Suită de manifestări dedicate împlinirii a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, la Chişinău

ian. 19th, 2018 | By | Category: Eveniment

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău în colaborare cu Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), Institutul de Cercetări juridice şi Politice al AŞM, Direcţia cultură a Primăriei municipiului Chişinău, Asociația Istoricilor din Republica Moldova şi Pretura sectorului Botanica al municipiului Chișinău organizează, în zilele de 23 şi 24 ianuarie 2018, o serie de manifestări cu prilejul împlinirii a 159 de ani de la un moment de referință din istoria românilor – Unirea Principatelor Române.

Seria de evenimente debutează, pe data de 23 ianuarie, ora 13.00, cu masa rotundă    „Centenarul Unirii. Basarabia pe calea afirmării identității naționale (24 ianuarie 1859 – 24 ianuarie 1918)”. La manifestare vor participa istorici, juriști, politologi și filosofi, care vor dezbate subiecte privind Unirea Principatelor Române la 24 ianuarie 1859 şi declararea independenței Republicii Democratice Moldovenești la 24 ianuarie 1918, consecințele istorice, juridice și politice ale Unirii Principatelor (24 ianuarie 1859) și ale Declarației de Independență a Republicii Democratice Moldovenești (24 ianuarie 1918). Se vor discuta alte subiecte consacrate Unirii Basarabiei cu România și Centenarului Marii Uniri.

Evenimentul va avea loc în Sala mică a Academiei de Știinţe a Moldovei, (bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 1, et. 2).

Manifestările dedicate Unirii Principatelor Române vor continua pe 24 ianuarie, începând cu ora 09.00, cu ceremonia depunerii de flori la bustul domnitorului Al.I.Cuza, amplasat în Chișinău, intersecţia bulevardul Dacia cu bulevardul Cuza Vodă. Va urma un recital de muzică susţinut de cantautorul Viorel Burlacu şi un program literar-artistic organizat de elevii liceelor din sectorul Botanica al municipiului Chișinău.

Parteneri media: TVR Moldova şi Radio Chişinău

Număr de vizualizări :591


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro