spot_img

„Sărbătorim împreună!”

Cea mai frumoasă ediţie a Festivalului ProEtnica a fost cea cu numărul XVI, desfăşurată ca de obicei în centrul istoric al Sighişoarei. Unanim recunoscută ca deosebită de către dansatorii, cântăreţii minorităţilor etnice, turiştii statornici, de  jurnaliştii şi prietenii ProEtnica, deveniţi de-a lungul timpului grupul de fani ai cetăţii medievale şi ai festivalului, ea a lăsat în inimile tuturor o imagine minunată. Nu ştiu ce s-a petrecut diferit de data aceasta faţă de ediţiile anterioare, dar atmosfera bucuriei de a fi împreună, de celebrare a vieţii, a muzicii a creat un sentiment unanim şi participativ de autenticitate, de graţie sufletească. Poate că soarele, culorile costumelor populare, zâmbetele publicului, horele din piaţa cetăţii, zidurile au rezonat şi au dat un plus de strălucire acestei sărbători. Sau poate, subtil, fastul Centenarului Marii Uniri a României, de care a fost privat în anul lui aniversar, s-a insinuat discret în atmosfera de festival. „Sărbătorim împreună!” Acesta a fost simbolul pe care neştiut şi involuntar l-au purtat ca pe o efigie în piept toţi cei prezenţi în cetate, în zilele ultimei decade a lunii august 2018.

„Sărbătorim împreună!”, iar formaţiile muzicale şi de dansuri au consimţit tainic la acest îndemn. De-aici a venit, iată, gândul acesta de armonie, de consonanţă şi firesc, iar un sentiment de prietenie universală a plutit peste întreaga cetate a Sighişoarei. Albanezi, greci, evrei, armeni, croaţi, sârbi, ruşi lipoveni, ucraineni, germani, maghiari, turci, bulgari, italieni, romi, cehi, slovaci, polonezi ş.a. au cântat la fel ca altădată, dar totuşi diferit. Au celebrat împreună, majoritari şi minoritari, ţara în care trăiesc şi pe care o aniversează cu seninătatea şi explozia de bucurie a dansurilor lor. Alături de etnicii din România s-au aflat şi reprezentanţii sorabilor din Germania şi, ştiţi ce?, în momentele când dansau pe ritmurile specifice acestei comunităţi, în hora în care-i angrenau pe toţi cei prezenţi, diferenţele dispăreau şi se topeau în masa policromă de oameni. Au fost 600 de membri ai minorităţilor naţionale care au sărbătorit împreună diversitatea și bogăția culturală a României.

Academia de vară

Festivalul a fost un bun prilej pentru profesorii şi cercetătorii invitaţi la ProEtnica, în cadrul Academiei de vară, de a dezbate teme referitoare la majoritate şi minoritate, iar dintre aceştia amintim pe Radu Carp, profesor la Facultatea de Studii Politice a Universității București, și Meto Nowak, reprezentant al Comisariatului de Stat pentru Sorabi, din cadrul Ministerului Științei, Cercetării și Culturii al Landului Brandenburg, Germania. A fost expusă, printre altele, o Panoramă a minorităților naționale din Europa și a mijloacelor de protecție a acestora prin instrumente supranaționale, a fost dezbătut Impactul prejudecăților asupra dinamicii relațiilor majoritar-minoritare, în special în cazul conviețuirii cu comunitățile romilor şi prezentat Patrimoniul cultural imaterial și Sorbii din Lusatia / Germania – O nouă conștientizare a diversității culturale. Concluzia lucrărilor Academiei Interculturale de Vară ProEtnica a fost aceea că, de-a lungul istoriei, relațiile interetnice au fost în continuă schimbare, lucru valabil și astăzi. Din acest motiv este nevoie, în primul rând, de cunoașterea specificului fiecărei minorități, dar și de un dialog continuu pentru a găsi soluțiile care satisfac interesele minorităților, fiind în același timp în consonanţă şi susținute și de către majoritate.

În această agora a minorităţilor au fost organizate expoziţii de artă, standuri meşteşugăreşti şi au fost proiectate două filme memorabile ale regizorului Radu Gabrea, Cocoşul decapitat şi Poveste de dragoste. Liantul care i-a unit pe toţi în horele diversităţii din piaţa cetăţii a fost toboşarul neobosit, artistul plastic Dorin Stanciu, iar „securitatea” festivalului a căzut în sarcina lui Vlad Ţepeş, un personaj emblematic al Transilvaniei şi României, interpretat de un actor. Sunt multe de relatat, de detaliat, important rămâne spiritul comunităţilor care împărtăşesc aceleaşi principii bune şi valori ale acestei ţări, al cărei Centenar îl sărbătoresc împreună.

Maria DOBRESCU

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508