spot_img

George Popescu lansează o monografie critică despre opera lui Marin Mincu

Joi, 14 iunie 2018, de la ora 16,30, scriitorul George Popescu lansează monografia critică ”Marin Mincu. Narcis între oglinzi complementare: literatura ca probă existențială” (Ed. Tracus Arte, 2018). Italienistul George Popescu este unul dintre apropiații și confidenții marelui critic și teoretician literar Marin Mincu, dispărut prematur la doar 65 de ani. Lansarea cărții se va face la sala „Ia te uită!” a Teatrului Național „Marin Sorescu”. Vor prezenta cartea scriitorii Mihai Ene, Horia Dulvac și Cătălin Ghiță. Moderator al evenimentului – Nicolae Coande.

Unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în literatura italiană, cu stagii profesionale îndelungate în Italia, Marin Mincu, laureat al Premiului Herder (1996) și al mai multor premii prestigioase din Peninsulă, a marcat, în opinia lui George Popescu, „indiscutabil confruntarea din miezul literaturii noastre din ultimele patru decenii de o manieră mai importantă decât unii care sunt dispuși să accepte”.

Autorul

S-a născut la 20 februarie 1948, în satul Georocu-Mare, comunca Bratovoieşti, judeţul Dolj, unde a urmat cursurile şcolii elementare. În 1966, devine student al Facultăţii de filologie a noi înfiinţatei Universităţi de stat din Craiova. Colaborează cu versuri şi articole la revista „Ramuri”. Înfiinţează cenaclul literar „Lucian Blaga” al Facultăţii de filologie al cărei coordonator este. În 1968 participă la primul Festival al creaţiei studenţeşti, la Bucureşti, cu un grupaj de versuri intitulat „Epistole către păsări răzleţe” care s-a numărat printre creaţiile finaliste. În 1980, la iniţiativa lui Marin Sorescu, începe să scrie cronică literară în paginile revistei „Ramuri”, al cărei redactor devine în 1985. Debutează în poezie, la Editura „Scrisul românesc”, cu volumul „Desprinderea de brumă”, în 1984. În 1990 devine membru al Uniunii Scriitorilor din România. Un an mai târziu, intră prin concurs ca lector al Facultăţii de Litere a Universităţii din Craiova, la departamentul de italienistică. În 1999, devine, prin concurs, conferenţiar.

Activitate publicistică

A participat la fundarea de reviste literare în anii de liceu şi, apoi, ca student, a colaborat la principalele publicaţii culturale româneşti („Viaţa Românească”, „Transilvania”, „Luceafărul”, „Argeş”), s-a numărat printre fondatorii revistei de cultură multilingua „Paradigma”, împreună cu Marin Mincu, de a cărei apariţie continuă să se îngrijească alături de Ştefania Mincu şi de Bogdan Creţu şi în care a susţinut cronica literară vreme de două decenii.

A desfăşurat activitate de editorialist la cotidianul craiovean „Cuvântul libertăţii” mai bine de 20 de ani, în paginile căreia a susţinut, cu intermitenţe, cronica dramatică.

A publicat

Poezie:

– Desprinderea de brumă, Craiova, Ed. Scrisul românesc, 1984.

Ştiinţa veselă, Constanţa, Editura Pontica, 1993, col. Euridice.

– Magna Impuritas, Constanţa, Editura Pontica, 1997, col. Euridice.

– Scrisori către lady Di, Craiova, Aius, 2003. Col. Genesis.

– Sine nomine. Fluturi orbi / Farfalle cieche. Poeme. Ediţie bilingvă. Craiova, Aius, 2004.

– George Popescu-Marco Lucchesi. L’amicizia a quattro mani / Prietenie la patru mâini., ediţie bilingvă, Craiova, Editura Autograf  MJM, 2005.

– Caligrafia silenciosa, Rio do Janeiro, E.

Eseistică / critică literară:

– Tensiunea esenţială. Metaforă şi revelaţie în opera lui Lucian Blaga. Constanţa, Pontica, 1997.

– Poesia italiana del NovecentoLineamenti, analisi stilistiche, note e commenti. Craiova, 1998.

– Mecanica formei. Eseuri. Constanţa, Pontica, 1999.

– Pier Paolo Pasolini. Ereticul corsar. Studiu monografic.  Constanţa, Pontica, 2000.

– Marin Mincu. Eseu despre autenticitatea scriiturii. Buc., Editura Eminescu, 2000 . (Colecţia Eseuri).

Povara orfanităţii. Eseu despre poezia lui Mario  Luzi. Constanţa, Pontica, 2005.

Povara orfanităţii. Eseu despre poezia lui Mario  Luzi. Ediţie revăzută. Craiova, AIUS, 2007.

– Poesis vs Krisis: le aporie dell’indicibile. Cesare Pavese, Pier Paolo Pasolini, Claudio Magris, Vincenzo Consolo, Gunther Grass. Con una addenda su quattro artisti abruzzesi. Craiova, Ed. Sitech, 2006.

– Provocarea indicibilului. Craiova, AIUS, 2007 

– Da Giovanni Verga ai nostri giorni. Percorsi didattici di letteratura italiana. Craiova, Ed. Sitech, 2007.

– Derogări critice. Prospecte disociative în literatura română. Ed. Niculescu, 2013.

– Lucian Blaga în paradigma gândirii europene. Ed. Aius, 2013.

A tradus din italiană cărțile unor autori precum: Loredana Bogliun, Alberto Moravia,  Mimmo Morina, Antonino Contiliano, Giovanni Verga,  Sören Kierkegaard, Umberto Eco, Maria Corti, Gian Paolo Caprettini, Lorenzo Renzi, Leonardo Sole, Eugenia SerafiniAntonio Procacci, Marco Lucchesi, Aldo Onorati, Anna Maria Giancarli, Igino Creati, Vittorio Sereni.

Premii

Premiul Concursului Naţional de Poezie „Nicolae Bălcescu” 1967, Premiul pentru traducere al Filialei Craiova a USR, 2002, Premiul pentru critică literară al Filialei Craiova a USR, 200, Premiul Petre Pandrea pentru literatură al revistei „Mozaicul”, Craiova 2001.

Născut la Slatina, Marin Mincu (1944-2009) a urmat cursurile şcolii primare Clocociov (1951-1955). A absolvit Școala elementară Mixtă-Gară (1955-1958), Liceul Radu Greceanu (1958-1962), precum şi Facultatea de filologie a Universității București (1962-1967). Specializare în semiotica literară la Facultatea de litere și filozofie a Universității din Torino (1974-1978). Doctor în filologie la Universitatea din București, 1971, cu tema „Opera literară a lui Ion Barbu”. Conducător de doctorat la Universitatea din București (1990, până la data decesului, 4 dec. 2009). Prim rector al Universității „Ovidius” (aprilie 1990) și Decan al Facultății de Litere, Istorie, Teologie și Drept a Universității „Ovidius” (1990-1998).

A colaborat cu rubrici permenente la cele mai importante reviste culturale din România, dar şi la unele reviste italiene: Alfabeta (Milano), La fiera letteraria (Roma), Strumenti critici (Torino),Uomo e cultura (Palermo), Il cavallo di Troia (Roma), Inventario (Firenze), L’Indice (Torino), Il Ponte (Firenze), La nuova Rivista Europea (Milano, unde a făcut parte din Colegiul european de redacție) etc.

Membru fondator al Universității Ovidius din Constanța (1990, fiind numit primul rector, funcție la care renunță pentru că, în același timp, era și profesor titular la Facultatea de litere și filozofie a Universității din Florența). Înființează revista culturală Paradigma (1993) și Editura Pontica (1991) în cadrul căreia coordonează colecția „Biblioteca italiană” și colecția de poezie Euridice. Președinte al Cenaclului Euridice al Uniunii Scriitorilor (2002-2003) și, în continuare – până în 2008, al Muzeului Literaturii Române. Fondator al Premiului literar Euridice (2005, în exclusivitate pentru tinerii autori), actualmente premiul literar „Marin Mincu”.

A primit numeroase premii literare româneşti şi străine. Dintre ultimele, amintim Premio Internazionale Eugenio Montale (1989, Roma), Premio letterario Carlo Betocchi (1993, Città di Piombino), Premiul Herder (1996, Viena), Premio Nazionale di Narrativa (Bergamo, pentru romanul Il diario di Ovidio, Bompiani, 1998).

De curând, romanul „Jurnalul lui Dracula” a fost tipărit  la Editura Xénia din Sion (Elveţia) și a fost lansat pe 18 martie la standul României de la Salon du Livre din Paris, în versiunea franceză realizată de Anca Domnica-Ilea.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508