”Un plan atât de bine pus la punct”, un nou roman polițist semnat Stelian Țurlea

mai 29th, 2018 | By | Category: Agenda de carte

Sâmbătă, 2 iunie 2018, ora 14.00, la Târgul de Carte Bookfest, Stelian Țurlea va lansa volumul ”Un plan atât de bine pus la punct”, apărut la casa romanului polițist – Editura Crime Scene Press.

O tânără cade de la etajul al șaptelea al unui bloc, trece prin coroana bogată a unui copac, sfâșie copertina unui restaurant și se prăbușește pe asfalt. Intră în comă. Mai înainte, de la acea adresă, fusese primit un apel care anunța un viol. Tânăra a fost aruncată pe fereastră sau s-a sinucis? În timp ce doctorii se străduiesc să-i salveze viața, mai vechile noastre cunoștințe, inspectorul Victor Stamate și adjunctul său Petruș pornesc într-o cursă contracronometru să afle ce s-a întâmplat cu adevărat și să-l prindă pe agresor. Sunt anchetați mai mulți tineri care i-au fost iubiți sau prieteni apropiați tinerei, niciunul dintre ei dovedindu-se făptașul. Dar cercul se strânge tot mai mult în jurul celui care a comis fapta și care a încercat, după aceea, s-o suprime la spital, pe timp de noapte. Cam peste tot, alegeri greșite.

Două păreri critice:

”Există multă actualitate în romanele sale, dar nu atât de multă încât să le transforme în romane de actualitate. Stelian Ţurlea ştie să vadă, dar ştie şi să viseze sau să se joace. I se potriveşte o formulă inventată de dizgraţiatul (azi) Roger Garaudy: un realism neţărmurit. În romanele sale vedem lumea de azi aşa cum este şi, în acelaşi timp, aşa cum ar putea să fie, dacă am încerca să trăim mai frumos.” (Alex Ștefănescu)

”Dacă aş scrie acum o panoramă a prozei noastre de azi, l-aş înscrie pe Ţurlea, în ciuda varietăţii deconcertante a temelor sale, la realismul pragmatic. Se simte la tot pasul în naraţiunile sale pulsaţia scenariului, propensiunea filmică a subiectelor, cadrelor, ritmului, pe scurt: a stilului. Este oarecum vecin cu realismul cotidian şi cu cel satiric, uneori şi cu cel psihologic, însă prefer să îi spun <<pragmatic>> tocmai din pricina accentului pe vizualitatea exemplară, cu valenţe educative, adică.” (Dan C. Mihăilescu)

Stelian Țurlea este autor a douăzeci și trei de romane, un volum de povestiri, unsprezece cărţi de publicistică, nouă cărţi pentru copii şi două traduceri. A îngrijit şase albume.


Număr de vizualizări :773


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro