Concert extraordinar al sopranei Anda-Louise Bogza: In memoriam Hariclea Darclée şi Emmy Destinn

mai 28th, 2018 | By | Category: Eveniment

Duminică, 3 iunie 2018, ora 18:30, în Sala Martinu a Facultăţii de Muzică şi Dans din cadrul Academiei de Arte Muzicale din Praga va avea loc concertul extraordinar al renumitei soprane Anda-Louise Bogza. Concertul este un omagiu adus sopranei române Hariclea Darclée şi sopranei de origine cehă Ema Destinová (Emmy Destinn).

Soprana română Anda-Louise Bogza a studiat pian, clavecin şi canto la Conservatorul din Bucureşti şi la Academia de Arte Muzicale din Praga. După absolvire, a fost cooptată de către Opera de Stat şi Teatrul Naţional din Praga. Repertoarul său vast cuprinde roluri principale în lucrări lirice şi dramatice, printre care se numără: Aida de Verdi, Donna Anna (Don Giovanni de Mozart), Tosca de Puccini sau Minnie (Fata din Vest de Puccini ) pentru care a primit prestigiosul premiu Thália. A evoluat pe numeroase scene de operă şi în săli de concerte renumite, cum ar fi: Royal Albert Hall în Londra, Festival House în Salzburg, a cântat Aida la operele de stat din Viena şi Berlin, la Opera din Leipzig, Tokio, Opera Germană din Berlin,a interpretat Tosca la Opera de Stat Bazer din Munchen, la Florenţa, în cadrul festivalului Maggio Musicale Fiorentino, la Opera de la Roma, la Opera din Frankfurt, la Opera Naţională din Bordeaux, la Opera Naţională din Bucureşti, la Teatrul Naţional Slovac din Bratislava etc.

Hariclea Darclée (1860-1939)
Născută pe 10 iunie 1860 la Brăila, românca Hariclea Darclée (Hariclea Haricli)a fost, vreme de 25 de ani, cea mai mare cântăreaţă de operă a lumii. Şi-a câştigat renumele de „privighetoarea Carpaţilor” sau „măiastra pasăre de basm” şia fost preferata celebrilor compozitori Puccini şi Verdi. Puccini i-a dedicat opera Tosca şi i-a cerut să interpreteze rolul principal. Darclée a acceptat dar a pus o condiţie: completarea partiturii cu încă o arie pentru soprană. Puccini s-a conformat solicitării şi a compus o arie special pentru soprana româncă. Aşa a luat naştere celebra arie ”Vissi d’arte, vissi d’amore”. Premiera operei Tosca a avut loc la „Teatro Constanzi” din Roma, în 14 ianuarie 1900, iar Hariclea Darclée a deţinut rolul principal. Pentru meritele sale deosebite şi pentru succesul internaţional, românca a fost premiată cu medalia „Bene merenti” acordata de regele Carol I.

Emmy Destinn (1878-1930)

Solista de operă Ema Destinová (Emmy Destinn) a adunat pe parcursul vieţii succese pe scenele din Berlin, Londra şi New York. Pe numele său adevărat, Emílie Pavlína Věnceslava Kittlová , soprana recunoscută pe plan mondial s-a născut în urmă cu 140 de ani, pe data de 24 februarie 1878. Este prima soprană care a interpretat rolul Minnie în opera Fata din Vest de Puccini, în 1910. Este privită până în ziua de azi ca una dintre cele mai mari soliste de operă dramatică a secolului al XX-lea. Imaginea sa apare pe bancnota de 2000 de coroane ceheşti (în circulaţie începându cu 1 octombire 1996).

Programul va cuprinde fragmente din lucrări compuse de: Vincenzo Bellini, Claude Debussy, Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini şi Antonín Dvořák.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Praga.

Intrarea este liberă!

Număr de vizualizări :1210


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro