spot_img

Maraton cultural românesc la Lisabona, sub semnul Anului Centenar

Președintele Institutului Cultural Român, doamna Liliana Țuroiu, a deschis, pe 19 septembrie 2018, la Lisabona, expoziția pictorului Horea Paștina „Ascult și privesc”. Expoziția are un concept unitar și este alcătuită din 60 de lucrări, pictură și ceramică, ce acoperă toate etapele şi ariile stilistice pe care le-a frecventat artistul. Vernisajul a avut loc la Galeria ICR din capitala Portugaliei, în prezența a numeroase personalități române și portugheze. Expoziția va rămâne deschisă până pe 19 octombrie 2018.

În lumea artelor plastice române, Horea Paştina este o personalitate de vârf a generației sale. Critica de specialitate l-a asimilat, la un moment dat, neobizantinismului de expresie națională, în aceeași categorie cu Horia Bernea, Paul Gherasim, Constantin Flondor, Mihai Sârbulescu.  Mărturisirea lui de credință este simplă și directă: „Ascult și privesc. Ce se aude, ce se vede din locul în care mă aflu. Pictura. Lumină, culoare, aer, bogăție, frumusețe. Se înmulțește. Peste toate și prin toate. Auzul vederii…argint e pe ape și aur în aer…“.

„Traversăm o etapă fructuoasă în plan cultural, în ceea ce privește relațiile bilaterale româno-portugheze, etapă pe care Institutul Cultural Român este determinat să o întrețină și să o potențeze. Acestui deziderat îi sunt subsumate și acțiunile culturale la care participăm în aceste zile: expoziția artistului Horea Paștina, pe care o vernisăm astăzi, dar și expoziția Sacrificiu a lui Mircea Roman, găzduită la Mănăstirea Batalha, în cadrul programului Mari artiști români, în marile catedrale ale Portugaliei, expoziţia România Nobilă şi Regală a fotografului José Luis Jorge, expoziția Aurul antic. De la Marea Neagră la Oceanul Atlantic, ori expoziția Manifest a lui Mihai Țopescu și expoziția Azulejo în viziunea artiștilor români (de la Vișeu). România și Portugalia au avantajul  de a avea numeroase afinități în spațiul cultural și istoric și pe acela de a avea echipe extraordinare de promovare a culturii și civilizației românești aici, în Portugalia, mă refer la colegii din ICR Lisabona și din ambasada noastră. Iar prezența noastră acum, la Lisabona, vine să întărească sprijinul pentru eforturile lor și confirmă dorința noastră fermă de strângere a relațiilor româno-portugheze”, a declarat președintele ICR, doamna Liliana Țuroiu.

Printre participanții  la vernisaj s-au numărat ASR Principele Radu al României, ES Doamna Ioana Bivolaru, Ambasadorul României în Republica Portugheză, domnul Valentin Popa, Ministrul Educației Naționale, domnul Sorin Cîmpeanu, Președintele Consiliului Național al Rectorilor, domnul Mihnea Costoiu, Rectorul Universității Politehnica din București, Paulo Bragança, renumit muzician și cântăreț de fado, criticul de artă Oliv Mircea, ambasadori și membri ai corpului diplomatic, personalități ale diasporei românești, directori ai unor instituții culturale portugheze de prim ordin și ai mediului asociativ.

O prezență specială a fost Joana Vasconcelos, cea mai importantă creatoare în domeniul vizualului din spațiul portughez contemporan, devenită o prietenă a României, după ce a vizitat țara noastră la începutul acestui an, într-un program de mobilitate inițiat de ICR cu prilejul aniversării a 100 de ani de relații diplomatice între România și Portugalia. Cu această ocazie Joana Vasconcelos și-a anunțat intenția de a expune în România și de a oferi burse unor artiști români.

În cadrul vizitei de lucru de la Lisabona, președintele Institutului Cutural Român a participat la sediul Ministerului Științei, Tehnologiei și Învățământului Superior, la ceremonia de semnare a protocolului de colaborare între Consiliul Național al Rectorilor din România și CRUP (Conselho de Reitores das Universidades Portuguesas) și la conferința susținută de  ASR Principele Radu al României, intitulată “Coroana şi România Modernă”, în cursul căreia celor prezenţi le-au fost evocate rolul decisiv al Coroanei şi al Casei Regale în fondarea României moderne şi în evoluţia remarcabilă a ţării noastre între 1866 (momentul sosirii Regelui Carol pe pământ românesc) şi până astăzi. Delegația română a vizitat, de asemenea, expoziția „Sacrificiu”, a sculptorului Mircea Roman, găzduită de Mânăstirea Batalha.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508