Istoria exegezei și criticii de modă, în dezbatere la ICR Londra

mart. 21st, 2018 | By | Category: Postcard

Joi, 22 martie 2018, la Institutul Cultural Român din Londra, Sanda Miller, cunoscutul istoric al artei și brâncușolog de origine română, își lansează cea mai recentă carte, ”Fashion Journalism: History, Theory and Practice”. Scrisă în colaborare cu universitarul australian Peter McNeil, impozantul volum, apărut la prestigioasa editură britanică Bloomsbury, este unica istorie generală a unui gen distinct dar foarte influent, și anume exegeza și jurnalismul care au ca domeniu designul de modă.

Explorând acele aspecte ce diferențiază, de sute de ani, acest tip de exegeză de alte forme de critică, volumul cuprinde atât o panoramă istorică a genului, cât și mai multe studii de caz, de la relatările lui Carmel Snow cu privire la Dior și stilul „New Look”, până la receptarea creațiilor lui Yves Saint Laurent în anii șaptezeci sau rolul Dianei Vreeland ca critic de modă.

Lansarea va avea loc, la sediul din 1 Belgrave Square, sub forma unui dialog despre „scriitura modei” cu autoarea Sanda Miller şi editoarea Frances Arnold. Dialogul va fi punctat de intervenții muzicale susținute, la pian, de Lady Rose Cholmondeley, președinta Societății „Chopin” din Marea Britanie.

Sanda Miller este cercetător la Southampton Solent University și profesor invitat la Istituto Marangoni (din 2011) și Milan Fashion Institute (din 2014), unde predă un curs de Istoria modei la nivel masteral. Și-a început cariera de autor la începutul anilor ‘80, cu un articol despre ansamblul brâncușian de la Târgu Jiu, solicitat de și apărut în revista Burlington (considerată cea mai bună revistă de istorie de artă din Marea Britanie, pentru care continuă să scrie în prezent). De atunci a scris diverse articole, cărți sau capitole în volume colective, continuându-și cariera jurnalistică prin publicarea unor articole sau recenzii în reviste specializate din Marea Britanie, Europa și SUA. A mai publicat volumele Constantin Brâncuşi, Constantin Brancusi: A Survey of His Work, The Dark Night of the Soul: Ana Maria Pacheco și Fashion Writing and Criticism.

Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk și https://www.facebook.com/ICRLondon/

Număr de vizualizări :573


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro