Rabindranath Tagore, un mister adorat

mai 23rd, 2018 | By | Category: Eveniment

Sâmbătă, 26 mai 2018, ora 17.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe), sub semnul lui Tagore, primul laureat asiatic cu Premiul Nobel pentru Literatură, în 1913, Muzeul Național al Literaturii Române din București, Editura Cununi de stele și Centrul de Artă Euterpe vă propun un eveniment care îmbină trei arte îmbrățișate de Profetul Indiei: Poezie, Muzică, Dans. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

„Poezia este singurul adăpost a ceea ce este cu adevărat profund în viaţa mea”, spunea Rabindranath Tagore (7 mai 1861 – 7 august 1941). A fost un geniu multidimensional – poet, prozator, dramaturg, filosof, estetician, pedagog, muzician, compozitor, actor, regizor, coregraf, pictor. Dar mai întâi de toate poet, pronunțându-se pentru dreptate și adevăr. Căutarea adevărului vieții, al existenței l-a îndreptat spre drumul cugetului, spre probleme filosofice. Întrebările legate de noima vieții și a lumii, care l-au frământat, au fost exprimate în poezii. Răspunsurile le-a găsit tot pe calea poeziei. Poezia n-a fost doar o muză, ea i-a fost însăși viața. Frumosul și adevărul s-au îmbinat cu iubirea în creațiile sale. A determinat destinul cultural al Indiei: a creat opere artistice de toate genurile literare, precum și în muzică, pictură și coregrafie, a înființat o universitate, a format generații de oameni de cultură. Muzica lui Tagore, ca și poezia lui, nu a putut fi încadrată în vreun gen. Se numește, simplu: Rabindra Sangeet – Muzica lui Tagore.

În grădina Muzeului Național al Literaturii Române, Centrul de Artă Euterpe vă oferă, pe muzica lui Tagore, un spectacol de dans clasic indian, în conceptul și coregrafia lui Carmen Coțovanu Pesantez. Interpretează: Carmen Coțovanu Pesantez, Alina Ion, Angelica Floareș. Iar Carmen Mușat-Coman, reprezentantă a Editurii Cununi de stele, va împleti poezia cu biografia și opera celui ce avea să fie unul dintre cei mai iubiți scriitori din România.

Tagore (tradus din bengali de Amita Bhose): „Dacă poezia mea face ca zâmbetul vostru să fie mai dulce şi lacrimile voastre mai frumoase, atunci voi şti că mi-am împlinit menirea de poet.”

www.edituracununidestele.ro

Număr de vizualizări :833


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro