Despre ”Românii de pretutindeni. Realități și aspirații“, la Academia Română

feb. 23rd, 2018 | By | Category: Postcard

Marți, 27 februarie 2018, Academia Română va găzdui conferința cu tema ,,Românii de pretutindeni. Realități și aspirații“. Evenimentul este organizat de Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu“ al Academiei Române și Fundația Universitară a Mării Negre și va avea loc între orele 10-12, în Aula Academiei, din Calea Victoriei 125. Vor lua cuvântul: Natalia Intotero, Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, acad. Victor Voicu, Secretar general al Academiei Române, acad. Răzvan Theodorescu, Președintele Secției de arte, arhitectură și audiovizual, acad. Eugen Simion, Președintele Secției de filologie și literatură, prof. univ. Dan Dungaciu, Director general al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu“ al Academiei Române.

„Când spui Academia Română spui, automat, românii de pretutindeni. Când această instituție s-a născut, în 1866, membrii fondatori ai celui mai înalt for național, cultural și științific al României reprezentau toate regiunile românești, chiar dacă multe dintre ele nu erau atunci cuprinse în granițele statalității consacrate în 1918: șapte membri din vechiul regat, trei din Transilvania, trei din Basarabia, doi din Bucovina, doi din Banat, doi din Macedonia, plus aromânii.

Astăzi, Academia Română continuă această tradiție fondatoare. Conferința pe care o va găzdui Aula Academiei Române, dedicată românilor de pretutindeni și onorată de prezența Ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, dar și a unor academicieni distinși precum secretarul general Victor Voicu, Răzvan Theodorescu sau Eugen Simion, înseamnă, sperăm noi, ca institut organizator, și inaugurarea unei serii de conferințe și dezbateri dedicate acestui subiect major în anul Centenarului. Mulțumesc și cu acest prilej conducerii Academiei Române pentru disponibilitate și promptitudine“ , declară profesorul Dan Dungaciu, inițiatorul și organizatorul acestui eveniment.

Număr de vizualizări :936


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro