”Cum să-ți gestionezi emoțiile copleșitoare și să-ți recapeți autocontrolul. Ghidul practic de terapie comportamentală dialectică”

feb. 13th, 2018 | By | Category: Agenda de carte

La editura Herald, în colecția Psihopractica, a apărut volumul ”Cum să-ți gestionezi emoțiile copleșitoare și să-ți recapeți autocontrolul. Ghidul practic de terapie comportamentală dialectică”. Autori: Matthew McKay, Jeffrey Brantley, Jeffrey C. Wood. Traducător: Adrian Oroșanu. Dezvoltată de Marsha Linehan pentru a trata tulburarea de personalitate borderline, terapia comportamentală dialectica (TCD) s-a dovedit eficientă pentru o multitudine de probleme de sănătate mintală, iar cercetările i-au dovedit eficiența în special în gestionarea emoțiilor copleșitoare și a suferinței psihologice, fără a pierde controlul și a acționa distructiv. Pentru a beneficia de efectele pozitive ale acestei terapii, din cartea de față veți învață cum să vă dezvoltați abilități în patru mari domenii psihologice: toleranță la stres și suferință, prezența conștientă (mindfulness), gestionarea emoțiilor, eficiență interpersonală.

În ”Cum să îți gestionezi emoțiile copleșitoare și să-ți recapeți autocontrolul” veți descoperi exerciții, pas cu pas, pentru însușirea abilităților fundamentale care să vă ajute să obțineți rezultate reale și durabile, indiferent de experiența personală în aria psihoterapiei. Pentru profesionișți, acesta va fi un ghid neprețuit, pe care îl pot recomanda cu încredere clienților lor în orice fază a terapiei.

*

„Drepturile tale legitime:

1. Ai dreptul să ai nevoie de diverse lucruri de la alte persoane.

2. Ai dreptul să te pui pe tine pe primul loc, uneori.

3. Ai dreptul să simți și să-ți exprimi emoțiile sau durerea.

4. Ai dreptul să fii judecătorul ultim al credințelor tale și să le accepți că legitime.

5. Ai dreptul la opinii și convingeri proprii.

6. Ai dreptul la propria experiență – chiar dacă este diferită de a celorlalți.

7. Ai dreptul să protestezi împotriva oricărui tratament și a oricărei critici pe care le resimți că fiind rele pentru tine.

8. Ai dreptul să negociezi schimbarea.

9. Ai dreptul să ceri ajutor, sprijin emoțional și orice alt lucru de care ai nevoie (chiar dacă nu le obții întotdeauna).

10. Ai dreptul să spui nu; acest lucru nu te transformă într-o persoană rea sau egoistă.

11. Ai dreptul să nu te justifici față de alte persoane.

12. Ai dreptul să nu-ți asumi responsabilitatea pentru problemele altcuiva.

13. Ai dreptul să alegi să nu reacționezi la o situație.

14. Ai dreptul, uneori, să-i incomodezi sau să-i dezamăgeșți pe ceilalți.”

*

„Un număr considerabil de studii sugerează că predispoziția de a ajunge să trăieșți emoții intense, copleșitoare este înnăscută. Dar ea poate fi afectată în bună măsură și de traumele sau neglijențele suferite în copilărie. […] Cu toate acestea, faptul că o predispoziție la emoții intense își are adesea originea în moștenirea genetică sau în traume nu înseamnă că această problemă nu poate fi depășită. Mii de oameni au folosit aptitudinile pe care le vei învața din această carte pentru a obține un control emoțional mai bun. Ei și-au schimbat viața. Și tu ți-o poți schimbă.”

*

„Această carte este structurată în așa fel încât să ușureze învățarea. Fiecare dintre aptitudinile-cheie este tratată în câte două capitole – elemente fundamentale și elemente avansate –, cu excepția prezenței conștiente, căreia i se rezervă un al treilea capitol, cu elemente și mai avansate.”

*

„Viața e grea. Știi deja acest lucru. Însă nu ești blocat/-ă sau neajutorat/-ă în confruntarea cu emoțiile. Dacă îți dai silința cu adevărat să implementezi aceste aptitudini, te poți aștepta la schimbări ale modului în care reacționezi la propriile sentimente. Acest lucru se întâmplă deoarece […] aptitudinile-cheie pe care le vei învața aici pot afecta rezultatul oricărui conflict și al oricărei supărări și pot modifică efectiv derularea relațiilor tale. Ai toate motivele să fii încrezător/-oare. Tot ce trebuie să faci este să dai pagina și să începi.”

Număr de vizualizări :1157


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro