Jean-Jacques Askenasy, primul laureat al Fundației Culturale Augustin Buzura

sept. 24th, 2018 | By | Category: Eveniment

Vineri, 21 septembrie 2018, în preziua în care Augustin Buzura ar fi împlinit 80 de ani, în Sala de Marmură a Cercului Militar Național din București,a fost lansată oficial Fundaţia Culturală Augustin Buzura, în cadrul unei gale în care au fost prezentate publicului scopul, crezul, obiectivele şi proiectele. Fundaţia a fost înfiinţată de familia scriitorului, la puţin timp după dispariţia acestuia, şi doreşte continuarea idealurilor sale, promovarea crezului şi a valorilor pentru care Augustin Buzura a luptat o viaţă, prin scris şi cuvânt, prin activitate şi operă. În cadrul Galei au fost anunțate concursurile deschise pentru anul viitor – pentru tineri editorialiști, pentru realizarea unei dramatizări și a unui scenariu bazate pe opera lui Augustin Buzura, iar câștigătorii premiilor vor fi anunțați în Gala Premiilor Augustin Buzura, care va avea loc în 2019. Primul premiu al Fundației a fost acordat, pe 21 septembrie, lui Jean-Jacques Askenasy, medic și cercetător în domeniul neurologiei, personalitate internațională cu legătături puternice în cultura română.

Jean Askenasy este absolvent al Facultăţii de Medicină din Cluj, promoţia 1954. În 1969 obţine titlul de Doctor în Ştiinţe al Universităţii C.I. Parhon. Este şeful secţiei de Neurologie la Spitalul 2 CFR până în 1972, când emigrează în Israel. Lucrează în continuare la Spitalul Universitar Ichilov, la Institutul de Ştiinţe Weitzman şi la Centrul Medical Universitar Sheba. În 1980 se află în SUA ca Profesor Asociat la Universitatea New York, Mount-Sinai School of Medicine, iar în 1986 la Universitatea Pierre et Marie Curie şi la Clinica Charcot a Spitalului Salpetrière, în Franţa. În 1981 devine Cetăţean de Onoare al oraşului Yeruham. În 1963 i se confera în Franţa medalia „Journées Internationales de Grenoble“, iar în 1995, medalia „Pierre Castaigne“; în 1999 este învestit înalt Ofiţer al Ordinului Mono, în Togo, iar în 2003 Academia Romana îl distinge cu „Meritul Academic“. În prezent este preşedintele Societăţii Israeliene de Cercetare a Somnului. Profesorul Jean Askenasy a scris nenumărate articole ştiinţifice de referinţă în domeniul neurologiei şi al medicinei somnului. Este autorul cărţilor de ştiinţă: „Violenţa“ (1995, Dartmouth Publishing Company, Sidney, 1995), „Somnul, treimea cenuşie a vieţii“ (Ed. Oram, 1996) şi „Creierul şi universul său“ (Ed. Hasefer, 2007). A publicat şi volumul „Dosarul  148074“ (2008), povestea dosarului său de la Securitate. Cartea este dedicată fostului prim-ministru al Israelului, Golda Meyr, directorului ei de cabinet, Simba Dinitz, şi lui Şeike Dan care, împreună, au reuşit să obţină aprobarea de emigrare a „refuznicului” Jean Askenasy şi a familiei sale. Golda Meyr, în cadrul vizitei sale din primăvara lui 1972 în România, i-a cerut preşedintelui Nicolae Ceauşescu aprobarea cererii sale de emigrare. Este membru în (conducerea a) numeroase societăți internaționale, comitete editoriale și asociații de profil, a primit decorații, premii și distincții în mai multe state. Membru de onoare al Academiei Române. Specialist cu reputație internațională, cu o practică clinică vastă (pacienții săi de toate naționalitățile și confesiunile sunt și oameni săraci, și milionari; și militari răniți, și președinți de stat etc.) și o carieră savantă îndelungată, a publicat în cele mai importante reviste medicale, semnând și numeroase cărți de biosemiotică, despre somn, creier, violență și conștiință, teoria relației cunoaștere-conștiință, memorii etc.

Fundaţia Culturală Augustin Buzura îşi propune câteva linii de acţiune. Pe de-o parte, prezentarea şi promovarea operei scriitorului, în scopul cunoaşterii şi asimilării ei de un număr cât mai mare de cititori. Cunoaşterea în profunzime a operei lui Augustin Buzura înseamnă un pas spre autocunoaştere, spre înţelegerea valorilor.  Astfel, se doreşte organizarea unor acţiuni în instituţiile de învăţământ, concursuri, simpozioane, provocări culturale pe teme preluate din operele sale, lansarea unor dialoguri în social media, reeditarea unor cărţi, traducerea lor, lansarea unor concursuri etc. Pe de altă parte, dorim promovarea excelenţei în literatură, artă, educaţie, instituirea unor burse pentru elevi şi studenţi merituoşi, precum şi continuarea revistei „Cultura” etc. Dorim constituirea unei arhive consistente, prin adunarea şi selectarea articolelor, a corespondenţei, a manuscriselor sale, dar şi amenajarea pe viitor a unei case memoriale în Maramureş.

Număr de vizualizări :875


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro