Lansare de carte: „Școala românească de micro- și nanoelectronică“

sept. 10th, 2018 | By | Category: Agenda de carte

Miercuri, 12 septembrie 2018, ora 12.00, la Clubul Academicienilor, Academia Română organizează lansarea volumului „Școala românească de micro- și nanoelectronică“, publicat de Editura Academiei Române, ca un supliment al colecției „Civilizația românească“. La eveniment vor lua cuvântul acad. Victor Spinei, vicepreședinte al Academiei Române, inițiator și coordonator al colecției „Civilizația românească“, acad. Dan Dascălu, coordonator al volumului, și dr. Andreas Wild, coautor al volumului, fost director de cercetare la Motorola și consultant în nanoelectronică și sisteme integrate.

Așa cum sugerează titlul, cartea arată cum s-au format și au performat în țară și în străinătate specialiștii români în acest domeniu de avangardă.

Volumul este un mozaic de contribuții – note biografice sau descrieri ale evoluției unor instituții – care fac trimitere la sute de surse bibliografice: cărți, articole de revistă, brevete. Aceste idei și informații pun în lumină faptul că se poate vorbi de o comunitate de specialiști români de valoare internațională din generații diferite, din țări diferite, precum și de un potențial de colaborare, în special la nivel european.

Micro- și nanoelectronica reprezintă astăzi tehnologia de bază folosită în domeniul electronicii, iar fără ea nu pot fi concepute tehnica de calcul, comunicațiile, automatizarea în industrie, dar și în atâtea alte domenii: orașul inteligent (smart city) cu gestionarea sistemelor de iluminat, de transport ș.a., casa inteligentă, smartphone-ul, GPS-ul, asistența medicală monitorizată, sistemele de control și de siguranță ale automobilelor, tehnologiile spațiale.

„Aproape fiecare dintre noi este confruntat cu obiecte inteligente de larg consum a căror realizare fizică la performanțe ce păreau până nu demult apanajul tehnologiilor spațiale ar fi fost imposibilă fără micro- și nanoelectronică. Cartea aceasta răspunde întrebării Ce a avut România de spus într-un astfel de domeniu?“ declară academician Dan Dascălu, coordonatorul volumului.

„Conştientizând că în multe ramuri ale culturii şi ştiinţei naţionale lipsesc sintezele susceptibile de a reflecta succint şi coerent traseul lor evolutiv – care implică marcarea celor mai însemnate împliniri şi aportul punctual al reprezentanţilor de seamă ai domeniilor intelectuale –, Academia Română şi-a asumat elaborarea și coordonarea unor astfel de lucrări complexe, integrate într-o serie cu titlul Civilizaţia românească / Romanian Civilization, editată inițial în limba română şi ulterior în engleză sau în alte limbi de circulaţie internaţională“ precizează acad. Victor Spinei, vorbind despre rostul colecției în care este integrat volumul „Școala românească de micro- și nanoelectronică“.

Capitolul final al cărții lansate la Academia Română, redactat de către dr. Andreas Wild, schițează o posibilă perspectivă a domeniului la nivel național.

Lansarea acestui volum prefațează Forumul „Românii în micro- și nanoelectronică“, care va fi organizat de către Academia Română în noiembrie 2018, cu participarea unui număr semnificativ de specialiști ale căror note biografice apar în această carte.


Număr de vizualizări :1013


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro