Vernisaj cu peste 400 de icoane ale elevilor Liceului Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu“ din București

mart. 26th, 2018 | By | Category: Postcard

Luni, 26 martie 2018, ora 17:30, în sala Atrium a Bibliotecii Naționale a României (B-dul Unirii nr.22), a avut loc tradiționalul eveniment dedicat MAMEI, la Sărbătoarea Bunei Vestiri și a Centenarului Unirii Basarabiei cu Țara Mamă, eveniment organizat, în ultimii ani, de elevii Liceului Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu” din București, Grădinițelor Arc-en-Ciel și Clubului „Ușor, ușor, pășim în lumea Artelor”, instituții de învățământ coordonate de profesoara de limba și literatura română Mona Șerbănescu, unul dintre cei mai importanți pedagogi și manageri din învățământul românesc. Au fost vernisate  cele peste 400 de icoane, lucrări plastice ale elevilor Liceului Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu”, Grădinițelor Arc-en-Ciel și Clubului „Ușor, ușor, pășim în lumea Artelor”, lucrări plastice realizate sub îndrumarea profesoarei Roxana Maria Cioată, artist plastic care a câștigat, anul trecut, Premiului I “Lorenzo Il Magnifico” – categoria artă ceramică, acordat de Florence Biennale 2017 – Bienala Internaţională de Artă Contemporană de la Florenţa. În deschiderea evenimentului, am putut admira vocile și sonurile Corului „Sfânta Elisabeta“ al Liceului Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu“, sub conducerea muzicală a profesoarei Grațiela Popescu, cor selectat, recent, să facă parte din Programul Internațional ”Cantus Mundi”, în cadrul căruia copiii Liceului Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu“ au concertat alături de celebrul Cor Madrigal. Compoziție și acompaniament: prof. Andreea Florea-Șerbănescu. Cele 400 de icoane vor fi dăruite mamelor, bunicilor, surorilor și profesoarelor elevilor Liceului Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu“.

„Cum am spus-o și cu alte prilejuri, Buna Vestire s-ar cuveni să fie, cel puțin în lumea creștină, adevărata Zi a Femeii, căci Maria este întruchiparea totalizatoare a feminității, reunind în sine, în chip tainic și minunat, FECIORIA și MATERNITATEA. „Eternul feminin”, din perspectivă creștină, nu poate fi decât marianic; „Noua Evă” răscumpără slăbiciunea celei vechi și devine de bună voie împreună-lucrătoare cu Dumnezeu la mântuirea lumii.”

Răzvan CODRESCU

În programul evenimentului au fost interpretate următoarele piese muzicale:

Crăiasă – „Rugăciune” – versuri de Mihai Eminescu (Imnul Liceului Pedagogic „Anastasia Popescu”)

Pre Tine Te lăudăm

Doamne, Iisuse Hristoase

Cămara Ta – muzica, Andreea Florea-Șerbănescu

Dumnezeule, Preasfinte

Cer și mare și pământ

Azi am privit – muzica, Andreea Florea-Șerbănescu

Rapsodii de primăvară – versuri, G.Topîrceanu, muzica, Toni Niță

Lioară, lioară

Luncile s-au deșteptat

Trecui dealul la Băiuț

Coborâi din deal în vale

Mama – muzica, Andreea Florea-Șerbănescu

Mama de  Cătălin Crișan în interpretarea grupului vocal „Musicalia”

Nicicând cuvântul „Mamă” nu și-a găsit mai deplin rotunjirea ca în această apropiere de cuvântul Țară! Cu exact 100 de ani în urmă a fost semnat Actul Unirii Basarabiei cu Țara, primul pas, dar atât de măreț în acel an, 1918. Printr-un joc subtil al așa-zisei întâmplări, această primă Unire s-a apropiat chiar în fila calendarului de sărbătoarea Bunei Vestiri.

Grupaj de versuri dedicate limbii române:

Alexei Mateevici – Limba noastră

Gheorghe Sion –Limba românească

Grigore Vieru – Limba noastră cea română

Fată verde – Grupul vocal „Anastasia”

Număr de vizualizări :1357


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro