spot_img

Inaugurarea expoziției italo-române- cărți de artist: “Răscruce”, la Palazzo Broletto din Pavia

Vineri, 23 martie 2018 la Palazzo del Broletto-Pavia, cel mai vechi edificiu din Lombardia, a avut loc inaugurarea expoziției italo-române: Răscurce (Incroci), în cadrul Galeriei de artă contemporană. Au fost prezenți la deschidere cei patru artiști: Fernanda Fedi, Gino Gini, Daniela Nenciulescu si Paola Fonticoli, Susanna Zatti, (curatoare a expozitiei), Giaccomo Galazzo (consilier cultural în cadrul Primăriei din Pavia, Iulia Cupsa Kiselef, consul, Consulatul General al României din Milano, Violeta Popescu (Rediviva). Expoziția dedicată Centenarului Marii Uniri (1918-2018) este promovată de Centrul Cultural Italo Român din Milano, Spazio per le Arti contemporanee del Broletto, Primăria din Pavia, Associazione Biblioteca Salita dei Fratti, Lugano-Elveția și se bucură de patronajul Consulatului General al României la Milano si al Consulatului Onorific al României la Lugano.

Despre semnificația și conținutul acestei expoziții care reunește artiști români si italieni, a vorbit Sussana Zatti, care a subliniat faptul că deși toți cei patru artiști sunt diferiti în forma lor de exprimare prin operele expuse, prezintă cu toții același mesaj: pasiunea pentru poezie sau texte literare de care au fost impresionați, ca apoi fiecare să le dea viața prin opera lor , să le pună în evidența într-o formă artistică. Expoziția cuprinde câte un ciclu de cărți de artist, organizate în cele patru săli expoziționale, între care sunt de amintit poeziile Florentinei Niță care îi aparțin artistei Daniela Nenciulescu sau Aforismele lui Brâncuși în intepretarea artistei Paola Fonticoli.

Expozitia va rămâne deschisă până pe data de 23 aprilie 2018, iar apoi va fi inaugurată în spațiul Bibliotecii Salita dei Fratti din Lugano, Elveția. În luna noiembrie urmează să fie organizată la Milano și va cuprinde un ciclu de cărți de artist, care va reuni texte din Documentele Marii Uniri de la 1918, un omagiu adus în anul Centenarului României Mari (1918-2018).
La dispoziția tuturor vizitatorilor pe parcursul deschiderii expozitiei se află un catalog editat de editura românească Rediviva din Milano, care reunește pentru fiecare artist imagini și fotografii ale exponatelor. Catalogul este îngrijit de Susanna Zatti si Alessandro Soldini.
Daniela Nenciulescu s-a născut la Bucureşti în anul 1952 si din 1968 trăiește în Italia. Aici frecventează Liceul Artistic și îți finalizează studiile, specializarea în ceramică. Începând cu anul 1971 are un bogat palmares artistic prin organizarea a zeci de expozitii personale sau colective.  Operele sale se regăsesc în colecţii publice atât din Italia cât şi din străinătate.  După anul 1990, Daniela Nenciulescu colaborează și a organizat mai multe expoziții la invitația Academiei di Romania a Roma si a Institutului Cultural Român și de Cercetare Umanistica din Veneția. A expus pentru prima oară și la București,  în cadrul Muzeului Tăranului Român, în colaborare cu Fundatia Culturală Memoria.

Testi di Susana ZATTI si Alessandro SOLDINI riuniti nel catalogo „Incorci”, (ed. Rediviva) marzo 2018.

„Quattro artisti hanno pensato di affiancare le une alle altre le loro opere negli spazi storici dei Broletto di Pavia, hanno forse individuato tangenze nei loro percorsi formativi, o hanno trovato corrispondenze nei rispettivi metodi di lavoro? Oppure somiglianze negli esiti della ricerca o nella scelta e utilizzo dei materiali?” (Susanna ZATTI)

IL LIBRO LIBERO (…) Fernanda Fedi, Gino Gini, Daniela Nenciulescu e Paola Fonticoli, quattro artisti per i quali il confronto con il libro in tutte le sue sfaccettature è uno degli aspetti centrali della loro attività, propongono una selezione delle loro creazioni. Sono libri d’artista in forme diverse: libri oggetto, libri a fisarmonica, edizioni preziose, monotipi (…) Penso di poter affermare, dopo aver “letto” le immagini esposte, che un approccio libero, privo di precconcetti sarà quello che permeterà ai vistatori, agli appasionati, ai bibliofili di godere pienamente del fascino delle opere degli artisti presenti”(Alesandro SOLDINI)

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508