Institutul Cultural Român, pe harta marilor evenimente europene

feb. 2nd, 2018 | By | Category: Postcard

Institutul Cultural Român, prin reprezentanța sa de la Bruxelles, participă la cel mai amplu program multidisciplinar internațional dedicat semnificației anului 1918 în Europa. Evenimentul, intitulat „1918, European Dreams of Modernity – 100 years on”, se va desfășura la Palatul de Arte Frumoase (BOZAR) și la Casa Istoriei Europene, în perioada 3-4 februarie 2018. Vor participa reprezentanți din România, Albania, Austria, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Cehă, Ungaria.

Prezentă la Bruxelles, la acest important act de diplomație culturală, organizat la cel mai înalt nivel și care marchează Anul Centenar, președintele ICR, doamna Liliana Țuroiu, va avea întâlniri cu E.S. doamna Luminița Odobescu, Reprezetantul Permanent al României pe lângă UE, cu E.S. domnul Stelian Stoian, Reprezentantul Permanent al României la NATO, cu domnul Dragoș Bănescu, însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei României în Regatul Belgiei. De asemenea, va efectua o vizită la sediul Consulatului general al României la Bruxelles și la noul cartier general al NATO, la sediul Delegației permanente a României din cadrul NATO.

În cadrul acestor întrevederi se va discuta despre programele și proiectele culturale pe care ICR le dedică sărbătoririi Anului Centenar, despre pregătirile participării României ca țară invitată la Festivalul Europalia 2019 (octombrie 2019 – ianuarie 2020), și despre programul cultural în perioada exercitării de către România a Președinției rotative la Consiliul UE, în primul semestru al anului 2019.

În premieră pentru evenimentul din capitala Belgiei, ICR Bruxelles  a inițiat un program cultural dedicat participanților – oficiali europeni, reprezentanți BOZAR, reprezentanți ai institutelor culturale naționale partenere și presei.  Cvartetul Orchestrei Naționale de Tineret, condus de maestrul Marin Cazacu,  va susține un recital de muzică clasică, un program apreciat de Constanze Itzel, directorul Casei Istoriei Europene.

Rafael Constantin Butaru (vioară), Iulia Andreea Smeu (vioară), Adrian Vasile (violă) și Radu Sinaci (violoncel) vor interpreta lucrări de Antonin Dvořák, Johann Strauss fiul, M. McLean, Béla Bartók, George Enescu.

Recitalul tinerilor muzicieni români va avea loc la Casa Istoriei Europene din Bruxelles, pe 3 februarie 2018  și va fi urmat de o recepție.

Pe 4 februarie,  în cadrul „1918, European Dreams of Modernity – 100 years on”, Adrian Cioroianu, delegatul permanent al României pe lângă UNESCO, alături de redactorul-șef al revistei Historia, Ion M. Ioniță, vor încerca să răspundă la întrebările „Ce înseamnă 1918, azi, după 100 de ani, anul Centenarului în România și în afara țării ? Ce semnificație are anul 1918 pentru tânăra generație?” în cadrul unei dezbateri maraton, într-un panel moderat de Sigrid Bousset, directoarea artistică a festivalului de literatură Brutaal – ediția 2017.

Număr de vizualizări :928


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro