spot_img

A treia ediție a Salonului Literar Astralis

Vineri, 18 mai 2018, ora 16.30, la Casa de cultură Friedrich Schiller – str. Batiștei nr. 15, sector 2, București, va avea loc a treia ediție a Salonului Literar Astralis. În prima parte a evenimentului va fi prezentată creația literară a celor două invitate: Simona Dobrin – autoarea volumului ”M-a picurat cu soare – editura Astralis, 2017 și Elena Armenescu – membră a Uniunii Scriitorilor din România.  A doua parte este dedicată memoriei scriitorului Mihail Grămescu (16.02.1951-13.05.2014). Invitată – mama acestuia -Alexandra Beatrice Kiseleff. Vor citi din creația literară a lui Mihail Grămescu – Magda Băcescu și Ștefan Apostol. Evenimentul se va încheia cu un moment artistic realizat de tinerii actori ai Trupei de tealtru JOC. Moderator – Camelia Pantazi Tudor, director al editurii Astralis.

SIMONA DOBRIN a debutat literar în anul 1999, în suplimentul Argeșul în blugi al cotidianului Argeșul. Texte de poezie și proză au apărut în antologiile: Juventiada – „zece ani de la cenaclul Juventus”, 2006; Ion. Pillat. Acolo unde-n Argeș…, 2011; Prozatori în arenă. Antologie de proză scurtă, 2017; UT SIS POPULUS – SĂ FIM OAMENI, 2018 și în revistele literare: Juventus, Antarg S.F., Trimbulinzii, Argeș, Contraste Culturale, Convorbiri literar-artistice. A fost membru și redactor al cenaclului literar Juventus, Pitești, în perioada 2001-2008; membru și redactor al cenaclului literar Antarg S.F. Pitești, 2002-2006. A obținut mai multe premii literare: Premiul cotidianului Argeșul la Concursul Național de Poezie „Ion Pillat” (Pitești, 2003); Premiul al III-lea la Concursul de poezie „Leoaică tânără, iubirea…” (Pitești, 2004) ș.a.

A debutat editorial, individual, în anul 2017, cu volumul M-a picurat cu soare (poezie), Editura Astralis, București.

ELENA ARMENESCU este membră a Uniunii Scriitorilor din România. A debutat editorial în anul 1995, cu volumul Ferestrele somnului, Editura Info Team, București.

Alte volume publicate: Regatul ascuns, 1996, Exodul uitării, 1998, Dictatura iubirii, 2000, Strigăt spre lumină, 2002, Memoria statuilor, 2005, Iubirea împărătească, 2006, Joc tainic, 2011, Cântecul iubirii (sonete), 2013, Locul de lumină, 2013, De mână cu Orfeu (poezie), 2014, Gânduri de utrenie (proză), 2014, Antologia Poeți români slăvind dumnezeirea (coordonator ediție), 2014, Insomnia căutării poezie, 2015, Constelația inimii (poezie), 2016, Judecata animalelor și păsărilor, 2017, Livada cuvintelor, Gânduri de vecernie (proză), 2018, Cărările sufletului (file de jurnal), Miresme albe (minipoeme), 2018.

A publicat în numeroase volume colective, în ziare și reviste și este prezentă în: Dicționarul Medicilor Scriitori și Publiciști, 2001, reeditat 2003, O istorie a literaturii române de la origini până în prezent, autor Ion Rotaru, 2006 și în alte enciclopedii. A obținut numeroase premii și distincții, printre care Premiul național de poezie la concursul de poezie „T Arghezi” (edițiile 1987, 1989).

ALEXANDRA BEATRICE KISELEFF este lingvist, traducător, ziarist, diplomat universitar. A fost soția scriitorului Haralambie Grămescu (1926-2003), scriitor, traducător, membru al Uniunii Scriitorilor din România și este mama lui Mihail Grămescu. A colaborat la mai multe reviste și ziare, dintre care: Magazin istoric, Express Magazin, Magazin Internațional ș.a. A publicat 25 de volume, dintre care: Îndreptar ortografic, Dicționar de sinonime, Dicționar de omonime, două dicționare de cultură generală cu personaje literare și folclorice și, respectiv, de expresii și citate, două broșuri despre sărbătorile la români: Crăciunul și Paștele; precum și 10 romane, traduceri din engleză, franceză și italiană. A îngrijit și redactat, împreună cu Mihail Grămescu, cele 15 volume din 1001 de nopți în traducerea soțului său, Haralambie Grămescu, după decesul acestuia. În momentul de față este colaborator voluntar la revista Independența Română.

La un an de la moartea scriitorului Mihail Grămescu, Beatrice Kiseleff, a lansat pe piață primul volum din Opere completeMihail Grămescu. Până în prezent au apărut 7 volume.

Mihail Grămescu (16.02.1951-13.05.2014), membru al Uniunii Scriitorilor din România. A debutat în revista Luceafărul (9 sept.1967), cu poezia Adolescență, și în revista Aripi a liceului Matei Basarab (1 dec. 1967), cu versuri: Epigramă și Tomnatice. Editorial, a debutat cu volumul Aporisticon (proză), în anul 1981. A publicat în numeroase reviste, almanahuri, antologii (versuri, proză, eseuri, critică literară) și în volume individuale (poezie, proză scurtă, romane, teatru scurt). Începând cu anul 2003 s-a îngrijit de întocmirea unor antologii de proză scurtă, poezie, eseu și critică literară. O parte a creației sale a fost tradusă în franceză, maghiară, sârbă, rusă, germană, engleză. A fost membru fondator al mai multor cenacluri literare, dintre care: Pi, Solaris, ProspectArt și ultimul, care-i poartă acum numele, la Clubul Înțelepților. Consilier editorial al unor titluri apărute la editura Hyperion din Craiova. Delegat al României la Festivalul EuroCon Glasgow (1994) și Vilnius (1995). A primit numeroase premii: Premiul pentru poezie (Târgoviște, 1977); Premiul USR (1978), Premiul revistei Știință și Tehnică (1982); Premiul SocCon Moscova (1989); Premiul Radio Contact (1990); Premiul SESF Euro-Con, Franța, de încurajare (1990) ș.a. În ianuarie 2012 a creat emisiunea „Portret de autor” la Radio Shalom România al Centrului Comunitar Evreiesc București. Opera lui Mihail Grămescu s-a bucurat de numeroase aprecieri critice din partea unor personalități din domeniul literar.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508