spot_img

A XXIII-a ediţie a Festivalului-concurs naţional de poezie „Virgil Carianopol”

În zilele de 25-26 mai 2018, Primăria Municipiului Caracal, Consiliul Local şi Biblioteca „Virgil Carianopol” organizează cea de-a XXIII-a ediţie a Festivalului-concurs naţional de poezie „Virgil Carianopol”. Vor fi organizate expoziții de carte, fotografii și ex-librisuri, vor avea loc expuneri literare susținute de invitați, recitaluri de poezie. Festivalul, cu o tradiție de peste 20 de ani, este un eveniment menit să reunească oameni de cultură, specialiști și scriitori consacrați, dar şi să descopere şi să susţină talentele literare autentice. Prima ediţie a avut loc în anul 1993, fiind prezenţi Tudor Gheorghe, Ilarie Hinoveanu, actriţa Doina Ghiţescu, Ion Potopin, Florian Saioc, Virgil Dumitrescu, Constantin Dumitrache. De-a lungul timpului, au onorat festivalul pesonalităţi precum Gheorghe Grigurcu, Ion Pop, Ion Mureşan, Ion Stratan, Gabriel Chifu, Gabriel Dimisianu, Liviu Ioan Stoiciu, Ovidiu Ghidirmic, Alexandru Firescu, Emil Boroghină, Aurelian Titu Dumitrescu, Florea Miu, Marian Draghici, Ion Deaconescu, Dumitru Augustin Doman, Mircea Bârsilă, Paul Aretzu, Ioan Lascu, Petrișor Militaru,Mihai Duţescu, Mihai Firică, Ioana Dinulescu, Emilian Mirea, Liliana Hinoveanu, Gheorghe Mihail, Ion Meiţoiu, Dorin Teodorescu, Paul Matiu. La ediția din acest an au fost invitați scriitorii Nicolae Coande, Lazăr Popescu, Paul Aretzu, Ion Catrina.

Anul acesta s-au înscris la cele două secțiuni ale concursului (grupaje de poeme și volum de debut) 25 de poeți din diferite zone ale țării (Cluj-Napoca, Suceava, Iaşi, Timişoara, Turda, Târgu-Jiu). Se vor acorda: un premiu pentru un scriitor consacrat, un premiu purtând numele „Trofeul Virgil Carianopol”, două premii pentru poeți aflați la primul volum, patru premii pentru grupaje de poeme și un premiu special.

Virgil Carianopol s-a născut la 29 martie 1908, în orașul Caracal, județul Romanați (azi Olt). Clasele primare le-a frecventat în orașul natal. După doi ani la Liceul „Ioniță Asan” din Caracal (1920-1922), absolvă școala militară de artificieri din București, devenind specialist în fabricări de pulberi și explozivi. Între 1934-1938, urmează, ca student audient, cursurile Facultății de Litere și Filosofie din București. Între 1956 şi 1963 este arestat politic la Aiud și Periprava.

A debutat, în 1928, în revista „Zorile Romanațiului”, cu poezia Gânduri. A publicat un număr impresionant de volume:Flori de spin (1931), Virgil Carianopol (1933), Un ocean, o frunte în exil (1934), Scrisori către plante (1936), Carte pentru domnițe (1937), Frunzișul toamnei mele (1938), Scară la cer (1940), Poeme de pe front (1942), Versuri (1967), Cântece de amurg (1969), Cântece românești (1970), Viorile vârstei (1972), Lirice (1973), Ștergar românesc (1973), Scriitori care au devenit amintiri (1973), Elegii și elegii (1974), Arcașul lui Ștefan (1976), Cântece oltenești (1977), Clopoței și prichindei(1977), Lumini pentru dragostea mea (1978), Peisaj românesc (1979), Copilul cu inima de aur (1980), Copilul și țara (1981),Cântec la plecarea verii (1981), Scriitori care au devenit amintiri (1982), Scară la cer (1983, volum retrospectiv).

Scriitorul a decedat la 6 aprilie 1984, în București, fiind înmormântat la cimitirul Bellu. Postum, au apărut: Cântece pentru mama (1984), La ceasul de taină (1986, volum retrospectiv).

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508