Sesiune aniversară: Academician Eugen Simion – 85 de ani

mai 25th, 2018 | By | Category: Postcard

Vineri, 25 mai 2018, începând cu ora 11.00, în Aula Academiei Române, Academician Eugen Simion, Președintele Secției de filologie și literatură, va fi sărbătorit de Academia Română cu prilejul împlinirii vârstei 85 de ani. Sesiunea omagială va fi deschisă de alocuțiunile rostite de acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române și acad. Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române. Despre personalitatea acad. Eugen Simion și rolul său în cultura română vor vorbi acad. Dan Berindei, acad. Viorel Barbu, acad. Nicolae Breban, prof. Mircia Dumitrescu, membru corespondent al Academiei Române, prof. Mihai Cimpoi, membru de onoare al Academiei Române, scriitorul Virgil Tănase, conf.univ. Ioan Cristescu, conf.univ. Paul Cernat, Cristina Popescu, director general Romfilatelia.Invitați speciali din străinătate, membri de onoare ai Academiei Române, sunt: prof. Jaime Gil Aluja, președintele Academiei Regale Spaniole de Științe Economice și Financiare, medicul neurolog prof. Jean-Jacques Askenasy, prof. Serge Fauchereau, poetul Adam Puslojić. Sesiunea omagială va fi urmată de un recital oferit de flautistul Ion Bogdan Ştefănescu.

Academician Eugen Simion, născut în 1933, reputat critic și istoric literar, eseist, editor. A absolvit Facultatea de Filologie din cadrul Universității din București, unde i-a avut profesori pe Tudor Vianu, Alexandru Rosetti și Iorgu Iordan. În 1969 și-a susținut doctoratul cu teza „Eugen Lovinescu, scepticul mântuit“, sub coordonarea lui Șerban Cioculescu. Cercetător în colectivul „Eminescu“ condus de D. Panaitescu-Perpessicius. Profesor de literatură la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A predat cursuri de cultură și civilizație românească la Université Paris IV (Sorbonne) și a fost profesor invitat la Ecole Normale Supérieure de Paris (Fontenay-aux-Roses). Director al Institutului de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu“ al Academiei Române.

Membru marcant al Academiei Române, titular din 1992, la numai un an după ce a fost ales membru corespondent. În perioada 1998-2006 a fost președinte al Academiei Române. A inițiat și coordonat proiecte fundamentale ale Academiei Române, între care se numără „Dicționarul general al literaturii române“, facsimilarea integrală a manuscriselor lui Mihai Eminescu, colecția, de tip Pléiade, „Opere fundamentale“, din care au apărut până acum 200 de volume. În mandatul său a fost inițiat și inaugurat noul sediu al Bibliotecii Academiei Române.

Fondator (1999) și președinte al Fundației Naționale pentru Știință și Artă sub egida Academiei Române. În anul 2001 a inițiat Colocviului Internațional „Penser l’Europe“, desfășurat sub patronajul Academiei Române, ajuns la ediția a XVI-a, ce reuneşte anual reprezentanţi ai elitei culturale şi ştiinţifice europene.

Este membru al Academiei Europea (Londra), Academiei Regale de Științe și Litere din Danemarca, al Academiei de Științe Morale și Politice din Franța, al Academiei din Atena și al Academiei de Științe din Moldova.

Număr de vizualizări :935


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro