Manuale vechi de geografie şi provocarea Catan, la Muzeul Hărţilor

iun. 1st, 2018 | By | Category: Postcard

Luna iunie începe în forţă la Muzeul Hărţilor cu două evenimente inedite: o expoziţie de manuale, atlase şi caiete vechi de geografie şi o sesiune de Catan, celebrul joc de strategie.

Exerciţii cartografice.

Manuale, atlase şi caiete de geografie din perioada 1873 – 1947

Vernisaj: Joi, 7 iunie 2018, ora 18:00

Adresă: Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, str. Londra nr. 39, București

Acces: gratuit la vernisaj; inclus în biletul de vizitare al muzeului

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi vă invită joi, 7 iunie, ora 18:00, la vernisajul expoziţiei „Exerciţii cartografice. Manuale, atlase şi caiete de geografie din perioada 1873 – 1947”, deschisă în perioada 8 iunie – 8 iulie 2018.

Expoziţia propune o călătorie în timp, prin intermediul câtorva atlase, manuale şi caiete vechi de geografie aflate în colecţii particulare, într-o selecţie realizată de curatorul Ramona Caramelea.

Expoziţia ilustrează o viziune punctuală, din perspectivă didactică şi se structurează în jurul a trei teme: exerciţii cartografice, cunoştinţe practice şi descoperirea naturii, metode de predare.

Pentru numeroase generații de elevi și nu numai, manualul a fost principalul instrument de cunoaștere. Manualul, cu precădere cel de geografie, a fost o piesă esențială în cadrul proiectelor politice și ideologiilor vremii, iar discursul său a reflectat dimensiunea național(ist)ă.

În intervalul 1873 – 1947, acestei materii şcolare i-au fost atribuite două obiective majore: să-i facă pe elevi să-şi cunoască țara, să le insufle atașamentul față de aceasta (geografia României) și să le explice modul în care era organizată și constituită lumea (geografia lumii).

Pe lângă manuale şi atlase, în cadrul expoziţiei sunt prezentate şi câteva caiete ale unor elevi de liceu din prima jumătate a secolului XX; acestea ne oferă informații interesante despre natura lucrărilor școlare (tipuri de sarcini și activități), despre raportul cu instrumentele oficiale (manuale, atlase, lecții) și despre maniera de lucru a posesorilor.

În contextul absenței din România a ideii de patrimoniu educațional, expoziţia valorifică documente cu valoare patrimonială aparținând culturii materiale școlare, atrăgând atenția publicului asupra importanței și necesității prezervărilor.

Ramona Caramelea este cercetător doctor în cadrul Institutului de Istoria Artei „George Oprescu”, autoare a unor studii în domeniile istoriei educației și istoriei arhitecturii, membră în cadrul unor proiecte culturale și de cercetare științifică. Este interesată de patrimoniul școlar și de istoria obiectelor care alcătuiesc cultura materială școlară, iar manualele și caietele de geografie se numără printre acestea. Consideră obiectele o sursă de cercetare pentru practici educaționale trecute și o moștenire culturală pe care încearcă să o aducă în atenția publicului, în speranța conștientizării importanței acesteia.

Vizitarea expoziţiei este inclusă în biletul de acces în muzeu: 8 lei – tarif întreg, 2 lei – studenți și elevi, 4 lei – pensionari. La vernisaj, accesul este gratuit.

CATAN la Muzeul Hărților

Data evenimentului: Sâmbătă, 9 iunie 2018, ora 14:00

Adresă: Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, str. Londra nr. 39, București

Acces: 8 lei – tarif întreg, 2 lei – studenți și elevi, 4 lei – pensionari, pe bază de înscriere pe site

Vârsta: 8+

Hărțile vechi au fost constant sursa de inspirație pentru realizarea de jocuri, de la jocuri ”de societate”: Catan, Pandemic, Hannibal etc. până la jocurile de strategie de pe calculator: WarCraft, StarCraft, Civilization etc.

Tocmai datorită acestui punct comun – harta – ne propunem să apropiem Muzeul Hărților și publicul său de lumea jocurilor. Sâmbătă, 9 iunie, începând cu ora 14.00, toți cei peste 8 ani, doritori să învețe să joace Catan chiar de la profesioniști sunt așteptați la Muzeu pentru a petrece câteva ore la masa de joc dar și pentru a cunoaște secrete ascunse în hărțile din muzeu.

Participanții vor beneficia de o prezentare a unei hărți VIP din patrimoniul muzeului după care vor experimenta jocul Catan urmând instrucțiunile furnizate de reprezentanții firmei Ideal Board Games care distribuie în România acest joc.

La final se vor acorda 2 premii, constând în jocuri oferite de partenerii noştri.

Participarea se face exclusiv pe bază de înscriere pe site-ul www.muzeulhartilor.ro, la pagina dedicată evenimentului, începând cu data de luni, 4 iunie 2018

Atenţie: locurile sunt limitate!

Preț: 8 lei – tarif întreg, 2 lei – studenți și elevi, 4 lei – pensionari

Număr de vizualizări :948


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro