ICR Budapesta sărbătorește Patrimoniul Cultural European

mai 31st, 2018 | By | Category: Eveniment

În perioada 9 mai – 9 iunie 2018, Patrimoniul European Cultural este sărbătorit de Clusterul EUNIC Ungaria printr-o serie de evenimente, reunite sub numele de HaHó Europe, care au loc timp de o lună, în diverse spații din Budapesta. Sâmbătă, 2 iunie 2018, la ora 17.00, Institutul Cultural Român Budapesta, în colaborare cu Clusterul EUNIC Ungaria, organizează la Fonó – Casa Muzicii din Buda – Fonó Budai Zeneház, str. Sztregova, nr.3, 1116, BudapestaInternational Dance Marathon. Evenimentul organizat în premieră va reuni pe aceeași scenă, într-un dialog muzical, muzicieni şi dansatori din România, Ungaria, Cehia, Slovacia şi Bulgaria. Publicul va putea asculta muzică tradițională românească din Maramureș interpretată de Ştefan Petreuş, Andrei Petreuş şi Ioan Chindriş şi va putea învăța jocuri tradiționale românești pe care Grupul Maramureșul al Studenților Maramureșeni din Cluj-Napoca le vor prezenta (Învârtita, Bărbătescul etc.).

Învârtita este jocul în doi în care feciorul tropotește ritmat, conduce fata întâi scurt, în două sensuri, apoi o învârte după soare.

Jocul bărbătesc este un joc întâlnit numai în Maramureș. Are variantele: joc fecioresc, bărbătesc și bătrânesc. Sunt o serie de subvariante care diferă un pic de la o vale la alta (Valea Izei, Marei, Vișeului) sau de la sat la sat. Este un joc tropotit, nu se fac pași, nu se bate pe picior, se tropotește în câteva ritmuri puternice care amintesc de stilul războinic al dacilor.

Familia Petreuș este o familie de țărani și cântăreți de muzică tradițională românească din Maramureș (seniorii: ȘtefanIonIoana și Pătru; juniorii: Marinel și Andrei).

Ștefan Petreuș şi Andrei Petreuș au primit multe distincții și diplome, au cântat și au predat muzică maramureșeană în multe țări de pe diferite continente (Norvegia, SUA etc.).

Maramureșul este o provincie din nordul României, situată între munți, care s-a latinizat mai târziu, nefiind niciodată cucerită de romani. Tradițiile dacice, portul popular, muzica, obiceiurile, arhitectura și meșteșugurile țărănești sunt arhaice și bine păstrate până în prezent.

www.facebook.com/hahoeuropa

www.icr.ro/budapesta/icr-budapesta-sarbatoreste-patrimoniul-cultural-european

Număr de vizualizări :974


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro