Pisicâinele din debaraua Istoriei

mart. 14th, 2018 | By | Category: Postcard

Puterea aduce cu ea măști egotice și sociale în numele cărora poate pretinde că este și identitară, și națională, și aleasa Domnului. Cu această formidabilă subtilitate asupra relației teatrale între Putere și măștile ei tranzitive și efemere, regizorul Alexandru Dabija reînvie, pe scena Teatrului Național din București,  istoria Moldovei din prima jumătate a secolului al XVI-lea adăugând la textul lui Barbu Ștefănescu Delavrancea texte din Dimitrie Cantemir, Ion Neculce și „Fiziologul” (carte populară). „Viforul” este al patrulea spectacol pus în scenă de regizorul Alexandru Dabija, la TNB. În preajma unui domn ros de neliniști, de ură, înfăptuitor al unor răzbunări sângeroase, Ștefăniță (interpretat extraordinar de Marius Manole), nimeni nu reușește să își găsească liniștea. Apar motive și conflicte de natură psihologică și morală, conflicte între generații. Ștefăniță răspunde cu batjocură și cruzime atât lui Luca Arbore (interpretat de Dorin Andone), cât și Oanei, cea care l-a crescut (interpretată, de Ana Ciontea, într-un mod care sensibilizează puternic publicul spectator). Infidelitatea conjugală a tânărului domn dă naștere unui alt conflict. Prezența Contelui Irmsky (interpretat de Ionuț Toader) o determină pe Doamna Tana (Ilona Brezoianu, o tânără actriță pe cât de fermecătoare pe atât de sigură pe mijloacele ei de interpretare)  să se simtă trădată. ”Vremea poate orice, dar nu poate schimba o pisică într-un câine credincios… Că de când veni Contele Irmsky, mai foc…”. Pisicâinele din debaraua Istoriei ne traversează prezentul și, uneori, chiar viitorul!

Ștefăniță este când un criminal fără scrupule, când un clovn care vrea să iasă în evidență. El se simte inferior, este frustrat și nevrotic. Toată lumea îl compară cu bunicului lui, Ştefan cel Mare, iar el devine nebun la auzul acestor cuvinte: „Mai dă-l în gura mă-sii de sfânt, că era un pitic beţiv, un curvar şi-un criminal. Ăla chiar că a omorât, nu ca mine“.

Cei trei fii ai lui Luca Arbore sunt nerăbdători să treacă probele de vitejie, ca eroii din basme. Cătălin ( Eduard Adam)  e provocat de domn să-și arate vitejia și este rostogolit în prăpastie de un ucigaș plătit și apoi ucis de Moghilă (Alexandru Voicu). Uciderea lui Cătălin îi provoacă lui Ștefăniță o satisfacție morbidă.

”Omul este mai rău decât o fiară”, spune, din când în când, Ștefăniță.

Ungurul, interpretat de Mihai Munteniţă, este cel care dă glas textelor din Dimitrie Cantemir, Ion Neculce și „Fiziologul” (carte populară).

În acest spectacol, sunt foarte bine puse în scenă imaginile poetice, metaforice:  grămada de nuci, lumânările, jucăria în formă de purcel pe care Oana o leagăna închipuindu-și că este Ștefăniță copil și clovnul care apare pe ecran spre finalul spectacolului.

Un text adus la zi cu ajutorul tehnologiei, o provocare de a privi puțin în urmă la o epocă la decandenței, de a conștientiza că sufletele chinuite au existat dintotdeuna și că imperfecțiunea societății nu există de ieri de azi ci dintotdeauna. O dramă istorică atât de actuală care cu siguranță vă va trezi emoții puternice și diverse. Un spectacol ce merită văzut.

Despre spectacolul lui Alexandru Dabija, Marius Manole spunea într-un interviu: ”Este o poveste istorică, dar, de la un moment dat încolo, nu mai e vorba nici de Moldova, nici de Polonia, nici de Ungaria, ci despre devenirea unui om. Sunt mulţi spectatori care vin la spectacol şi sunt interesaţi doar de istorie, să vadă cu cine merge Ştefăniţă, cu turcii sau cu polonezii. Ori nu despre firul istoric este vorba. Ei pierd din vedere esenţialul. Pentru că, desigur, ne aflăm într-un anume moment istoric, dar în esenţă este vorba despre oameni.”

***

Viforul

de Barbu Ștefănescu Delavrancea

Regie: Alexandru Dabija

Scenografie: Alexandru Dabija

Video: Alexandru Dabija

Dramaturg: Mașa Dinescu

Coregrafie: Florin Fieroiu

Regizor secund: Patricia Katona

Asistent regie: Teodora Petre

Asistent scenografie: Ioana Iliescu

Regia tehnică: Marcel Bălănescu

Data premierei: 24.02.2018

Durata: 1 h 50 min / Pauză: Nu

***

Următoarea reprezentație: Sâmbătă, 24 martie 2018, Teatrul Național București (Sala Atelier), ora 19:00

Simona IONIȚĂ

Număr de vizualizări :1731


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro