Vladimir Găitan, la MNLR

mart. 18th, 2018 | By | Category: Eveniment

Joi, 22 martie 2018, ora 18.00, în Sala Perpessicius din Str. Nicolae Crețulescu 8 (în spatele Bisericii Albe), va avea loc o nouă întâlnire de colecție  la care sunteți invitați după echinocțiul de primăvară. Invitat al MNLR este nimeni altul decât Actorul și Omul Vladimir Găitan. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.

Absolvent al Institutului de Teatru și Artă Cinematografică, VLADIMIR GĂITAN s-a născut la 2 februarie 1947, la Suceava. Respiră pe scândura teatrului de câteva decenii bune. A avut șansa de a juca în Reconstituirea, „cel mai bun film românesc”, după cum a fost etichetat de critici. A fost director al Teatrului de Comedie şi al Teatrului Nottara, precum şi al studiourilor România Film. Pasionat de istorie, își făcuse planul să devină geolog, ca să cunoască muntele în profunzimile lui enigmatice. Din păcate, cu dosarul său deloc „curat” nu a avut nicio şansă să intre la Geologie, întrucât domeniul era considerat „de importanţă naţională”.  Așa că a ajuns actor… După lovitura cu Reconstituirea au urmat Mușatinii (1971) Săgeata căpitanului Ion (1972), Întoarcerea lui Magellan (1974), Zile fierbinți (1975), Războiul Independenței (Serial TV – 1977), Pentru patrie (1978), Ultima noapte de dragoste (1979), Duelul (1981),Întâlnirea (1982),  Năpasta (1982),Întunecare (1985), Noi, cei din linia întâi (1986),Mircea (1989), Coroana de foc (1990),Oglinda (1993), Omul zilei (1997), Femeia visurilor (2005), Triunghiul Morții (1999),Supraviețuitorul (2008), Poker (2010). Un grădinar ce-și poartă seminţele sufletului în buzunare, la fiecare pas răsărind flori ce-i îmbată pe toţi cu parfumul lor, Vladimir Găitan este un actor care se exprimă prin întreaga sa fiinţă. I-ar fi plăcut să-şi facă meseria într-o ţară normală, cu oameni normali, cu relaţii normale, cu respect pentru ideea de bătrâneţe.

Pentru că la Interviurile MNLR se discută despre literatură, Vladimir Găitan va rememora perioada în care a filmat pentru Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război, ecranizare după romanul publicat în 1930 de Camil Petrescu, care surprinde drama intelectualului lucid, dominat de incertitudini, însetat de absolutul sentimentului de iubire. Nefiind o ecranizare fidelă a romanului, ci doar inspirat de opera literară de la care a împrumutat dialoguri și scene, filmul în care rolul principal este deținut de Vladimir Găitan s-a concentrat pe analiza sentimentelor în contextul războiului. Filmul nu urmăreşte cu maximă fidelitate firul narativ al romanului, dar reuşeşte să redea zbuciumul celor doi protagonişti – locotenentul Tudor Gheorghiu şi soţia sa Lena ( nume schimbate față de cele ale personajelor din roman,  Ştefan şi Ela) – a căror dragoste este întreruptă de începerea Primului Război Mondial. Ultima noapte de dragoste, în regia lui Sergiu Nicolaescu, o coproducție a Casei de Filme 3 și Cine TV Berlin, realizat în studiourile Centrului de Producție Cinematografică București, a intrat în faza de producție în februarie 1979 şi a fost încheiat un an mai târziu. Filmările s au desfăşurat la București, Bran, Făgăraș, Câmpulung Muscel, Constanța și Buftea.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Număr de vizualizări :910


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro