Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, membru de onoare post mortem al Academiei Române

feb. 26th, 2018 | By | Category: Postcard

Vineri, 23 februarie 2018, Academia Română l-a ales membru de onoare post mortem pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Alegerea a avut loc în cadrul Adunării Generale, propunerea întrunind unanimitate de voturi. Inițiativa propunerii a aparținut Biroului Prezidiului, avizată de Prezidiul Academiei Române, în consens cu solicitările membrilor Academiei Române.

„În preajma sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, gândurile ne poartă spre cei care au contribuit în mod real la acest moment crucial din devenirea românității, căci fără unirea Principatelor din 1859 nu ar fi fost posibilă nici dobândirea Independenței și nici reunirea tuturor românilor în hotarele unui stat unitar la sfârșitul Primului Război Mondial“ a declarat acad. Victor Spinei, Vicepreședinte al Academiei Române.

Alegerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza ca membru de onoare post mortem al Academiei Române a fost considerată „o reparație“, dat fiind atât rolul esențial pe care acesta l-a avut în unirea Principatelor Române, cât și contribuția sa la pregătirea înființării Academiei Române.

La eveniment a participat și Dr. Bogdan Cuza, descendent pe linie indirectă din familia domnitorului, care a rostit un discurs emoționant.

„Un moment incredibil, pe care nu pot să-l descriu ori să-l simt cum se cuvine. Probabil va mai trebui să treacă zile întregi ca să realizez însemnătatea acestui gest al Academiei Române“, a declarat după eveniment Bogdan Cuza, doctor în economie.

În anul 1863, când în Principatele Române se discuta cu ardoare despre necesitatea înființării unei societăți academice, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a donat suma de 1000 de galbeni Consiliului Superior al Instrucțiunii Publice, dobânda trebuind să asigure disponibilități pentru premierea lucrărilor elaborate în limba română.

„Personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza este cunoscută tuturor românilor; el și-a dobândit un rol semnificativ în istorie, în literatură și în folclor, nu însă, până acum, și în Academie. De aceea, se impune imperios o reparație, chiar dacă ea vine foarte tardiv. Propunerea de înseriere a domnitorului Alexandru Ioan Cuza între membrii post-mortem ai Academiei Române nu rezidă numai în prețuirea calităților sale reliefate pe plan politic, cultural, legislativ și administrativ, ci și în rolul său relevant pentru pregătirea ctitoriei instituției noastre academice“ se arată în Laudatio redactată și susținută de acad. Victor Spinei, Vicepreședinte al Academiei Române.

Număr de vizualizări :739


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro