O dublă aniversare pentru Corul Madrigal și o marcă poștală dedicată celebrului ansamblu

feb. 28th, 2018 | By | Category: Postcard

Marți, 27 februarie 2018, la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă din București, publicul meloman a asistat la concertul aniversar susținut de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, prin care s-au marcat 93 de ani împliniți de la nașterea reputatului dirijor Marin Constantin, dar și 55 de ani de activitate neîntreruptă a celebrului cor. Cu această ocazie, a fost prezentată în premieră și emisiunea de mărci poștale dedicată maestrului Marin Constantin, fondatorul Corului Madrigal. Prezentarea inaugurală fost realizată de Cristina Popescu – Directorul General al Romfilatelia. „Este o onoare pentru mine să iau parte la acest moment istoric, introducerea unei mărci poștale dedicate maestrului Marin Constantin și moștenirii sale culturale, Corul Madrigal. Este un moment emoționat pentru că, în anul în care celebrăm Centenarul Unirii, sărbătorim marile valori ale României, ceea ce în fond este un act de normalitate. Suntem onorați să fim parteneri ai proiectului Madrigal 55 și vom continua promovarea acestui mesaj și valorificarea reperelor culturale importante pentru români. La mulți ani, Madrigal!”, a declarat Cristina Popescu.

Cu acest prilej s-a lansat și marca poștală cu valoare nominală de 8 lei, care îl ilustrează pe maestrul Marin Constantin, dar și plicul Prima Zi, care va putea fi achiziționat de pasionații filateliști din magazinele Romfilatelia, începând cu luna martie. Emisiunea de mărci poștale este completată de întregul poștal prin care este redată activitatea Programului Național Cantus Mundi, înființat în 2011.

Programul serii a fost alcătuit de dirijorul Anna Ungureanu în jurul personalității maestrului Marin Constantin, evocând activitatea sa componistică. Printre lucrările alese s-au aflat și compoziții ale regretatului muzician, lucrări deja consacrate ale repertoriului madrigalist, dar și creații noi, care continuă dorința maestrului Marin Constantin de a lărgi și rafina permanent  universul sonor al Madrigalului.

Alături de Corul Național „Madrigal – Marin Constantin” s-au aflat pe scenă și coruri de copii din Programul Cantus Mundi: „Cor cu Dor”, „Buburuzele”, „Ștrengarii din căsuțele muzicale”, „Armonii și lumini”, „Partitura copilăriei” și „Sfânta Elisabeta”. În anul în care Corul Madrigal sărbătorește 55 de ani de activitate neîntreruptă, Programul Național Cantus Mundi continuă să fie o prioritate în strategia culturală a Corului Madrigal. Programul Național Cantus Mundi este cel mai mare proiect de integrare socială prin muzică din România, inițiat de reputatul dirijor Ion Marin, Directorul de Onoare al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. Programul Național Cantus Mundi a adunat până acum sub umbrela sa peste 850 de coruri, 30.000 de copii de pe întreg cuprinsul țării depășind barierele legate de etnie, condiție socială și capacități fizice sau psihice, construind nuclee culturale complexe, atât de necesare pentru revitalizarea societății noastre.

Anul acesta, în care are loc marea sărbătoare a centenarului României, cultura românească sărbătorește și 55 de ani de la nașterea visului lui Marin Constantin – Corul Național de Cameră Madrigal. Sărbătorim astăzi 93 de ani de la nașterea Maestrului Marin Constantin alături de publicul meloman și de marea familie a Madrigalului. Sunt alumni madrigaliști, sunt actuali madrigaliști, dar sunt și cei 150 de copii membri ai Programului Național Cantus Mundi”, a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Compozitor și dirijor, Marin Constantin a pus bazele Corului Madrigal în 1963, fiind specialist în muzica renascentistă, cântul gregorian și baroc, precum și muzica tradițională şi contemporană românească. S-a dedicat muzicii, debutând ca dirijor de coruri studențești și de amatori, precum Corul Universității și Corul Sindicatului din Învățământ din București (1949-1951). A fost asistent la Facultatea de Filosofie din București (1948-1952), iar din 1954 a fost șeful sectorului muzical în Casa Centrală a Creației Populare (1954-1955), director general, dirijor al Ansamblului UTC din România (1951-1974), director adjunct al Direcției Muzicii din Ministerul Culturii (1960-1965), apoi profesor la catedra de Dirijat de Cor la Conservator (din 1960). Între 1966-1969 a fost directorul general al Operei Române. Maestrul Marin Constantin a fost membru al Uniunii Compozitorilor (din 1956), fiind autorul multor piese corale. A fost fondator al Corului Universității din București (1948), Capelei Corale „Gheorghe Cucu” (1958) și al Corului Național de Cameră Madrigal (1963).

Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin” este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a susținut peste 4500 de concerte aplaudate de melomani de pe întreg mapamondul, impunându-se astfel ca un adevărat „brand de țară”. Este etalonul mondial al muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală. În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summitului Global de Religie, Pace şi Securitate.

Număr de vizualizări :1088


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro