”Trei”, expoziție-eveniment la Casa Artelor din Timișoara

iun. 28th, 2018 | By | Category: Postcard

Linia. Trasată în creion. În tuș. În acril. Scoasă la iveală în lemn. Ori croită din obiecte. Întru zicerea de povești. Întru crearea de istorii și senzații. Material de lucru pentru trei plasticieni ieșeni. Trei artiști ale căror lucrări ajung în fața publicului de la Timișoara, în galeria Pygmalion a Casei Artelor, într-un demers artistic pus la punct de Direcția Județeană pentru Cultură Timiș și Direcția Județeană pentru Cultură Iași. Dan Erceanu, Dragoș Pătrașcu și Simion Cristea sunt artiștii vizuali care și-au reunit lucrările sub același titlu: “Trei”. Vernisajul expoziției “Trei” are loc joi, 5 iulie 2018, de la ora 19.00. Expoziția rămâne pe simeze până în 31 iulie.

Artist cu un palmares impresionant, Dan Erceanu le va împărtăși privitorilor care trec pragul galeriei Pygmalion experiența sa de gravor și desenator de excelență.

“(…) Dan Erceanu face parte din acea familie de „aventurieri” ai vizualului din care provine un regizor ca Fellini, de exemplu, artiști caracterizați de gustul baroc al saturării fiecărui cadru cu elemente a căror somptuoasă plasticitate polemizează reciproc spre instaurarea unor neliniștitoare zone de emoție.” – spune François Pamfil.

Artă cu mesaj pentru suflet. Este felul în care graficianul Dragoș Pătrașcu se exprimă, în care alege să spună lucrurilor… pe nume.

Cu toate că am o formaţie de grafician, mă pot recomanda drept artist vizual. Pentru că mi-a plăcut dintotdeauna schimbarea. Nu am rămas niciodată mult timp într-un „loc”. Am traversat de-a lungul anilor nenumărate tehnici, viziuni, concepte şi chiar curente artistice. (…) Totuşi, desenul a rămas una dintre marile mele iubiri. Continui să desenez aproape zilnic, ţinându-mi un fel de „jurnal” artistic, în care a început să pătrundă, de vreo doi ani, şi cuvântul. (…) Am avut întotdeauna un public. Poate pentru că lucrările mele sunt într-o strânsă relaţie cu poezia, neavând, cred, un caracter ermetic, ci spunând cîte o poveste. Poate pentru că am fost preocupat în egală măsură de idee, de concept, cât şi de tehnică.” – spune plasticianul Dragoș Pătrașcu

Trio-ul artistic găzduit de Casa Artelor este completat fericit de un sculptor. Vorbim despre Simion Cristea.

„Simion Cristea însuflețește lemnul prin intermediul simbolului, îl apropie de o formă palpabilă ce nu necesită încadrarea într-un timp al omenirii. Sculptura sa, calmă și serenă, ferm articulată, ferită de ambiguități, structurează o lume secundă realității dar care se revendică din aceasta, fiind o metaforă pentru meditație.” – spune criticul de artă, Maria Bilașevsch.

Număr de vizualizări :755


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro