spot_img

ICR sărbătoreşte Ziua Culturii Naţionale

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită pe 15 ianuarie, ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu, va fi marcată și în acest an de reprezentanțele Institutului Cultural Român din străinătate prin numeroase manifestări culturale. Evenimentele marchează atât Ziua Culturii Naționale, cât și debutul unei serii ample de proiecte care marchează Centenarul Marii Uniri. Programul reunește recitaluri de poezie, concerte, expoziții, spectacole de teatru, evenimente literare, proiecții de film și conferințe. În 2010, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege prin care ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu – 15 ianuarie – a devenit Ziua Culturii Naţionale. AgențiadeCarte.ro vă prezintă programul evenimentelor organizate de Institutul Cultural Român.

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, la ICR Londrase va desfăşura, pe 15 ianuarie, concertul Imago Mundi 100. Concertul care evocă, printr-o fuziune originală de sonuri clasice şi folclorice, stilurile muzicale tradiţionale din regiunile istorice ale României, va prezenta publicului britanic şi românesc o incursiune într-un secol românesc de creaţie muzicală. Proiectul cuprinde lucrări culte semnate de mari compozitori români, dar şi muzică tradițională din regiunile istorice ale României – Banat, Crișana, Maramureș, Ardeal, Bucovina, Moldova, Basarabia, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea. Programul muzical va fi completat de proiecțiile foto / video realizate de Florin Ghenade.

Pe 14 ianuarie va avea loc concertul 100 de ani de muzică românească la Conservatorul de Muzică Santa Cecilia din Roma, eveniment organizat de Accademia di Romania din Roma. Concertul va fi susținut de flautistul Matei Ioachimescu și pianista Mara Dobrescu. În program lucrări de George Enescu, Tiberiu Brediceanu, Petre Elinescu, Paul Constantinescu, Doru Popovici, Sigismund Toduță, Doina Rotaru, Cristian Lolea.

Institutul Cultural Român de la Lisabona, în colaborare cu Ambasada României în Republica Portugheză și cu Muzeul Național de Arheologie din Lisabona, propune, pe 13 ianuarie 2018, organizarea spectacolului „Dor de Eminescu”, în interpretarea actorului Ion Caramitru și a clarinetistului Aurelian-Octav Popa, pentru a celebra Ziua Culturii Naționale. Spectacolul va avea loc la ora 19.00, în „Salonul Nobil” de la Muzeul Național de Arheologie din Lisabona, în cadrul „Anotimpului românesc”.

Cei doi artişti vor susţine spectacolul şi la Berlin. ICR „Titu Maiorescu” din Berlin, în parteneriat cu Ambasada României în Republica Federală Germană, organizează, pe 15 ianuarie, un recital Eminescu în interpretarea actorului Ion Caramitru, acompaniat la clarinet de către Aurelian Octav Popa. Totodată, la eveniment va participa academicianul Eugen Simion, care va susține o conferință despre rolul lui Mihai Eminescu, alături ceilalți mari clasici, în construirea literaturii române moderne.

Institutul Cultural Român de la Paris propune organizarea unui recital excepţional susţinut de pianista Suzana Bartal și violonistul Virgul Boutellis-Taft, pe 15 ianuarie 2018, la Sala Bizantină a Ambasadei României în Franţa. Concertul este de asemenea dedicat Centenarului creării României moderne. De asemenea,la ICR Paris, va avea loc, pe 17 ianuarie, recitalul de poezie românească Treptele Unirii – texte din poezia clasică și contemporană, în interpretarea actorului Emil Boroghină.

De asemenea, actorul Emil Boroghină, director al Festivalului Internațional Shakespeare și președinte al Fundației „William Shakespeare“, va interpreta pe 18 ianuarie 2018, spectacolul de poezie „Treptele Unirii”, la Reședința Ambasadorului României de la Bruxelles, Belgia, eveniment organizat de ICR Bruxelles, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Belgiei, care propune celebrarea Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie) și a celebrarea Unirii Principatelor Române (24 ianuarie).

De asemenea, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, pe 26 ianuarie, ca urmare a propunerii Ambasadei României în Republica Franceză, Institutul Cultural Român de la Paris organizează, în colaborare cu Centre Wallonie-Bruxelles (CWB), în premieră la Paris, o reprezentaţie a spectacolului „Clara Haskil, prélude et fugue” de Serge Kribus, spectacol produs de Atelier Théâtre Jean Vilar din Belgia şi reprezentat în sala de spectacole a CWB.

Pentru a marca Ziua Culturii Naționale, ICR Istanbul propune organizarea unui concert susținut de Iosef Ion Prunner și Cvartetul ARTMUZIK pe 12 ianuarie 2018, la Opera de Stat Süreyya, Istanbul. ICR Istanbul va organiza şi un recital excepțional, care va fi realizat împreună cu Ambasada României la Ankara, pe 16 ianuarie 2018. Concertul va fi susținut de pianistul Vlad Dimulescu.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău, în colaborare cu Sala cu Orgă şi Ambasada României în Republica Moldova organizează, pe 16 ianuarie, un concert extraordinar de muzică clasică cu prilejul Zilei Culturii Naţionale. Evenimentul va avea loc la Sala cu Orgă şi va fi susţinut de: Orchestra Naţională de Cameră a Sălii cu Orgă, sub bagheta maestrului Cristian Florea şi soliştii Radu Banariuc (vioară), Ştefan Negură (Nai) şi Ion Negură (flaut).

Programul complet pentru celebrarea Zilei Culturii

Recital „Eminescu – Ion Caramitru” de Ziua Culturii Naționale 2018

Perioada: 15 ianuarie 2018

Reprezentanța: ICR Berlin

ICR „Titu Maiorescu“ din Berlin, în parteneriat cuAmbasada României în Republica Federală Germană,organizează un recital Eminescu în interpretarea actorului Ion Caramitru, acompaniat la clarinet de către Aurelian Octav Popa.Totodată, la eveniment va participa academicianul Eugen Simion, care va susține o conferință despre rolul lui Mihai Eminescu, alături ceilalți mari clasici, în construirea literaturii române moderne. Tema comunicării va fi consacrată influenței culturii germane asupra lui Mihai Eminescu și asupra culturii române în general, din perspectiva apariției, în prima jumătate a secolului XX, a unui curent existențialist românesc.

Evenimentul va fi găzduit în spațiile de reprezentare ale Ambasadei României la Berlin.

Celebrarea Zilei Culturii Naționale – Recitalul de poezie românească Treptele Unirii – texte din poezia clasică și contemporană, în interpretarea actorului Emil Boroghină

Perioada: 18 ianuarie 2018

Reprezentanța: ICR Bruxelles

ICR Bruxelles, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Belgiei, propune celebrarea Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie) și a zilei de 24 ianuarie (celebrarea Unirii Principatelor Române) prin organizarea, în data de 18 ianuarie 2018, a spectacolului de poezie Treptele Unirii, în interpretarea actorului Emil Boroghină – Director al Festivalului Internațional Shakespeare și Președinte al Fundației „William Shakespeare”, la Reședința Ambasadorului României de la Bruxelles, Belgia – clădire din patrimoniul belgian, devenită proprietatea statului român în anul 1932, fiind achiziţionată în timpul mandatului ministrului afacerilor externe, Nicolae Titulescu. Recitalul de poezie Treptele Unirii (susținut integral în limba română) va fi prezentat într-o formă complexă și spectaculoasă (muzică, lumini, proiecții video). Împreună cu recitalul susținut de actorul Emil Boroghină, producția artistică, asigurată de Teatrul Nottara, are menirea de a contribui la crearea ambianței, a suspansului și la menținerea unei tensiuni de spectacol, care tratează cea mai importantă și mai de seamă problemă a existenței unui neam: unitatea. Scenariul aduce în prim-plan momente semnificative ale istoriei naţionale din cei 100 de ani care s-au scurs de la Marea Unire: perioada interbelică şi cea postbelică, perioada regimului comunist încărcată de contradicţii şi umbre, dar şi perioada de profunde schimbări în societatea românească de la Revoluţia din decembrie 1989 şi până astăzi.

Celebrarea Zilei Culturii Române la Lisabona prin prezentarea spectacolului „Dor de Eminescu”

Perioada: 13 ianuarie 2018

Reprezentanța: ICR Lisabona

Institutul Cultural Român de la Lisabona, în colaborare cu Ambasada României în Republica Portugheză și cu Muzeul Național de Arheologie din Lisabona, propune organizarea spectacolului „Dor de Eminescu”, în interpretarea actorului Ion Caramitru și a clarinetistului Aurelian-Octav Popa, pentru a celebra Ziua Culturii Naționale, în data de 13 ianuarie 2018. Spectacolul va avea loc la ora 19.00, în „Salonul Nobil” de la Muzeul Național de Arheologie din Lisabona, în cadrul „Anotimpului românesc”. Spectacolul „Dor de Eminescu” este un recital inspirat din manuscrisele lui Mihai Eminescu, susținut de actorul Ion Caramitru și completat de intermezzo-uri din muzica clasică şi contemporană, în interpretarea clarinetistului Aurelian Octav Popa.

Concert Imago Mundi – ˂100˃, eveniment de celebrare a Zilei Culturii Naţionale şi a Centenarului Marii Uniri

Perioada: 15 ianuarie 2018

Reprezentanța: ICR Londra

Proiectul „100” al formaţiei Imago Mundi, creat special cu ocazia importantului jubileu şi care evocă, printr-o fuziune originală de sonuri clasice şi folclorice, stilurile muzicale tradiţionale din regiunile istorice ale României, va prezenta publicului britanic şi românesc prezent la evenimentele din 1 Belgrave Square, o incursiune într-un secol românesc de creaţie muzicală. Proiectulcuprinde lucrări culte semnate de mari compozitori români, dar şi muzică tradițională din regiunile istorice ale României – Banat, Crișana, Maramureș, Ardeal, Bucovina, Moldova, Basarabia, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea. Programul muzical va fi completat de proiecțiile foto/video realizate de Florin Ghenade, un performance vizual ce continuă proiectul său derulat în ultimii cinci ani, dedicat arborilor seculari din România – „Arbori Bătrâni”.

România în Primul Război Mondial

Perioada: 25 ianuarie – 20 februarie 2018

Reprezentanța: ICR Madrid

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Culturii Naționale și în același timp marcând comemorarea centenarului Primului Război Mondial, reprezentanţa Institutului Cultural Român de la Madrid organizează expoziţia „România în Primul Război Mondial” la Muzeul Militar din Toledo (Museo del Ejército). Centrul de interes al acestei expoziții va fi colecția Herranz-Teodorescu – formată din mai multe categorii de piese: decorații și brevete ale acestora, barete; medalii; documente; obiecte; reviste majoritatea vestigii ale istoriei României sau conexe acesteia. Colecția privată a familiei Heranz-Teodorescu este una inedită, piesele colecției nefiind expuse publicului larg până în prezent. Această expoziție reprezintă contextul cultural româno-spaniol, prin care atât publicul spaniol cât și românii rezidenți în Spania vor putea să comemoreze împlinirea a 100 de ani de la terminarea Marelui Război.

Suzana Bartal și Virgil Boutellis-Taft în recital cu ocazia Zilei Culturii Române

Perioada: 15 ianuarie 2018

Reprezentanța: ICR Paris

Institutul Cultural Român de la Paris propune organizarea unui recital excepţional susţinut de pianista Suzana Bartal și violonistul Virgul Boutellis-Taft, în data de 15 ianuarie 2018, la Sala Bizantină a Ambasadei României în Franţa. Concertul este de asemenea dedicat Centenarului creării României moderne. Pe toată durata concertului se vor realiza proiecții pe fundalul scenei pe tema Centenarului Unirii și a Zilei Culturii Române.

Concert 100 de ani de muzică românească cu ocazia Zilei Culturii Naționale la Conservatorul de Muzică Santa Cecilia din Roma

Perioada: 14 ianuarie 2018

Reprezentanța: Accademia di Romania din Roma

Accademia di Romania propune organizarea unui concert intitulat 100 de ani de muzică românească cu ocazia Zilei Culturii Naționale, la Conservatorul de Muzică Santa Cecilia din Roma, în data de 14 ianuarie 2018. Cu ocazia aniversării, în 2018, a Centenarului Marii Uniri, Accademia di Romania din Roma și-a propus să deschidă seria evenimentelor aniversare cu un concert intitulat „100 de ani de muzică românească”, concert ce va fi susținut de flautistul Matei Ioachimescu și pianista Mara Dobrescu.

Program:

· Tiberiu Brediceanu – Suită pentru flaut și pian

· Petre Elinescu – Dansul vrăjitoarelor pentru flaut și pian

· Paul Constantinescu – Joc Dobrogean Toccata pentru pian

· Doru Popovici – Colind pentru flaut alto și pian

· Sigismund Toduță – Allegro con brio din Sonata pentru flaut și pian

· George Enescu – Cantabile și Presto

· Doina Rotaru – Legenda pentru flaut și rezonator

· Cristian Lolea – Sonată pentru flaut și pian

Recitalul de poezie românească Treptele Unirii – texte din poezia clasică și contemporană, în interpretarea actorului Emil Boroghină

Perioada: 17 ianuarie 2018

Reprezentanța: ICR Paris

Institutul Cultural Român de la Paris propune organizarea spectacolului de poezie Treptele Unirii, în interpretarea actorului Emil Boroghină, director al Festivalului Internațional Shakespeare și președinte al Fundației „William Shakespeare”. Spectacolul este dedicat Zilei Culturii Naționale și Centenarului Marii Uniri. Protagonistul spectacolului este actorul și managerul de teatru Emil Boroghină, care a realizat acest spectacol împreună cu tânărul regizor Alexandru Mâzgăreanu – unul dintre cei mai de succes regizori de teatru ai tinerei generații (la mai puțin de 30 de ani a regizat spectacole pe scenele de la Teatrul Național, Teatrele Odeon, Nottara, Comedie, ArCub și Metropolis).

Spectacolul „Clara Haskil, prélude et fugue”, cu ocazia Zilei Culturii Române

Perioada: 26 ianuarie 2018

Reprezentanța: ICR Paris

Ca urmare a propunerii Ambasadei României în Republica Franceză, Institutul Cultural Român de la Paris organizează, în colaborare cu Centre Wallonie-Bruxelles (CWB), în premieră la Paris, o reprezentaţie a spectacolului „Clara Haskil, prélude et fugue” de Serge Kribus, spectacol produs de Atelier Théâtre Jean Vilar din Belgia, în 26 ianuarie 2018 la sala de spectacole a CWB, cu ocazia Zilei Culturii Naționale. Spectacolul urmăreşte viaţa Clarei Haskil, pianista română renumită pentru interpretarea repertoriului clasic și romantic, apreciată îndeosebi pentru concertele și înregistrările ei cu piese de Mozart, fiind considerată de mulţi drept cea mai bună interpretă a lui Mozart din epocă. Numele ei este păstrat viu de unul din cele mai mari concursuri de pian din lume, Concursul Internaţional de Pian Clara Haskil, din Vevey, Elveția. Rolul pianistei este interpretat de actriţa Anaïs Marty.

Expoziția Muzica sferelor [Geometria secretă a artei europene] a artistului Cristian Ungureanu la Accademia di Belle Arti din Aquila

Perioada: 16 – 30 ianuarie 2018

Reprezentanța: Accademia di Romania din Roma

Accademia di Romania propune organizarea unei expoziții intitulate Muzica sferelor [Geometria secretă a artei europene] a artistului Cristian Ungureanu, la Accademia di Belle Arti de la Aquila,în perioada 16 – 30 ianuarie 2018. Vernisajul va avea loc pe data de 16 ianuarie 2018. Invitați: Lector univ. dr. Cristian Ungureanu. După succesul înregistrat de expoziția artistului Cristian Ungureanu la Roma, Accademia di Romania in Roma, în colaborare cu Accademia di Belle Arti din Aquila, Universitatea Națională George Enescu din Iași și Biennale Marte Live din Roma, și-a dorit să prezinte această expoziție și la Aquila. Demersul inedit al artistului român Cristian Ungureanu se înscrie în tradiția cercetărilor de tip transdisciplinar a unor nume românești de rezonanță internațională, precum Pius Servien și Matila Ghyka.

Celebrarea Zilei Culturii Naţionale la Stockholm 2018

Perioada: 15 ianuarie 2018

Reprezentanța: ICR Stockholm

Institutul Cultural Român de la Stockholm va marca Ziua Culturii Naționale printr-un program cu mai multe componente: un concert de nai și pian, o lectură a unui fragment din eseul lui Benjamin Fondane despre faimoasa operă Pasărea a sculptorului Constantin Brâncuși și lectură din opera unor scriitori români traduși în limba suedeză, precum Mihai Eminescu, I.L. Caragiale, Gabriela Melinescu, Daniela Crăsnaru, Nichita Stănescu, Ana Blandiana și un fragment din Apocalipsa după Cioran, interviul pe care Gabriel Liiceanu l-a luat filosofului român. Evenimentul va fi organizat în colaborare cu Ambasada României în Regatul Suediei.

Ziua Culturii Române – Aniversarea a 168 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu (1850-1889)

Perioada: 15 ianuarie 2018

Reprezentanța: ICR Viena

Cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, Institutul Cultural Român de la Viena, în colaborare cu Asociaţia „Mihai Eminescu” din Viena propune organizarea unui eveniment dedicat poetului Mihai Eminescu, de la naşterea căruia se împlinesc 168 de ani pe 15 ianuarie. La Volkstheater din Viena va avea loc luni, 15 ianuarie, un recital de poezie eminesciană susţinut de actorii Mercedes Echerer (în limba germană) şi Gerhard Brössner (în limba română). De asemenea, în data de 15 ianuarie are loc o depunere de coroane la bustul poetului Mihai Eminescu din fața Parohiei Ortodoxe Române din Viena.

Conferința „Eminescu în Transilvania”, susținută de Ion Cristofor Filipaș, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale

Perioada: 9-12 ianuarie 2018

Reprezentanța: ICR Tel Aviv

ICR Tel Aviv,în colaborare cu Asociația Scriitorilor Israelieni de Limbă Română, propuneorganizarea la sediu a unui eveniment literar dedicat marelui poet național al României, Mihai Eminescu, sub egida Zilei Culturii Naționale, în data de 11 ianuarie 2018, la sediul institutului. Ion Cristofor, scriitor și critic literar, va susține conferința „Eminescu în Transilvania”, despre opera „omului deplin al culturii românești” și legăturile lui profunde cu Transilvania, în contextul aniversării Marii Uniri.

Concert de Ziua Culturii Naţionale la Sala cu Orgă

Perioada: 16 ianuarie 2018

Reprezentanța: ICR „Mihai Eminescu” de la Chișinău

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău, în colaborare cu Sala cu Orgă şi Ambasada României în Republica Moldova organizează un concert extraordinar de muzică clasică cu prilejul Zilei Culturii Naţionale. Evenimentul va avea loc la Sala cu Orgă şi va fi susţinut de: Orchestra Naţională de Cameră a Sălii cu Orgă, sub bagheta maestrului Cristian Florea şi soliştii Radu Banariuc (vioară), Ştefan Negură (Nai) şi Ion Negură (flaut). Evenimentul, devenit o tradiţie în peisajul cultural al Republicii Moldova va marca şi începutul manifestărilor şi proiectelor culturale dedicate Centenarului Marii Uniri.

Ziua Culturii Naționale la Istanbul. Concert oferit de Cvartetul ARTMUSIK

Perioada: 11-13 ianuarie 2018

Reprezentanța: ICR Istanbul

Pentru a marca Ziua Culturii Naționale, ICR Istanbul propune organizarea unui concert susținut de Iosef Ion Prunner și Cvartetul ARTMUZIK în data de 12 ianuarie 2018, la Opera de Stat Süreyya, Istanbul.

Celebrare de Ziua Culturii Naționale la Ankara

Perioada: 16 ianuarie 2018

Reprezentanța: ICR Istanbul

ICR Istanbul va organiza un recital excepțional, care va fi realizat împreună cu Ambasada României la Ankara, în data 16 ianuarie 2018. Concertul va fi susținut de Prof. Dr. Vlad Dimulescu, pianist. Principalul argument este acela al marcării unui eveniment major de diplomație publică, Ziua Culturii Naționale, împreună cu Ambasada României la Ankara.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508