spot_img

A doua ediție a festivalului cultural internațional ”Blecher Fest”

În perioada 25- 27 mai 2018, la Roman, va avea loc a doua ediție a festivalului cultural internațional ”Blecher Fest”, eveniment conturat în jurul geniului avangardist al literaturii române, Max Blecher. AgențiadeCarte.ro vă prezintă programul festivalului.

Lansare de carte, masă rotundă cu traducătorii lui M. Blecher din Italia, Brazilia, Polonia și Belgia, mărturii vizuale despre M. Blecher, concerte de percuție, de muzică veche românească, precum și de muzică clasică, spectacol de stradă, workshop-uri de dans contemporan, speed painting, desen stradal și alte activități artistice vor fi prezentate publicului larg, atât în diferite locații clasice sau neconvenționale, cât și pe strada Ștefan cel Mare, din Roman. Un festival complex al culturii, cu peste 20 de manifestări artistice diferite, ce se vor desfășura în cele 3 zile de spectacol viu.

Ne vom întâlni vineri, 25 mai, la ora 17.00, în curtea Colegiului Național „Roman- Vodă” pe trepte, pentru a da startul cu voie bună și multă energie creatoare ediției din acest an a festivalului. De la 17.30 timp de o oră, vom descoperi o serie de mărturii vizuale despre creația și viața lui M. Blecher, la muzeul „Casa Hogaș”; vom închide seara cu surle și trâmbițe, adică un concert al ansamblului de percuție al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, Cluj-Napoca, extensia Piatra-Neamț, de la ora 19.00

Ziua de sâmbătă debutează, începând cu ora 10.00, la Biblioteca Municipală „George Radu Melidon”, cu lansarea de carte a criticului literar Doris Mironescu, „Viața lui M. Blecher. Împotriva biografiei”, (ediția a doua), și continuă cu un GPS literar, o plimbare la pas prin orașul Roman, cu opriri în diferite locuri care probabil l-au inspirat pe scriitor, iar actorii parteneri ai festivalului vor pune în scenă pagini din opera lui M. Blecher.

De la ora 15.00, invitații internaționali Bruno Mazzoni (Italia), Fernando Klabin (Brazilia), Joanna Kornas-Warwas (Polonia) și Jan H. Mysjkin (Belgia) vă dau întâlnire în sala „Nicolae Manolescu Strunga” a Primăriei Roman, pentru evenimentul M. Blecher pe meridianele lumii.

De la ora 16.00, iubitorii dansului se pot bucura de un workshop de dans contemporan, cu artistul international Momo Sanno, la sediul Kult Hub, iar de la ora 17.00, revenim la Biblioteca Municipală „George Radu Melidon”, pentru un concert de muzică clasică în aer liber al cvartetului Colosseum din Iași.

Finalul celei de-a doua zile este dedicat unui număr de 3 spectacole muzicale, pe terasa acoperită a restaurantului Casa Romașcană: performance Urletul, de Allen Ginsberg, cu Ionuț Caras și Vasile Gherghel și 2 concerte de muzică veche românească: Égvilág Ségerczferi trio și trupa Trei Parale.

A treia zi de festival, 27 mai, va începe la ora 10.00 cu un moment comemorativ la mormântul lui M. Blecher, în Cimitirul Evreiesc din Roman, pentru a marca cei 80 de ani de la trecerea autorului în alte dimensiuni.

La ora 13.00 ne întâlnim cu tinerii câștigători ai concursului de creație Max Blecher în sala „Nicolae Manolescu Strunga” a Primăriei Roman, și de la ora 16.00 ne mutăm în stradă, pe Ștefan cel Mare (zona din fața restaurantului Casa Romașcană va fi închisă traficului rutier) pentru 5 ore de manifestări artistice alternative și avangardiste: workshop de dans, cu Momo Sano, atelier de desen strada  cu Miki Moraru, atelier de speed painting cu Liviu Săndulache, spectacol de pantomimă cu trupa de teatru „Gong”, atelier de pictură pe sticlă cu elevi din Roman, ateliere de sculptură în lemn și multe alte activități creative și pline de energie și culoare.

Vom încheia ediția din acest an a Blecher Fest cu un concert plin de emoție și trăire, al trupei Fine, It’s Pink.

Blecher Fest 2018 este organizat de Asociația Anima Intelligentia, cu sprijinul sponsorilor și partenerilor (http://blecherfest.ro/parteneri) și se adresează publicului larg din Roman, din țară și din străinătate: iubitorilor creațiilor lui Blecher, oamenilor de cultură,  tinerilor artiști interesați de actul de creație.

Accesul la acțiunile celor 3 zile de festival este gratuit, în limita locurilor disponibile.

Programul complet și alte detalii despre festival, pe paginile oficiale: http://blecherfest.ro/program și https://www.facebook.com/blecherfest.ro/

Despre Max Blecher

Max Blecher s-a născut în 1909, la Botoşani, și a murit pe 31 mai 1938, la Roman. Tatăl său, Lazăr Blecher, avea pe strada Ştefan cel Mare nr. 151-153 un magazin de porţelanuri, unde îşi desfăcea produsele unei mici fabrici de ceramică de la marginea oraşului.

Max Blecher a urmat cursurile primare şi liceale la Roman. După susţinerea bacalaureatului, pleacă la Paris, cu gândul de a se înscrie la Sorbona. Se îmbolnăveşte de morbul lui Pott, o boală gravă, pe atunci incurabilă, fiind internat timp de zece ani în clinici şi sanatorii din străinătate.

Max Blecher este autorul romanelor „Întâmplări în irealitatea imediată”, „Inimi cicatrizate”, „Vizuina luminată” și al volumului de poezii „Corp transparent” și este singurul scriitor romaşcan care descrie, în amănunt, oraşul natal (parcul oraşului, cinematograful, bâlciul anual, malul Moldovei).

Max Blecher este considerat de critica literară drept principalul reprezentant al literaturii autenticității și este supranumit „Kafka al României”. Este un autor foarte apreciat la nivel internațional, iar operele lui au fost traduse în mai multe limbi, printre care: engleză, franceză, germană, spaniolă, portugheză, italiană, cehă, poloneză.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508