Luni, 7 mai 2018, la ora 19.00, cu ocazia Zilei Europei, Institutul Cultural Român de la Viena organizează un recital al pianistei Adriana Paler-Nicolescu. Repertoriul cuprinde lucrări de Domenico Scarlatti, Ludwig van Beethoven, Alexander Zemlinsky, Franz Liszt, György Kurtag şi Maurice Ravel.
Născută la Braşov, Adriana Paler-Nicolescu a început studiul pianului la 5 ani în Lisa, satul transilvănean al bunicilor. Continuând ca elevă a școlii şi liceului de muzică din Braşov, excelează atât la concursurile și olimpiadele de pian, cât și la creație literară, limbi străine și cultură generală. În 1998 este admisă fără examen la Facultatea de Muzică din Braşov, clasa prof. Corina Ibănescu, unde absolvă un an cu note maxime şi bursă de merit. Inspirată de obținerea unei burse pentru programul de vară al Academiei de Muzică de la Krems din 1998, face un pas hotărâtor în 1999 și se stabilește în Austria după ce a fost admisă la Universitatea de Muzică din Viena. Distinsul pianist și profesor Noel Flores a îndrumat-o în clasa lui de pian și a onorat-o cu prietenia sa până la sfârșitul vieții lui, în 2012. Între anii 1986-2005, Adriana Paler a câștigat 27 de premii la concursuri din România, Austria, Italia şi Elveţia; dintre acestea, 11 premii I, opt premii speciale şi de două ori Marele Premiu. Adriana obţine diploma de licenţă în 2005 şi diploma de master în octombrie 2007. Continuă studiile postgraduale cu profesorul Flores între 2007 și 2009. Ia parte la cursuri susținute de Alexis Weissenberg (Weimar, Engelberg), Pawel Gililow (Krems) și Gabriel Tacchino (Luxemburg); este îndrumată de Elisabeta Leonskaja din 2014. Se înscrie la cursurile de doctorat ale Universității de Muzică din Viena, în muzicologie şi estetică muzicală, avându-l ca profesor pe dr. Gerold Gruber. Din 2015 se specializează în pedagogie muzicală la aceeași universitate, la clasa prof. Inci Häusler-Altinok. A primit numeroase burse, precum cele din partea Fundaţiei elveţiene „Dr.Robert und Lina Thyll-Dürr“, Tokyo Foundation şi a Ministerului austriac pentru educaţie şi cultură. A susţinut recitaluri şi concerte în România, Austria (inclusiv Konzerthaus Viena), Ungaria (unde a interpretat Kurtag pentru Kurtag, la concertul aniversar al acestuia de la Budapesta, în mai 2016), Germania, Italia, Franţa, Anglia, Cuba, Elveţia, Croaţia, Portugalia, Luxemburg. A fost înregistrată în diferite concerte live, printre care: concertul final al cursurilor de perfecţionare din Engelberg, Elveţia; la studiourile radio ORF din Viena, ca laureată a premiului I pentru interpretarea repertoriului clasic vienez (august 2005), la Mannheim (2008) sau la Ateneul Român (noiembrie 2015). În 2010 şi-a împlinit, cu ajutorul fundaţiei germane PE Förderkreis din Mannheim, visul de a cânta pe un pian de concert Steinway & Sons ales de două personalități care i-au marcat profund dragostea pentru muzică: Mihaela Ursuleasa și Noel Flores.
Mai multe informaţii despre activitatea pianistei: www.adrianapaler.com
Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Sunt două date pentru sărbătorirea acestei zile: 5 mai pentru Consiliul Europei și 9 mai pentru Uniunea Europeană. Pentru UE, această zi este de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman.
Intrarea la eveniment este liberă.