Sărbătoarea Românilor din Republica Cehă

sept. 1st, 2018 | By | Category: Eveniment

Duminică, 9 septembrie 2018, ora 13:00, pe terasa Muzeului Etnografic Musaion din Parcul Kinsky, Asociaţia Românilor din Republica Cehă și Comunitatea Moldovenilor din Republica Cehă organizează cea de a IX-a ediţie a Sărbătorii Românilor din Republica Cehă.Programul va cuprinde momente artistice, ateliere meşteşugăreşti, activităţi pentru copii, expoziţii cu vânzare – unde se vor regăsi elemente din portul popular românesc şi multe alte obiecte specifice – degustare de produse culinare româneşti.

În cadrul acestui eveniment, Institutul Cultural Român de la Praga şi Agenţia Națională de Presă AGERPRES organizează proiecţia filmului documentar Marea Unire – România la 100 de ani, expoziţia de fotografie intitulată România. Evoluţie şi lansarea albumului de fotografie cu acelaşi titlu, care cuprinde imagini din arhiva istorică a AGERPRES, pentru a marca celebrarea Centenarul Marii Uniri.

Documentarul Marea Unire – România la 100 de anieste o invitaţie la o călătorie emoţionantă şi captivantă, trăită de oameni pentru care România înseamnă şi o colecţie de momente istorice importante în naşterea acestui stat. Practic, AGERPRES a mers pe urmele celor care au înfăptuit Unirea: în Basarabia, Bucovina de Nord şi Transilvania, iar urmaşii celor care au pus umărul la reîntregirea ţării deschid culisele celui mai important moment istoric. Prin vocea celor care povestesc, descoperim că suntem o naţiune fără graniţe. România, la 100 de ani aduce cu sine o istorie care continuă să se scrie.

Expoziția de fotografie România: Evoluție cuprinde imagini din arhiva istorică a agenției AGERPRES, cele mai bune imagini care ilustrează evoluția României, realizate în ultimii ani de către fotoreporterii Agenției Naționale de Presă, dar și imagini din arhiva agenției de presă Associated Press, care înfățișează personalități precum Regele Ferdinand I și Regina Maria, Regele Mihai I, Eugen Ionesco, Nadia Comăneci. Fotografiile din arhiva AGERPRES reflectă viața cultural-artistică, politică și sportivă a țării, înfățișând personalități precum Maria Tănase și George Enescu. Totodată, AGERPRES a realizat și un album cu același nume, o ediție specială pentru Centenarul Marii Uniri, care conține 100 de fotografii din România, grupate în trei capitole: Arhivă, Revoluție, Evoluție.

Sărbătoarea Românilor din Republica Cehă a fost organizată cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, sub patronajul Primăriei Praga 5, al Ambasadei României în Republica Cehă și al Ambasadei Republicii Moldova în Republica Cehă.

Număr de vizualizări :844


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro