spot_img

Maria Badstue, în premieră la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio

Miercuri, 4 aprilie 2018, de la ora 19.00, dirijoarea daneză Maria Badstue, un nume în plină ascensiune pe scena muzicală europeană, se va afla la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio. Invitată recent ca asistentă a celebrului dirijor Esa – Pekka Salonen, Maria Badstue și-a format un stil dirijoral elegant și original, sub îndrumarea cunoscutului dirijor și profesor Jorma Panula și a dirijat numeroase concerte și spectacole de operă în țări europene și nu numai.

În programul serii se vor regăsi Simfonia nr. 29 în la major, de Mozart, Concertul în mi bemol major pentru doi corni, orchestră de coarde și clavecin de G. Ph. Telemann și Simfonia nr. 4 în la major – op. 90 – Italiana, de F. Mendelssohn. Cornul va fi instrumentul protagonist al serii, iar soliștii invitați vor fi Mihai Sîrbu, recunoscut instrumentist, cu numeroase premii și participări la concerte și recitaluri în România și în străinătate, și Ioan Gabriel Luca, un muzician multipremiat la concursurile de profil, șef de partidă corn la Filarmonica George Enescu din București.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele şi abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor şi Corurilor Radio se vor achiziţiona on-line prin reţeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziționa și la casa de bilete a Sălii Radio şi sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos şi Inmedio, semnalizate Bilete.ro.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.

Maria Badstue

Maria Badstue a demonstrat clar de ce este considerată unul dintre cei mai buni dirijori danezi tineri ai zilelor noastre. (Berlingske Media)

Nu am mai văzut niciodată aşa un dirijor. Precum un dansator, precum o floare. Cu degetele nesfîrşit de lungi, marcând expresivitatea prin gesturi discrete şi delicate. (Kultura.hu)

Dirijoarea daneză Maria Badstue îşi marchează prezenţa pe podiumul dirijoral prin stilul său graţios, eficient şi rafinat. Şi-a făcut simţită prezenţa pe scenele internaţionale după câştigarea unui premiu la concursul Lovro von Matatic în 2011 alături de Orchestra de Radio şi Televiziune din Croaţia. Începând cu acest moment a dirijat în ţările nordice, în 2013 având loc debutul său oficial în Danemarca, în cadrul Festivalului Tivoli alături de Filarmonica din Copenhaga.

Repere ale carierei sale internaţionale sunt numeroasele colaborări cu orchestre precum Gothenburg Symphony, Helsingborg Symphony, Odese Symphony, Malmo Symphny, Aalborg Symphony, Kristiansand Symphny, South Denmark Symphony, Athelas Sinfonietta, Orkester Norden, Orchestra din Hameenlinna, Filarmonica Oltenia. Stagiunea 2017-2018 include debutul cu Orchestra de Cameră Radio din Bucureşti şi cu Royal Navy Band din Norvegia, precum şi lansarea proiectului Beethoven All Inclusive care prezintă simfoniile lui Ludwing van Beethoven într-un mediu informal şi relaxat. Maria Badstue a fost invitată recent să fie asistenta dirijorului Esa – Pekka Salonen

În domeniul operei, Maria Badstue a dirijat la Royal Opera House în Mumbai. În 2015 a fost asistena dirijorului Michael Boder la Wiener Staatsoper, colaborând cu unii dintre cei mai buni solişti danezi precum Bo Skovhus. Cu  gesturi clare şi fler pentru stilul contemporan, Maria Badstue  a avut parte de un debut de succes, dirijând  întreaga producţie a lucrării Angelo – La Opera, de Lars Kilt în Copenhaga. În 2015 a dirijat opera contemporană A Dolls House de John Frandsen alături de Athelas Sinfonietta. A fost invitată în festivaluri precum Rued Langgaard Festival sau Vinterlydfestival.

Între anii 2007-2013, Maria Badstue s-a aflat sub atenta îndrumare a profesorului Jorma Panula. A studiat la Academia de Stat din Novergia, obţinând diploma de master în dirijat în 2014, studiind cu Jukka Pekka Sarasate şi Ole Kristian Ruud. Deţine, de asemenea, diploma de master în interpretare instrumentală cu specializare în trompetă de la Academia Naţionala de Muzică din Danemarca.

Susţine şi încurajează tânăra generaţie de dirijori şi solisti. Maria Badstue a înfiinţat în 2012 Nordic Masterclass for Conductors, în colaborare cu South Denmark Philharmonic şi profesorul Jorma Panula. Deja la a V-a ediţie, acest proiect este considerat unul dintre cele mai bune şi atractive programe de masterclass în dirijat din Europa, având participanţi din toate colţurile lumii.

Începând cu 2017, este onorata deţinătoare a postului de profesor asistent al lui Jorma Panula.

Mihai Sîrbu

S-a născut în data de 1975, în comuna Coțușca, județul Botoșani. A absolvit Liceul de Artă Octav Băncilă  din Iași – instrument corn, clasa profesorului Nicolae Musteață și Benedikt Păr. Este absolvent al Academiei de Muzică George Enescu, Iași, secția – interpretare muzicală corn clasa profesorului Petrea Gîscă.

În perioada 1995 – 1999 a fost angajat al Operei Române din Iași. În perioada 2000 – 2005 a colaborat cu mai multe orchestre de suflători din Italia. Este membru fondator al Cvartetului de suflători Horn Quartet, alături de care a susținut peste 15 recitaluri (Botoșani, Suceava, Craiova, Iași, Brașov etc.). A colaborat în calitate de artist instrumentist cu mai multe orchestre din țară, din Iași, Bacău, Botoșani, Orchestra București și Brăila.

În calitate de solist a susținut peste 65 de concerte acompaniat de mai multe orchestre din țară – Botoșani, Bacău, Iași, Galați, Brașov, Ploiești, Râmnicu-Vâlcea, Pitești, Cluj, Arad, Focșani, Constanța, Timișoara, Târgu Mureș, etc.

A susținut mai multe recitaluri în țară (Botoșani, Suceava, Iași) și străinătate (Napoli, Italia). A fost membru al comisiilor de jurizare a unor concursuri din țară (Botoșani, Iași) și străinătate (Festivalul Internațional de Muzică de Cameră din Italia – Toscana – Lamporechio). În calitate de instrumentist (prim cornist) a efectuat mai multe turneie în străinătate (China, Italia, Germania, Franța, Spania). Începând cu 1 ianuarie 2011 și până în prezent, ocupă funcția de manager al Filarmonicii de Stat Botoșani, aflându-se la al doilea mandat la conducerea acestei instituții.

Ioan Gabriel Luca

Ioan Gabriel Luca s-a născut în 1977 la Dorohoi. De la vârsta de 6 ani  studiază vioara, iar de la 12 ani începe studiul cornului sub îndrumarea profesorului Neculai Musteaţă, în cadrul Liceului  Octav Băncilă din Iaşi. Câştigă premiul I la şase ediţii consecutive (1990- 1996) ale Olimpiadei Naţionale. Acestor distincţii li se adaugă alte premii I la Concursurile de Interpretare de la Ploieşti (1992), Iaşi (1992, 1993, 1996), Constanţa (1994) Baia Mare (1995). Tot premiul I i se acordă şi la ediţia 1996 a Concursului internaţional Jeunesses Musicales.

În 2001 cornistul Ioan Gabriel Luca termină cursurile clasei de corn prof. Nicolae Lipoczi din cadrul Universităţii de Muzică din Bucureşti cu specializarea corn solo. Din 1997 este membru al Filarmonicii George Enescu, iar din 1999 este şef partidă corn.

Împreună cu orchestra Filarmonicii George Enescu a participat la numeroase turnee internaţionale de mare succes în Europa şi Asia. Nu renunţă nici la activitatea solistică. A cântat ca solist cu numeroase filarmonici din ţară: George Enescu – Bucureşti, Botoșani, Constanţa, Braşov, Vâlcea, Iaşi, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Arad, Timişoara. Este membru al formaţiilor Athenaeum Brass Quintet, cvintetului George Enescu, Romanian Brass, cu care a susţinut concerte în ţară şi străinătate şi a realizat înregistrări.

În anul 2004 Ioan Gabriel Luca este distins de către Preşedintele României cu Medalia Meritul Cultural clasa II-a.  Din 2007 este profesor asociat la Universitatea de Muzică din București.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508