spot_img

VICTOR PAPILIAN şi ULCICA STRĂBUNĂ

Se ştie, Victor Papilian (17 iunie 1888 – 15 august 1956) a fost profesor universitar, doctor în ştiinţe medicale, întemeietor al şcolii de anatomie la Facultatea de Medicină din Cluj, autorul primului „Tratat de anatomie umană în limba română” (1923). Şi e foarte posibil, ca puţini să cunoască şi-un alt detaliu, anume că Victor Papilian a fondat Asociaţia scriitorilor români din Transilvania şi că a fost un gândirist convins. Sau ceva în plus, că pe lângă specialitatea sa profesională, el cânta foarte bine la pian şi la vioară, iar mai presus decât toate, avea real talent literar şi a fost un scriitor prolific.Da, Victor Papilian a fost un povestitor neîntrecut. Fiecare moment din viaţa sa înflorea într-o poveste. La împlinirea a 130 de ani de la naşterea sa, oferim cititorilor noştri mesajul unei povestiri, „Ulcica”, publicată în revista „Gândirea”, în luna ianuarie 1938. De atunci s-au împlinit exact 80 de ani.

Aşadar, după un congres internaţional de specialitate, la Cluj, pentru invitaţii străini se organizează o excursie în jurul oraşului. Cu autocarul – pe dealul Feleacului.  „Congresiştii irup din maşini ca din dubele penitenciarelor”.

Se înţelege, erau „sătui de ştiinţă şi de comunicări”. Vroiau altceva. Preferau imaginea unui sat, oricât de primitiv ar fi fost acesta, în locul oraşului „adunat ca în cuibar la pieptul dealului”!

Au şi-un ghid care le explică configuraţia caselor, istoricul bisericii din sat, zidită de saşi, pe la sfârşitul secolului al XIV-lea, la început – catolică, apoi reformată, şi în cele din urmă, unită.

„De la cotitura şoselei, printr-o frântură de deal cu buzele roase, de se vedeau ciolanele stâncilor, drumul ducea spre cimitir”.

Curioşi, congresiştii excursionişti intră în cimitir. Acolo, surpriză. O femeie încovoiată peste un mormânt, cu o ulcică în mână. Înconjurată de străini, femeia muţeşte – şi refuză să răspundă la vreo întrebare.

Toţi au impresia că au în faţa lor o vrăjitoare.

Într-un târziu, vor înţelege că femeia respecta „rânduiala” străbună, dăruia pământului „ce i se cuvinea” – pentru răposatul…

Şi ce vor afla străinii?

„Oasele grăiesc şi ele, chiar dacă s-au fărâmiţat în praf şi cenuşă”.

În momentul în care au intrat străinii în cimitir, femeia tocmai „stropea mormântul cu vin – sângele Domnului – şi cu aghiazmă – lacrimile Maicii Domnului”.

În credinţa populară, se crede că după această „rânduială”, „pământul se afânează, ajunge uşor ca puful, şi când te pleci deasupra-i auzi glasurile ce vin dinăuntru… cele de-acum şi cele de demult…”

După cum lesne putem remarca, Victor Papilian nu a fost numai un om de ştiinţă în domeniul medicinii, ci şi un  neobosit căutător în inima obiceiurilor străbune, conservate şi respectate cu sfinţenie.

Şi ceva extrem de importatnt, acest ritual, de stropire a mormântului cu vin – sângele Domnului, şi cu aghiazmă – lacrimile Maicii Domnului, va deveni şi tradiţie creştină.

Această povestire cu filon mitic se doreşte nu doar o invitaţie spre lectură, omagiu profesorului-scriitor Victor Papilian – la 130 de ani de la naşterea sa, ci chiar – ceva mai mult – o invitaţie de a explora satele de munte din raza munţilor Apuseni sau din inima Maramureşului, pentru că, în mod cert, s-ar putea descoperi şi alte obiceiuri păstrate de la străbunii noştri dacii – încă neexplorate!

Livia Ciupercă

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508