spot_img

„Istoria Transilvaniei“, în lumina reflectoarelor la Salonul Internațional de Carte de la Torino

România a participat, pentru al zecelea an consecutiv, la Salonul Internațional de Carte de la Torino, desfășurat în perioada 10-14 mai 2018, cu un stand organizat de  Institutul Cultural Român prin Centrul Cărții şi Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistă de la Veneția. Tema generală din acest an a Salonului Internaţional de Carte de la Torino, ajuns la cea de-a 31 ediție, a fost ”Un giorno, tuttoquesto/ Într-o bună zi, toate acestea”. Cel mai important eveniment de la standul României a fost lansarea în limba italiană a volumului ”Istoria Transilvaniei/La storia della Transilvania”, semnată de Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, și de istoricul Ioan Bolovan. La dezbatere au mai participat Cristian Luca, directorul Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, Violeta Popescu, reprezentanta editurii Rediviva din Milano, și traducătoarea Floarea Maria Pop. Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe. Volumul are o deosebită valoare istorică și documentară pentru că este prima carte tradusă în limba italiană despre istoria Transilvaniei din vechime până la perioada Marii Uniri din 1918. ”Istoria Transilvaniei a fost și cea mai bine vândută carte la standul României de la Salonul Internațional de Carte de la Torino.

Programul României la Salonul de Internațional de Carte de la Torino a cuprins lansări ale unor traduceri din literatura română, ficțiune și nonficțiune. Bruno Mazzoni, Roberto Scagno, Dan Octavian Cepraga, Giorgio Manacorda, Natale Spineto, Luigi Forte, Antonio di Gennario, Horia Corneliu Cicortaş sunt câțiva dintre cei mai importanţi românişti, traducători şi cunoscători ai cărților prezentate de-a lungul zilei, care au participat la dezbaterile organizate la stand. Au fost prezentate volume scrise de Mircea Eliade, Emil Cioran, Ana Blandiana, Andrei Pleșu, Mihail Sebastian,  făcându-se ample trimiteri la operele acestora traduse în limba italiană.

Vineri, 11 mai 2018, a avut loc o dezbatere pe marginea volumului Orologiul fără ore / L’orologiosenza ore, semnat de Ana Blandiana. „S-a întâmplat ca lansarea cărții mele, Orologiul fără ore, apărută în traducerea italiană a profesorului Bruno Mazzoni să fie chiar primul punct al programului. Un program bogat si divers, care a cuprins nume ca Andrei Pleșu, Mihail Sebastian, Dinu Flamând, Max Blecher, Mircea Eliade, Ioan Petru Culianu și a ilustrat întreaga sută de ani de pe frontispiciu. Accentul istoric al celebrării centenarului a fost pus de Ioan Aurel Pop și Ioan Bolovan, a căror importantă opera Istoria Transilvaniei/La Storia de la Transilvania a reprezentat nu doar lansarea unei importante opere care îmbogățește bibliografia temei, ci și o reașezare în tipare contemporane și o aducere la zi a uneia dintre cele mai fascinante și vii teme ale istoriei noastre”, a declarat Ana Blandiana. Programul a continuat cu prezentarea traducerii în limba italiană a volumului lui Andrei Pleșu. Pitoresc şi melancolie/Pittoresco e malinconia, tradus de Anita Paolicchi și publicat la editura ETS Edizioni.

Sâmbătă, 12 mai, au fost prezentate traducerile în limba italiană ale volumelor Inimi cicatrizate/ Cuori cicatrizzati de Max Blecher, Epistolar/Carteggio de  Emil Cioran, George Bălan, Jurnal 1970–1985/Diario 1970–1985 de Mircea Eliade, Umbre şi faleze/Ombre e falesie de Dinu Flămând, De două mii de ani/Da due mila anni de Mihail Sebastian.

Duminică, 13 mai, dezbaterile au avut in prim plan volumele Iocari serio a lui Ioan Petru Culianu, La provocazione dell’aria/ Provocarea aerului de Ştefan Damian. A mai fost prezentată cartea de interviuri Ca fraţii. Fraternitatea italo-româna la 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană de Irina Niculescu şi Marian Mocanu.

Pe durata celor cinci zile, în Sala Romania, au fost organizate manifestări care au avut scopul de a promova relaţiile bilaterale româno-italiene în domeniul literaturii, al traducerilor şi al politicilor editoriale. De asemenea, s-a dorit stimularea interesului specialiştilor, editorilor şi traducătorilor pentru literatura română, stabilirea de contacte directe între scriitorii invitaţi şi publicul larg, precum şi păstrarea legăturii cu comunităţii româneşti, cu valorile culturale ale ţării de origine. Sala Romania a cuprins un spațiu dedicat vânzării de carte, organizat cu sprijinul Librăriei “Libris” din Brașov, un spațiu destinat evenimentelor literare şi o cabină radio care a găzduit echipa Radio Torino International, unul dintre partenerii media tradiționali ai participării României la Salonul de Carte de la Torino.

Standul României a fost realizat în parteneriat cu organizatorii Salonului Internațional de Carte de la Torino. Grafica standului a evocat Centenarul Primului Război Mondial şi al Marii Uniri și a avut logoul ROMANIA 1918 {100} 2018.

Parteneri: Salonul Internațional de Carte de la Torino, Consulatul General al României la Torino, Librăria Libris din Brașov, Centrul Cultural Italo-Român din Milano.

Parteneri media: Radio Torino International, Observator Cultural, Radio Romania, Orizonturi culturale italo– române.

Număr de vizualizări :846

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508