spot_img

Festivalul Internațional de Teatru Nou sau ”Despre unicitatea fiecărui moment din viaţă”

Sâmbătă, 12 mai 2018, se deschid porțile ediției cu numărul 6 a Festivalului Internațional de Teatru Nou de la Arad. Organizat în perioada 12-20 mai de Teatrul „Ioan Slavici”, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local ale Municipiului Arad, FITN aduce pe scena arădeană unele dintre cele mai noi spectacole ale momentului, trupe de teatru independente, artiști consacrați sau aflați la începutul drumului. Tema focus a ediției 2018 este Înv(i)ață!

”Preț de 9 zile, Aradul va căpăta un suflu nou. O ediție bogată, ce are în vizor viața de zi cu zi, cotidianul. O ediție bogată în spectacole despre oameni și percepții, despre prejudecăți, superstiții. Un festival cu spectacole care incită la reflecții, cu spectacole despre descoperirea unor lumi, despre singurătatea din mijlocul mulțimii, despre familia tradițională, despre slăbiciuni. Spectacole din viață din care avem ce învăța.

Începem în stradă, în mijlocul spectatorilor, sâmbătă, 12 mai, orele 18.00, pe Platoul din faţa Palatului Administrativ cu un one man show Pau Palaus, produs de Compania Contaminando Sonrisas, Spania. Fané solamente este un spectacol de clownerie presărat cu sute de incidente neprevăzute, la finalul cărora rămân doar intensitatea și unicitatea fiecărui moment din viaţă. Cele 30 de minute de show vor fi reluate în alte două locații din Arad, duminică, 13 mai de la orele 16.00 în Atrium Mall și de la orele 18.00 pe Platoul din fața teatrului.

De la ora 19.00 ne vizitează în Sala Mare Teatrul de Nord din Satu Mare care prezintă Iluzii de Ivan Vîrîpaev, în regia lui Cristian Ban. Un spectacol în care primează povestea. O poveste spusă cu umor de actorii Raluca Mara, Ioana Cheregi, Romul Moruțan, Cătălin Mareș, despre noi acum și despre noi la bătrânețe.

Călătoria teatrală a primei seri continuă în Club Flex, de la ora 21.30 cu Familia Ou. Un spectacol colectiv realizat sub bagheta lui Bogdan Untilă, la Teatrul Recul din București, despre intuiția feminină, relații vechi și noi, despre familia tradițională, despre fragilitatea omului asemeni unui ou. Un sketch-comedy cu momente de improvizație extrem de bine create de actorii Adriana Bordeanu, Andrei Negoiță, Delia Riciu și Mihaela Georgescu.

Prima seară de festival se încheie la ora 22.30, la Sala Studio, cu spectacolul Grounded de George Brant, în regia Ligiei Ciornei, producție a Doctor’s Studio şi Teatrul Unteatru, Bucureşti. Grounded este un one woman show Isabela Neamțu despre epoca modernă care suprapune existenţele şi arhivează toate momentele vieţii noastre. Despre epoca big brother, în care totul se înregistrează.

A doua zi de festival, duminică, 13 mai, debutează cu spectacolul trupei de teatru pentru elevi și studenți „Amifran” Arad, o prezență constantă în festivalul nostru încă de la prima ediție. Anul acesta, ajutați de regizorul Florin Didilescu care a intrat în jocul lor, cei 11 liceeni se joacă în „România, această imensă casa-scărilor de bloc!”. Jim cară molozul, după un text de Ioan Peter-Pit, regia Florin Didilescu, ora 11.00, la Sala Studio.

Teatrul „Nottara” din București revine la Arad cu spectacolul Somnambulism de Iaroslava Pulinovici, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu. Cu Ion Grosu, Crenguţa Hariton, Diana Roman și Iulian Mihai Cristea despre amăgiri, vise neîmplinite, rătăciri, iluzii și realitate, de la ora 19.00, la Sala mare.

Al patrulea teatru din București care urcă pe scena Festivalului de Teatru Nou este Teatrul de Artă, de a cărei prezență ne bucurăm prin Andreea Bibiri, creatoarea unui one woman show de excepție. O femeie singură, pe texte de Dario Fo și Franca Rame, în regia lui Daniel Grigore-Simion și scenografia lui Adrian Pitica, vorbește despre îndatoriri de tot felul, despre cotidian și despre singurătatea din mijlocul oamenilor. Duminică, 13 mai, orele 21.00, la Sala Studio.

Vă așteptăm, așadar, să ne bucurăm împreună de spectacole savuroase și poveștile de viață din primele două zile ale FITN 2018! ”- Festivalul Internațional de Teatru Nou de la Arad.

PROGRAMUL PRIMELOR DOUĂ ZILE DE FESTIVAL

SÂMBĂTĂ, 12 MAI

Ora 18.00 – Platoul din fața Palatului Administrativ

Fané Solamente, one man show cu Pau Palaus

Producător: Compania Contaminando Sonrisas, Spania

Durata: 30min.

Ora 19.00 – Sala Mare

Iluzii de Ivan Vîrîpaev, regia Cristian Ban

Producător: Teatrul de Nord Satu Mare

Durata: 1h25min.

Ora 21.30 – Club Flex

Familia Ou, spectacol colectiv, regia Bogdan Untilă

Producător: Teatrul Recul București

Durata: 50min.

Spectacol nerecomandat persoanelor sub 16 ani!

Ora 22.30 – Sala Studio

Grounded de George Brant, regia Ligia Ciornei

Producător: Doctor’s Studio și Teatrul Unteatru, București

Durata: 1h05min.

DUMINICĂ, 13 MAI

Ora 11.00 – Sala Studio

Jim cară molozul, după un text de Ioan Peter-Pit, regia Florin Didilescu

Producător: Trupa de teatru pentru elevi și studenți „Amifran” Arad

Durata: 1h30min.

Spectacol în limba franceză

Ora 16.00 – Atrium Mall

Fane Solamente, one man show cu Pau Palaus

Producător: Compania Contaminando Sonrisas, Spania

Durata: 30min.

Ora 18.00 – Platoul din fața teatrului

Fané Solamente, one man show cu Pau Palaus

Producător: Compania Contaminando Sonrisas, Spania

Durata: 30min.

Ora 19.00 – Sala Mare

Somnambulism de Iaroslava Pulinovici, regia Alexandru Mâzgăreanu

Producător: Teatrul „Nottara” București

Durata: 1h40min.

(spectacol cu publicul pe scenă)

Ora 21.00 – Sala Studio

O femeie singură de Dario Fo și Franca Rame, regia Daniel Grigore-Simion

Producător: Teatrul de Artă București

Durata: 1h20min.

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 16 ani
*

Biletele se pot achiziționa de la Casa de bilete a teatrului sau de pe site-ul https://www.biletmaster.ro/ron/PlaceInfo/2800/Teatrul-Clasic-Ioan-Slavici-Arad

*

https://www.facebook.com/FITN-408278406020944/

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508