Centenar la BIFF 2018

iun. 8th, 2018 | By | Category: Eveniment

În perioada 11-16 iunie 2018, Bucharest International Film Festival (BIFF 2018), aflat la cea de-a XIV-a ediție, își deschide porțile către public. Evenimentul beneficiază de sprijinul Primăriei Capitalei, prin ARCUB. În cadrul festivalului vor fi proiectate în premieră filme distinse internațional și vor debuta două noi secțiuni, cea de scurt metraje și cea a filmului israelian. Gala de deschidere a Bucharest International Film Festival se va desfășura luni, 11 iunie, ora 19:00, la Cinema Pro, fiind urmată de proiecția filmului ”Leisure seeker”, producție Franța 2017, în regia lui Paolo Virzi (acces gratuit, în limita locurilor disponibile). Anul acesta Festivalul omagiază Centenarul Marii Uniri prin secțiunea aniversară #BucurestiulIubesteFarmeculFilmului, care include proiecții de filme românești. Secțiunea va include lansarea cărții ”Un cântec de lebădă. Vlăstare boierești în Primul Război Mondial”, a lui Filip-Lucian Iorga prezentată de Ruxandra Săraru, dezbaterile „Între libertatea ficțiunii și realitatea propagandei”, avându-i ca protagoniști pe Stelian Tănase și Cristian Tudor Popescu, „Evoluția și tendințele cinematografiei românești” cu Bogdan Ficeac și Laurenţiu Damian și „Televiziune – manipulare și tabloidizare în România”, în analiza Ruxandrei Săraru și a conf. dr. Beatrice Comănescu.

„Odată cu BIFF, Bucureștii au devenit o cetate internațională a filmului. Ediția din 2018 își propune să fie o oglindă selectivă a cinematografiei internaționale, făcând și o adâncă plecăciune Centenarului României Celei Mari”, spune Ruxandra Săraru, președinte de onoare al BIFF 2018.

Filmele aflate în competiție anul acesta vor fi jurizate de Claudia Landsberger, producător, preşedinta Juriului, Antonis Papadopoulos, director artistic al Festivalului Internațional de scurt-metraje din Drama, actriţa Cristina Flutur, Antonio Flamini, director artistic la Terra di Siena International Film Festival și la RomAfrica Film Festival și regizorul Goran Radovanovic.

2018 reprezintă și anul de debut al secțiunii dedicate filmelor internaționale de scurtmetraj, pentru care selecția este realizată de regizorul de film Claudiu Oprea. Acestea vor fi jurizate de Manuela Cernat, istoric și critic de film, președinta Juriului Scurt-metraje, Jacopo Chessa, director al Torino Short Film Market și actriţa Ştefana Samfira.

Programul pregătit de organizatori include și secțiunea de film israelian, dedicat împlinirii a șaptezeci de ani de la înființarea Statului Israel și a șapte decenii de relații diplomatice româno-israeliene. În cadrul secțiunii „Focus on Israel” vor fi proiectate, în prezența invitatului special al BIFF 2018, cunoscutul regizor israelian Eran Riklis, producțiile cinematografice The Human Resources Manager și Dancing Arabs.

Filmele prezentate în cadrul BIFF 2018 vor putea fi urmărite în spații reprezentative ca Sala Arcelor din cadrul ARCUB, Cinema PRO, Institutul Cultural Român, Sala Elvire Popesco – Institutul Francez, Cinemateca Union.

În cadrul galei de închidere, Institutul Cultural Român va oferi marele Premiu BIFF 2018.

Festivalul Internaţional de Film București este un festival competitiv care susţine diversitatea culturală în cadrul noului context european și internaţional, promovând cu precădere filme care nu intră în circuitul cinematografelor din România. Prezenţa publicului în cadrul ediţiilor precedente, sălile pline (studenţii au acces liber la toate proiecţiile) și ecourile pozitive din presă, confirmă atât locul bine fixat al Festivalului Internaţional de Film BUCURESTI în peisajul festivalurilor de film autohtone, cât și identitatea sa aparte, bine conturată, fiind un festival dedicat în primul rând tinerilor. Unul din punctele de originalitate și unicitate ale festivalului este dat de selecţia proiecţiilor, ce cuprinde filme care, cel mai adesea, nu ajung pe ecranele din România.

BUCHAREST INTERNATIONAL FILM FESTIVAL – BIFF 2018

PROGRAM 11-16 IUNIE

LUNI 11 iunie

Cinema Pro

19:00 – Gala de deschidere a Festivalului

Prezintă Alexandru Papadopol, actor

20:00 – Proiecția filmului Leisure Seeker

MARȚI 12 iunie

Institutul Francez

16:30 – Lansarea cărții Un cântec de lebădă. Vlăstare boierești în Primul Război Mondial, a lui Filip-Lucian Iorga prezintă Ruxandra Săraru

17:00 – Dezbaterea Între libertatea ficțiunii și realitatea propagandei, în dialog Stelian Tănase și Cristian Tudor Popescu

18:00 – Proiecție montaj din seria „Dinastia”

ARCUB, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Union

Proiecții filme – vezi anexa

MIERCURI 13 iunie

Institutul Cultural Român

17:00 – Dezbaterea Evoluția și tendințele cinematografiei românești cu Bogdan Ficeac și Laurenţiu Damian

17:45 – Prezentarea filmului documentar „Războiul Regelui”, producător John Florescu

ARCUB, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Union

Proiecții filme – vezi anexa

JOI 14 iunie

Institutul Cultural Român

17:00 – Dezbaterea „Televiziune – manipulare și tabloidizare în România”, susținută de Ruxandra Săraru și Conf. Dr. Beatrice Comănescu

ARCUB, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Union

Proiecții filme – vezi anexa

VINERI 15 iunie

ARCUB, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Union

Proiecții filme – vezi anexa

SÂMBĂTĂ 16 iunie

Universitatea Hyperion

14:00 – MasterClass Eran Riklis

ARCUB, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Union

Proiecții filme – vezi anexa

Cinema Pro

19:00 – Gala de închidere a festivalului

Prezintă Alexandru Papadopol, actor

20:00 – Proiecția filmului „Yomeddine”

Pentru mai multe informații accesați site-ul: www.biff2018.ro

Număr de vizualizări :873


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro