amintesc de Dicționarul scriitorilor români,  de o colecție unicat după modelul Pleiadelor din Franța, e vorba de colecția Opere complete apărută sub îngrijirea sa. Începută în anul 2000, odată cu anul Eminescu, această colecție a ajuns să aibă acum 217 titluri de referință pentru literatura română. Este o operă absolut unică și care arată de fapt într-un fel excepționalismul românesc față în față cu legenda lui Manole, unde aproape totul se surpă zi de zi. În 1999, domnul profesor făcea parte dintr-un juriu dedicat proiectelor milenariste care l-au celebrat pe Eminescu, alături de  ministrul Culturii de atunci, Ion Caramitru, și regretatul președinte al Uniunii Scriitorilor, criticul literar Laurențiu Ulici. Eu am depus atunci un proiect dedicat lui Eminescu, am propus pagina web www.mihaieminescu.ro și cd-rom-ul Eminescu și, spre stupefacția mea, nu îi cunoșteam pe atunci pe niciunul dintre ei,  am câștigat acest proiect și a fost proiectul cu cea mai mare finanțare din rezerva strategică a guvernului în anul 2000- Anul Eminescu”, a declarat Dan Mircea Cipariu.

Academician Eugen Simion: ” Acest program este un program pe care fostul elev de aici, Ioan Cristescu, care acum este directorul Muzeului Național al Literaturii Române din București, l-a organizat. După părerea mea, un program excepțional. A chemat reprezentanți din 10 orașe capitale din țările care în 1918-1920 au câștigat independența, autonomia și unitatea, e un lucru formidabil. Eu, personal, cred în construcția politică, juridică și economică a Uniunii Europene, cred că a fost un lucru bun crearea Comunității Europene. În momentul de față, această Comunitate Europeană cam scârțâie puțin pentru că toată lumea planetei de astăzi este într-o bulversare, agitație și căutare de ceva. Sper ca această Comunitate să reziste. Este bine că am intrat, nu îmi place că suntem plasați în categoria țărilor de viteza a doua. Am fost acum câțiva ani la o conferință ținută de Romano Prodi, Președintele Comisiei Europene. L-am întrebat cum e cu chestia asta cu, nouă nu prea ne place, două viteze, unele țări  sunt mai excepționale și altele nu. Și el a zis că o mașină merge cu mai multe viteze, ideea e să meargă. Noi înainte de al Doilea Război Mondial am avut două decenii extraordinare. Unii spun că atunci Dumnezeu a fost român sau am avut o intuiție astrală. Când s-a încheiat pacea de la București, România era pe punctul de a-și pierde toate provinciile. A fost o răsturnare impresionantă. Atunci românitatea a trăit împreună. A fost Marea Unire. Nu e o vorbă în vânt. Basarabia a fost prima care a cerut unirea cu țara. Sub Cuza, sub Kogălniceanu, Ghica și ceilalți, o mână oameni care au reușit să îi adune pe români, românitatea a trăit împreună. S-a format un stat național român, sub Cuza. Nu trebuie uitat Cuza. Înainte nu puteam vorbi de Carol I, acum mulți îl uită pe Cuza. A fost Bălcescu, apoi a venit Kogălniceanu, o minte foarte bine chibzuită, omul politic cel mai interesant din secolul al XIX-a lea și Ion Ghica, diplomatul. Această generație a făcut o operă majoră. A doua generație, generația lui Iorga, lui Goga, generația memorandiștilor ardeleni au pregătit din punct de vedere moral și spiritual Marea Unire de la 1918. Poate mulți veți dori să plecați din țară, plecați, dar va trebui să vă și întoarceți. Aveți ce face în această țară!”

Domnul academician Eugen Simion le-a povestit elevilor de la Colegiul Național ”Iulia Hașdeu despre ce a însemnat apariția romanului ”Ion” al lui Liviu Rebreanu la vremea respectivă, dar și despre Hortensia Papadat-Bengescu și alți scriitori ai epocii respective, ilustrând apariția unor opere literare canonice  de fenomenul sincronismului european, dar și de cel al spiritului identitar.

Text: Simona IONIȚĂ

Foto: Dan VATAMANIUC

***

Între 11-14 septembrie 2018, în cadrul Festivalului Capitalelor Națiunilor Centenare (FCNC, 10-17 septembrie 2018), are loc ”Turneul CentenArt”, un program cultural, literar şi de educaţie culturală care pune în dialog personalități din Capitalele Centenare  cu liceenii bucureşteni. Sunt invitate personalități marcante din România și Serbia, care vor prezenta publicului licean discursuri poetice, literare și identitare: actrița și scriitoarea Ioana Crăciunescu, prozatorul Ioan Groșan (Liceul Pedagogic ”Anastasia Popescu”, marți, 11 septembrie 2018, ora 15:00, director: Mona Șerbănescu), poetul și traducătorul Adam Puslojić, membru de onoare al Academiei Române (Școala Centrală, miercuri, 12 septembrie 2018, ora 13:00, profesor: Maria Postu), scriitoarea Gabriela Adameșteanu, prof.univ.dr. Silviu Angelescu (Colegiul Național Bilingv ”George Coșbuc”, joi, 13 septembrie 2018, ora 12:00, profesor: Alina Teodora Roșca) și academicianul Eugen Simion (Colegiul Național ”Iulia Hasdeu”, vineri, 14 septembrie 2018, ora 12:00, director: Carmen Elena Almășan), Coordonatorul și moderatorul ”Turneului CentenArt” este scriitorul Dan Mircea Cipariu. AgențiadeCarte.ro este partenerul media al programului.

***

În anul 2018, se împlinesc 100 de ani de la crearea României Mari. Festivalul Capitalelor Națiunilor Centenare este un eveniment inițiat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române, Teatrul de Comedie și Teatrul Dramaturgilor Români. Acesta își propune celebrarea Centenarului în context european, invitând la București, în perioada 10-17 septembrie 2018, alte nouă state care sărbătoresc Centenarul pe parcursul acestui an: Polonia, Austria, Republica Moldova, Ungaria, Letonia, Lituania, Estonia, Cehia, Slovacia. Festivalul va cuprinde mai multe secțiuni: teatru, muzică, film, poezie, expoziții, conferințe și o componentă gastronomică.

Având ca obiectiv general schimbul cultural în spațiul european, instituțiile implicate în organizarea acestui Festival vor organiza și prezenta: seri de poezie și muzică jazz cu poeți reprezentativi din țările invitate, 10 spectacole de teatru, conferințe specifice, sub egida AICT, pe tema Teatrul în ultimii 100 de ani, cu specialiști din toate cele 10 țări invitate, filme de artă reprezentative și concerte de muzică contemporană în țările implicate în proiect, standuri culinare cu mâncare tradițională în țările centenare.

Festivalul Capitalelor Națiunilor Centenare

www.fcnc.ro

Organizatori: Primăria Municipiului București, Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, Teatrul de Comedie, Teatrul Dramaturgilor Români
Proiect cultural finanțat de: Primăria Municipiului București
Cu sprijinul: Ministerul Culturii și Identității Naționale, Biblioteca Academiei Române, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, ARCUB, Muzeul Național de Artă al României, Teatrul Național București, Galateca
Sponsori: FORD Neste Automotive, Philips Lighting – Signify, Domeniile Sâmburești, Aqua Carpatica, Stalinskaya, Angst, Șerban & Asociații, Pow Wow, Jos Pălăria, Distrikt 42
Parteneri: Ambasada Austriei în România, Ambasada Republicii Cehe în România, Ambasada Republicii Estonia în România, National Film Centre of Latvia, Latvian Writers’ Union, Ambasada Republicii Lituania în România, Ambasada Republicii Polone în România, Institutul Polonez din București, Ambasada Republicii Slovace în România, Poșta Română, Golden Tulip, Clubul UNESCO Adolescenții, Romfilatelia, Proud to be Romanian, Fundația „Principesa Margareta a României”
Parteneri media speciali: Un eveniment reflectat de: TVR / Eveniment recomandat de: RFI România, România Liberă, Academia Cațavencu
Parteneri media: Digi 24, Radio România Cultural, Observator Cultural, Blitz Tv, Șapte Seri, Metropotam, Ziarul Metropolis, Agentia de carte, Orașul Vechi, Verbs describes us, Contemporanul, Phoenix Media, Trinitas

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508