Expoziția „Războiul de Independență 1877-1878“

mai 9th, 2018 | By | Category: Postcard

Joi, 10 mai 2018, la ora 10.00, Biblioteca Academiei Române vernisează expoziția „Războiul de Independență 1877-1878“, dedicată împlinirii a 141 de ani de la declararea Independenței statului român. Evenimentul va avea loc în sala de expoziții „Theodor Pallady“ și se va desfășura în prezența conducerii Academiei Române. Organizatorii manifestării sunt Biblioteca Academiei Române, prin Cabinetul de Stampe și Cabinetul de Manuscrise, Carte Rară și Muzeul Național al Literaturii Române.

Vor fi expuse peste 150 de lucrări din patrimoniul Bibliotecii Academiei Române: gravură, litografie, scrisori și telegrame oficiale, presă. Vizitatorii vor putea admira opere celebre ale lui Nicolae Grigorescu, precum „Dorobanți în tranșee“, „Santinela“, „Atacul Opanezului“. Simezele expun de asemenea o selecție reprezentativă din lucrările lui H.N. Dembitzky care prezintă scene și momente din bătăliile decisive purtate în războiul de independență: „Luarea drapelului cavaleriei turcești de un cavalerist român“, „Căpitanul Valter Mărăcineanu înalță drapelul românesc după cucerirea redutei Grivița“, „Capitularea Plevnei. Armata turcă se predă generalului român Cerchez la 28 noembriu 1877“, „Lupta de la Smârdan“, „Osman Paşa rănit se predă prisonier“. Un capitol important în cadrul expoziției este constituit de evocarea personalității viitorului Rege Carol I, a prezenței sale în fruntea armatei române, dar și a activității sale diplomatice, care sunt reliefate prin stampele lui E. Volkers: „Carol I pe câmpul de luptă“ sau „Domnitorul Carol I în fruntea Roșiorilor“, precum și într-o serie de scrisori și documente oficiale.

Expoziția, în ansamblul ei, urmărește înfățișarea retrospectivă a întregului traseu parcurs pentru dobândirea independenței și a contextului istoric, începând cu pregătirile de război și semnarea convenției româno-ruse la 26 septembrie 1876, desfășurarea războiului și momentele sale de dramatism și de glorie, proclamarea independenței de stat a României, la 9 mai 1877, de către Mihail Kogălniceanu, în Adunarea Deputaților, până la recunoașterea independenței și suveranității României, la 13 iulie 1878, în cadrul lucrărilor Congresului de la Berlin.

Curator expoziție: Gabriela Dumitrescu, șefa Cabinetului Manuscrise, carte rară al Bibliotecii Academiei Române.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 10-30 mai 2018, de luni până vineri, în intervalul orar 10-16. Intrarea este liberă.

Număr de vizualizări :871


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro