INCFC anunţă tema Congresului ENCATC

apr. 16th, 2018 | By | Category: Postcard

În zilele de 16-17 aprilie 2018, se reunește la București board-ul ENCATC (rețeaua europeană de management și politici culturale), pentru a discuta detalii de organizare a congresului anunțat pentru intervalul 26-29 septembrie 2018, la București. Ședința de plen se desfășoară pe data de 17 aprilie, între orele 12 – 13:30, la sediul INCFC- B-dul Unirii 22, etajul 2, sala 229, din incinta Ministerului Culturii și Identității Naționale (intrarea din b-dul Mircea Vodă). Organizatorul acestui congres internațional este Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală – INCFC (www.culturadata.ro) – în calitate de membru al rețelei ENCATC, în anul european al patrimoniului cultural.

ENCATC (The European Network on Cultural Management and Policy) anunță tematica celui de-al 26-lea Congres de management şi politici culturale. Titlul este: “Beyond EYCH2018. What is the cultural horizon? Opening up perspectives to face ongoing transformation”. Congresul ENCATC urmează să aibă loc în perioada 26 – 29 septembrie 2018, la Bucureşti. Peste 200 de profesori, cercetători, factori de decizie, experţi, practicieni, artişti, studenţi şi jurnalişti din diverse ţări ale lumii sunt chemaţi să participe la eveniment.

De ce această temă?

Cultura îşi schimbă direcţia. Noi credinţe, obiceiuri şi norme, noi simboluri şi limbaje, noi concept şi paradigm, noi cerinţe şi expresii converg şi influenţează comportamentele la nivel individual, comunitar şi organizaţional.

Oameni din întreaga lume se schimbă; se confruntă cu provocări radicale ce le transformă, pe diferite planuri, modul de gândire, de interacţiune, de muncă şi viaţă. Cu toţii suntem martorii şi protagoniştii unei vaste tranziţii mondiale. Construim ori distrugem valori, identităţi, economii şi vieţi, în timp ce principalele noastre puncte de referinţă sunt modelate perpetuu de diverse fenomene turbulente.

Această întrunire internaţională majoră se va concentra pe transformările culturale prezente – în acord cu o perspectivă socio-antropologică, cu scopul de a analiza rolul educaţiei şi cercetării în modelarea procesului prn care cultura şi valorile se construiesc, se transmit şi se însuşesc. Mai mult, trebuie reevaluată contribuţia la un patrimoniu cultural European comun prin adăugare de noi perspective şi puncte de vedere sustenabile, exploatate pentru creştere.

Întrebări cheie ce ne deschid perspectivele şi posibilităţile de confruntare cu transformările care se petrec chiar acum.

Nu putem să nu fim de acord cu tranziţia digital, cu schimbările climatic, cu interactţiunile interculturale; crizele financiare şi terorismul sunt şocante, dezastruoase şi produc transformări greu de prevăzut ca dimensiuni şi direcţii – în simbolistica individuală, socială şi economică în statut şi organizare.

Din perspectiva anului patrimoniului cultural European, ENCATC face apel la nevoia de a se define în avans un răspuns la aceste uriaşe probleme existente în lume, la ora actuală. Un apel la deschidere pentru o reflecţie mai profundă asupra interactţiunilor dintre trecut şi prezent, un apel la practici care să susţină viitorul moştenirii culturale; un apel la o apropiere necesară de managementul cultural actual, de politici educaţionale, de dezvoltare, bună practică şi cercetare inovativă pentru construirea unor scenario coerente, orientate spre viitor şi bazate pe cunoştinţe, abilităţi şi competenţe care să permit această tranziţie.

Pe durata Congresului experţi eminenţi din întreaga lume vor împărtăşi puncte de vedere, vor analiza cele mai recente date de cercetare şi vor răspunde la întrebările:

 • Care este orizontul cultural al europenilor?
 • Menţinem sau întrerupem continuitatea culturală în Europa?
 • Cum reconciliem vechea ordine cu noua ordine?
 • Cum putem ţine seama de fiecare turbulenţă care afectează ţările Europei, valorile europene, pe noi şi organizaţiile noastre, la ordinea zilei?

Care e compoziţia programului de 4 zile de Congres (26 – 29 septembrie 2018)?

26 septembrie:

Forumul Anual al Membrilor – o zi special destinată întâlnirilor şi conexiunilor între membrii ENCATC, AAAE şi TACPS – ca oportunitate de a schimba idei şi de a împărtăşi modele de bune practici, inovaţii, idei de proiecte şi multe altele!

Membrii ENCATC sunt invitaţi să participe la cea de-a 26-a Adunare Generală ENCATC.

Al 11-lea forum pentru tinerii cercetători emergenţi – deschis pentru toţi tinerii cercetători în devenire dar şi cercetători rezidenţi – dornici să se implice în formarea tinerei generaţii.

27 – 29 septembrie – Congresul ENCATC este DESCHIS TUTUROR!

Începând cu data de 27, Congresul e deschis pentru toţi delegaţii şi include:

 • O sesiune plenară (pentru transformările culturale în derulare)
 • Dezbateri de interes asupra implicaţiilor asociate în termeni de “patrimonizare” (eng. Heritagisation).
 • Oportunităţi de a confrunta şi de a inova actualele modele existente de educaţie, cercetare şi practică în ceea ce priveşte politicile şi managementul cultural.
 • A 9-a sesiune ENCATC pentru Cercetare şi Educaţie – destinată celor mai recente studii, tendinţe şi metodologii în domeniul managementului şi politicilor culturale.
 • O sesiune pentru “lărgirea orizontului” – destinată schimbului de cunoştinţe şi bune practici pentru inovaţie în zona de patrimoniu – practice rezultate din sinergia interdisciplinary, sectorială şi a societăţii civile
 • Cea de-a 5-a Ceremonie Anuală de Premiere a Cercetării ENCATC
 • Studii paralele şi workshop-uri vor complete programul, armonizând principalele probleme expuse la congres cu contextual cultural local.

Număr de vizualizări :553


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro