spot_img

Prima secvență a turneului 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA, la Frontiera Poesis din Satu Mare

Sâmbătă, 29 septembrie 2018, ora 20:00, la Centrul Multicultural Poesis (str. Mircea cel Bătrân, nr.11) din Satu Mare, asociația Euro CulturArt și Clubul UNESCO-Adolescenții au lansat prima secvență a programului 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA, un proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și selectat de Comisia interministerială dedicată sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 2018. Mike Godoroja & Blue Spirit (Vali Vătuiu, percuție, Alin Păun, chitară solo, Tibi Duțu, chitară bas, Dorian Pîrvu, pian și sintetizator) și Dan Mircea Cipariu au prezentat un show unic de poezie și blues. În cadrul show-ului a fost prezentată și oferită publicului sătmărean antologia centenară 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA, apărută la Editura Tracus Arte din București, imprimată, în septembrie 2018, în 1000 de exemplare (prima ediţie!), din care 50 numerotate de către editor, cu un timbru sec de Mihai Zgondoiu. În sala neîncăpătoare a Centrului Cultural Poesis (condus de poetul și jurnalistul Dumitru Păcuraru) s-au aflat poetul Ion Mureșan, criticul literar și teoreticianul Mircea Martin, traducătoarea, editorul și managerul cultural Angela Martin, Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române din București, poetul George Vulturescu. ” O seară fastuoasă! Sunt bucuros că 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA debutează la Frontiera Poesis. Nu întâmplător am ales să deschidem turneul nostru, cu cele 10 orașe, la Satu Mare. Aici este un spirit al poeziei, dar și un spirit al bunăstării sufletești, un spirit care îmi place. El îmi produce multe nostalgii. Aici am luat Premiul Poesis (cu Robert Șerban și Mihai Zgondoiu, pentru Timișoara în trei prieteni și tot aici la Satu Mare am doi prieteni foarte buni care fac enorm pentru spațiul cultural sătmărean, e vorba de Oana și Dumitru Păcuraru. După cum ați văzut, fiecare are pe masă câte o carte, antologia centenară 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA, apărută la Editura Tracus Arte din București. O carte care are la final un trialog de poezie de Dan Mircea Cipariu, Mihai Zgondoiu (graficianul acestei cărți) și Mike Godoroja, cel care a avut această idee minunată de a construi un album numit Născut în România, îmi place mie să cred, o parafrază a unui imn rock al lui Bruce Springsteen- Born in the USA. Trebuie să vă mai spun că acest program este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cadrul evenimentelor dedicate Centenarului. ”, a spuDan Mircea Cipariu.


10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA a fost deschis de Mike Godoroja & Blue Spirit (Vali Vătuiu, percuție, Alin Păun, chitară solo, Tibi Duțu, chitară bas, Dorian Pîrvu, pian și sintetizator). ” E o mare bucurie să ajungem la Satu Mare. Avem mulți prieteni aici. Vrem doar atât să vă spunem că această serată este un beneficiu pentru întreaga țară pentru că este transmisă în direct pe facebook de către colegul nostru Dragoș Burlacu. Acest show i se datorează aceluia care este cel mai neastâmpărat, cel mai inventiv și unul dintre cei mai bătăioși promotori ai poeziei contemporane din România, Dan Mircea Cipariu.”, a spus Mike Godoroja.

Dan Mircea Cipariu a citit un fragment semnat de el, din trialogul de poezie de la finalul cărții. Apoi a citit poemul ”Tehnici de camuflaj” de Robert Șerban (de altfel, chiar titlul recentei cărți semnate și lansate, de curând, de Robert Șerban, la Tracus Arte) și câte un poem semnat de Andra Rotaru, Bogdan O. Popescu, Ioana Nicolaie și Nora Iuga.

A urmat un moment muzical semnat Mike Godoroja & Blue Spirit.

Dan Mircea Cipariu a mai citit poeme de Teodor Dună, Dan Coman, Rita Chirian și Ioan Es. Pop.

Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române din București: ”Satu Mare are un spirit al lui, degajă un anumit tip de candoare istorică, are o identitate proprie. Eu predau istoria teatrului și le spun studenților mei că a fi actor e o zonă vocațională. Nu le spun să fie liberi pentru că ar fi un pleonasm. Le spun întotdeauna două lucruri: nu vă temeți și, cel mai important, fiți voi înșivă! Sunteți mulți tineri aici, căutați-vă identitatea indiferent de ce se întâmplă în jur!”.

După un alt moment muzical Mike Godoroja & Blue Spirit a urmat recitalul de poezie al Ioanei Crăciunescu. Printre poemele citite s-au numărat: ”La marginea fiecărei silabe”, ”Duminica dimineața”, ”Cenaclul de noapte”, ”Compoziție” și ” Saltele”.

Muzicianul Rareș Totu a încheiat seara împreună cu Mike Godoroja & Blue Spirit cu un blues din repertoriul lui Robert Jonnson.

”A fost o seară absolut minunată! Elegantă, emoționantă! Fiecare vers citit a reușit să mă fașccineze, iar așa cum a spus și domnul Mike Godoroja, faptul că am fost prezenți acolo este un semn bun, un semn care ne dă speranță! Am reușit să văd cât de minunata este poezia, alături de oameni frumoși, calzi. Vă mulțumesc din suflet si de această dată pentru încă o amintire frumoasă! ”, a spus Sabrina Palinkas, elevă la Colegiul Național ”Doamna Stanca” din Satu Mare.

AgențiadeCarte.ro este partenerul media al turneului 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA.

***

10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA este un program de educaţie culturală, multiart și un program dedicat Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 prin dezvoltarea de abordări interculturale și multidisciplinare pentru două genuri de nișă: Poezia și Blues‑ul contemporan. Au fost invitați în antologia centenară 10 poeți (5 poete – Rita Chirian, Ioana Crăciunescu, Nora Iuga, Ioana Nicolaie, Andra Rotaru și 5 poeți – Dan Coman, Teodor Dună, Ioan Es. Pop, Bogdan O. Popescu, Robert Șerban), din generații și geografi literare diferite, câștigători, în ultimii ani, ai unor premii naționale și internaționale de prestigiu, câteva dintre cele mai autentice și carismatice voci ale literaturii române contemporane. Selecționer: Dan Mircea Cipariu, președintele Asociației Euro CulturArt. Antologia centenară este însoțită de un trialog de poezie 10×10 semnat de Dan Mircea Cipariu, Mike Godoroja și Mihai Zgondoiu.  Parteneri media pentru Satu Mare: Informația Zilei, itv, Radio România Cultural și AgențiadeCarte.ro. Eveniment realizat cu sprijinul Direcției Județene pentru Cultură Satu Mare.


Simona IONIȚĂ

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508