spot_img

ROMÂNIA E ACASĂ!

Realizare a colectivelor de muzeografi şi cercetători din cinci oraşe din ţară, proiectul cultural naţional, cu un titlul incitant, ROMÂNIA E ACASĂ, este rezultatul unui parteneriat care activează sub sigla  „100 ROMÂNIA 1918-2018! Sărbătorim împreună”. O conlucrare perfectă între Consiliul Judeţean Braşov, Muzeul Casa Mureşenilor Braşov, Complexul Naţional Muzeal Moldova Iaşi, Muzeul Judeţean Olt, Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu, Muzeul Brăilei „Carol I” şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.Un remember ACASĂ, pentru cinci Fii ai neamului, cinci personalităţi ale culturii româneşti şi universale, pe care-i numim, arc peste timp: EUGEN IONESCU (Slatina), PANAIT ISTRATI (Brăila), IOAN PETRU CULIANU (Iaşi), ŞTEFAN BACIU (Braşov), EMIL CIORAN (Sibiu)! Luni, 14 mai 2018. La Complexul Naţional Muzeal Moldova Iaşi a debutat această amplă acţiune „ROMÂNIA E ACASĂ”, o retrospectivă – eveniment.

Impozante imagini vizuale ne dau un răspuns adânc al tăcerii. Dar pentru ca această „tăcere” să nu devină „tăioasă” precum o „spadă” (Ştefan Baciu), vastele panouri expuse în spaţiul Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” de la Palatul Culturii Iaşi, s-au dorit – şi s-a reuşit – să fie însufleţite de un public, în marea majoritate, foarte tânăr. Şi aceasta este o bucurie pentru orice eveniment – mai ales cultural.

Un emoţionant pas de a-l aduce ACASĂ pe fiul Ioan Petru Culianu cel care, plecat în lume întru înflorire şi împlinire deplină, şi-a frânt aripile, fără voia sa, în sfânta Zi de 21 mai 1991. „Firul timpului s-a depănat (atunci) ca un comentariu la un suspin făr’de-nţeles” (Emil Cioran).

Câţiva dintre foştii săi colegi ieşeni se simt îndreptăţiţi, acum, mai mult ca oricând, să-şi amintească de atmosfera din Liceul „Vasile Alecsandri” (de pe actuala stradă Costache Negri, nr. 50) – din perioada 1963-1967; de prestanţa diriginţilor celor trei clase liceale: prof. Mărioara Hrib, prof.  Camil Motaş şi prof. Aurelia Aştefănoaei; de clasamentul final, înnobilare binemeritată, Ioan Petru Culianu – şef de promoţie (9.96), urmat, la câteva zeci de sutimi, de colegii săi, Paul Rabinovici şi Liana Segal.  Tuturor, foşti profesori – foşti elevi, câte o floare întru nobilă amintire!

Dar n-avem voie să trecem cu vederea şi-un alt fapt real. În anul 2000 se puneau bazele unui simpozion naţional, concurs pentru elevii de liceu, având ca temă centrală – opera lui Ioan Petru Culianu. Şi-au trecut de-atunci… cincisprezece ediţii! Astăzi, Şcoala unde a studiat Ioan Petru Culianu este îmbogăţită cu un bust din ipsos care-l reprezintă pe şeful de promoţie al anilor 1967 – creaţie a lui Vlad Babcinevski, precum cu multe picturi, în mijlocul cărora tronează pânzele lui Dan Toader din Sibiu şi al altor tineri din ţară.

Această expoziţie foto-documentară de la Palatul Culturii din Iaşi dovedeşte că nu ne-am pierdut memoria trecutului, ci chiar mai mult, ridicăm arc peste timp, incandescenţă siderală.

E adevărat, Expoziţia foto-documentară de la Palatul Culturii din Iaşi l-a readus – simbolic – ACASĂ pe unul dintre fiii bătrânului Iaşi, dar noi, cei de astăzi, avem o datorie, sfânt „legământ”: „să sporim amintirea” lui IOAN PETRU CULIANU în mijlocul alor noştri! În primul şi în primul rând, apropiindu-ne de scrierile sale, joc al minţii din care se degajă raţionalul, joc al contrariilor care invită la luciditate.

Livia Ciupercă

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508