spot_img

Expoziția „Mozaicul: contemporaneitatea unei arte străvechi”

Marți, 2 octombrie 2018, orele 18.00, în Mica Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneția, va avea loc vernisajul expoziției intitulată „Mozaicul: contemporaneitatea unei arte străvechi” semnată de Daniela Scurtulescu şi invitații săi. În expoziție vor fi expuse pe lângă lucrările maeștrilor mozaicari Giovanni Cucco şi Annie Ricciardi, şi lucrări ale elevilor acestora care au urmat cursurile de mozaic organizate de Asociația Culturală Italia – Grecia din Veneția. Mozaicul, termen care provine etimologic de la „musa” de unde își are originile „opus musivum”, cu origini străvechi. Stindardul din Ur descoperit în Mesopotamia şi datând 2700-2500 î.Ch. este cel mai antic obiect asemănabil unui mozaic portabil, chiar dacă nu erau încă utilizate plăcuțele tipice mozaicului (ci coji de cochilii, bucăți de piatră, de scoici şi de argilă – care erau tăiate şi îndreptate pentru a crea diversele imagini).

Cel mai antic mozaic de pardoseală cunoscut în zilele noastre datează din secolul VIII î. Ch., dacă considerăm elementele de la Gordion (din Asia Mică), dar nici acestea nu sunt realizate cu plăcuțe de mozaic ci din fragmente de argilă amplasate în aşa fel încât să se obţină variate motive geometrice.

Mozaicurile de la Bazilica din San Marco din Veneţia cu amploarea lor de 8400 metri pătrați, incluzând mozaicurile de pardoseală, reprezintă, cu siguranță, lucrarea de mozaic cea mai extinsă din Europa de acest gen.

În secolul al XIX-lea mozaicul renaște la Veneţia odată cu redeschiderea sticlăriilor de la Murano, care produceau pasta de sticlă necesară pentru plăcuțele de mozaic de calitate superioară, precum cele medievale, care permiteau o continuă reparare a mozaicurilor veneţiene şi ale celor din alte regiuni care importau de la Veneţia materialele pentru mozaic.

Până la jumătatea secolului XX la Veneţia au existat circa douăzeci de laboratoare de artişti şi meşteri mozaicari care cu timpul, aşa cum s-a întâmplat cu alte activităţi meşteşugăreşti din oraş, s-au redus la câteva unităţi.

Daniela Scurtulescu a absolvit în anul 2008 Facultatea de Arte și Design departamentul Pictură, grupa profesorului Carol David, din cadrul Universității de Vest din Timișoara. În perioada 2008-2010 urmează cursurile masterale Surse și resurse ale imaginii în pictura contemporană la aceeași Universitate. Între 2011-2012 se specializează în tehnica mozaicului clasic finalizând un curs de mozaic la Roma sub îndrumarea profesorilor Gianfranco Romani și Alba Cioci. Actualmente parcurge bursa de cercetare și formare postuniversitară „Nicolae Iorga” la Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția cu proiectul artistic intitulat Mozaicurile din Ravenna și Veneția, fundament al picturii contemporane.

În cursul anului 2018 a frecventat cursul de mozaic organizat de Asociaţia Culturală Italia – Grecia susţinut de maestrul şi restauratorul Giovanni Cucco, unde a învăţat tehnica directă, realizând opera sa „Acanthus”, care a fost expusă în cadrul expoziţiei Spazi Aperti organizată de Accademia di Romania din Roma.

Expoziţia este organizată de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia în colaborare cu Asociaţia Culturală Italia – Grecia, şi va putea fi vizitată până pe data de 15 octombrie 2018 în Mica Galerie a IRCCU Veneţia situată în Cannaregio 2212 – 30121 Veneţia. Intrarea este liberă.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508