spot_img

Maratonul de Poezie şi Jazz, o ediție de 10!

Sâmbătă, 19 mai 2018, ora 20:00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” din Bucureşti (Calea Victoriei, nr. 88), în cadrul Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB) și al TNCP (Târgul Național al Cărții de Poezie), organizat de Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti şi Asociaţia Euro CulturArt, a avut  loc ediţia a X-a a Maratonului de Poezie şi Jazz, difuzat în fiecare an de Radio România Cultural, eveniment care a marcat prin poezie, blues şi jazz Noaptea Europeană a Muzeelor și Centenarul Marii Uniri. O ediție de 10, sărbătorită prin poemele scrise și citite de Magda Cârneci, Ioana Crăciunescu, Nora Iuga, Ioana Nicolaie, Cătălina Matei, Simona Popescu,  Livia Roșca, Andra Rotaru și de Dan Coman, Sorin Gherguț, Florin Iaru, Ion Mureșan, Ioan Es Pop, Bogdan O. Popescu, Adrian Suciu, Eugen Suciu, Robert Șerban, alături de 10 muzicieni de blues & jazz: Maria Răducanu, Nadia Trohin, Cătălina Beța, Mircea Tiberian, Sorin Terinte, Mike Godoroja & Blue Spirit (Vali Vătuiu, percuție, Alin Păun, ghitare electrice, Tibi Duțu, ghitară bas, Dorian Pîrvu, orgă & pian). Amfitrion: Dan Mircea Cipariu care a citit poeme scrise de Cornelia Maria Savu, Andrei Bodiu și Traian T. Coșovei, regretați poeți invitați în edițiile trecute ale Maratonului. Producător: Anamaria Spătaru. Art director: Mihai Zgondoiu. Proiect co-finanțat de: AFCN – Administrația Fondului Cultural Național.

Maratonul a fost deschis de acordurile de blues and jazz ale pianistului Sorin Terinte.

”Sunt foarte bucuros că putem celebra a zecea ediție a Maratonului de Poezie și Jazz, că putem celebra Centenarul Marii Uniri și Noaptea Europeană a Muzeelor. Maratonul de Poezie și Jazz este un proiect pe care l-am demarat în urmă cu 10 ani împreună cu câțiva foarte buni prieteni. Unii dintre ei sunt într-o lume, sunt convins, mult mai bună, îi amintesc aici pe Cornelia Maria Savu și pe Traian T. Coșovei. Îi amintesc și pe cei care sunt și astăzi alături de acest proiect, bunul meu prieten Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române din București, instituția care, cu ajutorul financiar al Primăriei Municipiului București, organizează acest proiect important, alături de Asociația Euro CulturArt, cu spijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național. Acum 10 ani începeam această experiență de îmbinare a poeziei cu jazz-ul încurajați de marele muzician  Mircea Tiberian. La început a fost un proiect eminamente finanțat privat. Le mulțumesc celor care atunci au avut încredere în acest proiect, lui  Bogdan O. Popescu, lui Liviu Dan Drăgan și Florentinei Andrei. Ne vom aminti astăzi și de unul dintre poeții cu care am început acest proiect, Andrei Bodiu, cel care, în 2007, la Sibiu – Capitală Culturală Europeană a realizat Maratonul european de poezie. Cum am citit în presa de astăzi,  despre Maratonul de Poezie ș Jazz,  cum că este un revelion al poeților și al  interpreților de blues și de jazz, îmi place să cred că deschidem acest Maraton cu  o voce cu totul și cu totul specială, Nora Iuga”, a  spus Dan Mircea Cipariu în deschiderea evenimentului.

A urmat un recital Nora Iuga.

Dan Mircea Cipariu i-a invitat pe scenă pe Maria Răducanu& Sorin Terinte: ”Maria Răducanu este o apariţie fără precedent – sunetul ei pur nu se aseamănă cu sunetul nimănui, deşi ea cântă melodiile Mariei Tănase, dar şi alte cântece din folclorul românesc, dar şi fado-ul portughez şi cântecele de jale şi bucurie, în alte limbi, posedând geniul de a “cânta” în diferite dialecte, de a fraza limba ca un poet. Şi “coregrafia” ei este pură şi personală, o siluetă amintind “Rugăciunea” lui Brâncuşi, meditând prin cântec în faţa Providenţei, punându-se în genunchi fără să atingă podeaua, parca “levitând” ca sfinţii ridicaţi de Duhul Sfant. Dar Maria Răducanu, “fata de la Huşi”, a studiat mai întâi Literatura şi Filologia şi numai după aceea s-a afirmat în Muzică, tălmăcind muzica tradiţională românească într-un fel unic. (…)… acea stare psihică şi fizică plină de armonie care mă face să mă gândesc nu numai la Orfeu şi la arta şamanilor, dar şi la cântecul ielelor (care există şi în folclorul suedez şi e ţinută la mare cinste), la cântecul şi la dansul lor în cerc. Acestea au darul de a-i vrăji pe cei care ascultă şi văd, creând acea stare de suflet vindecătoare pe care grecii au numit-o Katharsis.”, a citit Dan Mircea Cipariu un text scris de poeta Gabriela Melinescu.

Ion Mureșan a dedicat lectura sa memoriei unor prieteni care sunt, după expresia lui Ioan Groșan, în Cenaclul Raiului. Mury a citit poemul ” și eu singur sub pământ”, din volumul ”cartea Alcool”, editura Charmides.

A urmat Magda Cârneci care a citit ”poem ecologic”.

Dam Mircea Cipariu a amintit numele poeților străini invitați în cadrul Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB), unii dintre aceștia aflându-se în sală. ”Selecția poeților străini a fost realizată de Dinu Flâmând”, a precizat Dan Mircea Cipariu.

A urmat un moment muzical semnat Mircea Tiberian.

Ioan Es Pop a citit câteva poeme din volumul ”fără ieșire”, editura Virtual, ”marele bolnav”, ”un ins aproape ca noi”, ”pe cornițele mele de ies”.

Lectura a continuat cu Ioana Crăciunescu, care a vorbit despre Lucian Pintilie și a dedicat memoriei acestuia poemul ”orbește și fericit”, scris în urmă cu 31 de ani. A continuat cu câteva poeme din volumul ”Mon General”, editura Tracus Arte, o carte cu desene semnate de Maestrul Mircia Dumitrescu.

Nadia Trohin&Mircea Tiberian au fost cei care au continuat Maratonul de Poezie și Jazz, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” din Bucureşti.

Ioana Nicolaie a citit din volumul ”Lomografii”, editura Humanitas, și din volumul „Autoimun”, editura Cartea Românească.

Dan Coman, câștigătorul Premiului Cartea de Poezie a anului 2017, Premiul Radio România Cultural și Premiul revistei Observatorul cultural, a citit din volumul ”Insectarul Coman”, editura Charmides.

Andra Rotaru a citit câteva poeme din antologia publicată de editura frACTalia, ”o formă capricioasă de poezie”.

A urmat Eugen Suciu care a lecturat din volumul ”Frica”, editura Tracus Arte, cu grafică de Mircia Dumitrescu, volum nominalizat pentru Cartea anului 2015.

Cătălina Beta& Mircea Tiberian au fost cei care au continuat Maratonul.

Simona Popescu a citit câteva poeme în memoria lui Andrei Bodiu și Gellu Naum. I-a dedicat apoi un poem, din volumul „Cartea Sîngeorzului”, lui Florin Iaru.

Florin Iaru a citit ” despărțire”, ”șterge” și ”spitalul amorului”, poeme inedite.

Lectura publică a continuat cu Robert Șerban, care i-a dăruit lui Dan Mircea Cipariu cartea ”Tata, eu glumesc serios!”, semnată împreună cu fiul său,Tudor Șerban, carte apărută la editura Polirom. Printre poemele citite s-au numărat ”încet, încet singurătatea”, ”mingea albastră” și ” bătrânii poeți”.

Livia Roșca a citit din volumul “1+1>2”, editura Charmides.

Mike Godoroja & Blue Spirit au fost cei care au făcut trecerea către lectura lui Bogdan O. Popescu. Acesta a citit un poem pe care l-a dedicat lui Robert Șerban, ”frumusețea va bântui lumea”. A mai citit poemele: ” îngerul nu poate fi refuzat”, ”poetul la masa de scris”. Poeme noi ce fac parte dintr-un nou proiect editorial intitulat “Cartea războiului”

Cătălina Matei a citit din volumul ”Lanul cu sârme întinse”, editura Tracus Arte.

Blue Spirit și Ana Maria Godoroja au oferit publicului prezent în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” din Bucureşti un moment de blues, cu o voce plină de forță și personalitate.

Sorin Gherguț a citit câteva poeme din antologia ”de ce pisicile n-au coadă”, apărută la  editura Art.

Adrian Suciu a citit din cel mai recent volum, antologia ”Direcția 9- 5X5+5- Poezia Vie”.

Dan Mircea Cipariu a citit poeme de Cornelia Maria Savu, Traian T. Coșovei și Andrei Bodiu, precum și un vechi “Rap calofil” din volumul “Marfă”, Editura Salut, 1996, volum semnat de Dan Mircea Cipariu, Florin Dumitrescu, Sorin Gherguț, Dan  Pleșa și Bogdan O. Popescu Maratonul s-a încheiat pe acordurile muzicale semnate de Mike Godoroja & Blue Spirit, care au interpretat piese de pe albumul „Hippie cu diamante” și recentul „Născut în România”

***

Organizator: Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti şi Asociaţia Euro CulturArt

Co-organizator: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”

Co-finanțator: AFCN (Administrația Fondului Cultural Național)

Parteneri: APLER, Opera Scrisă.ro, Clubul UNESCO-Adolescenții

Coproducător: Radio România Cultural

Parteneri media: Observator Cultural, AgenţiadeCarte.ro

Text: Simona IONIȚĂ

Foto: Mihaela PETRE

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508